Кабмін готується ухвалити «єБронювання». Ми отримали повний проєкт постанови й розповідаємо основні деталі

Кабінет міністрів України готується до розгляду нової постанови про так зване єБронювання — вона визначатиме цифровізацію процесу бронювання працівників підприємств. AIN.UA отримав від джерела, долученого до обговорення проєкту, повний документ із пропозиціями Кабміну «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану в електронній формі».

Розробником проєкту постанови є Міністерство економіки. У погодженні брали участь ледь не всі відомства та державні служби, зокрема, Мінцифри, Мінрозвитку громад, СБУ, Мінфін, Нацбанк та інші.

Ми й надалі досліджуватимемо цю тему і звернемося до відомств за коментарями. Розповідаємо основні деталі, що містяться в документі.

Бронювання в «Дії»

Згідно з проєктом постанови, витяг, який підтверджує бронювання співробітника, формуватиметься в електронній формі в застосунку «Дія». Також формуватимуть QR-код (за аналогією з іншими QR-кодами в застосунку). Витяг буде дійсним лише за наявності коду.

Тут і далі скріншоти проєкту постанови

Подання списку на бронювання через «Портал.Дія»

Керівники підприємства (установи чи організації) подаватиме список співробітників для бронювання в електронній формі через «Портал.Дія». Список складається в довільній формі, придатній для сприйняття змісту. Уся відповідальність за список, актуальність та достовірність відомостей — на керівнику підприємства.

Бронювання ФОПів

Згідно з текстом проєкту постанови, можна зробити висновки, що ФОПи не підлягають бронюванню за запропонованою процедурою, оскільки йдеться про перебування кандидата на бронювання в трудових відносинах із підприємством.

Хто не підлягатиме бронюванню

Про відмову в бронюванні співробітника керівників підприємств сповіщатимуть засобами «Порталу.Дія». Відмовити в бронюванні можуть у таких випадках:

  • дані про співробітника не співпадають із даними у ЄДР;
  • дані про співробітника відсутні у ЄДР;
  • Відсутність даних про трудові відносини між співробітником та підприємством (установою, організацією) у ЄДР.

Що блокує подання списку на бронювання

Згідно з документом, подання списку працівників для бронювання від мобілізації блокуються за таких умов:

  • Перевищення кількості військовозобов’язаних, дозволеної для бронювання на підприємстві, в установі й організації;
  • Непроведення встановленим порядком підприємством звіряння в поточному та минулому роках даних списків працівників з обліковими документами ТЦК, у яких вони перебувають на військовому обліку;
  • У разі наявності інформації про незакрите адміністративне впровадження стосовно окремих військовозобов’язаних за порушення ними правил військового обліку або законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Інформація про те, що Мінекономіки та Мінцифри напрацьовують механізм електронного бронювання, «єБронювання», з’явилася ще у 2023 році. Його мали запустити торік, однак цього досі не відбулося.

Критерії для визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки, судячи з усього, залишаються чинними й регулюються урядовою постановою, ухваленою в січні 2023 року. Згідно з нею, критично важливе для економіки підприємство відповідає трьом і більше критеріям із переліку:

  • сума сплачених податків та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування перевищує еквівалент €1,5 млн;
  • сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент €32 млн;
  • підприємство має стратегічне значення для економіки й безпеки держави. Перелік таких підприємств — за посиланням;
  • відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір середньої зарплати працівників за останній квартал не менше за розмір середньої зарплати в регіоні за IV квартал 2021 року (відповідно до даних Держстату);
  • підприємство є резидентом «Дія City».

У лютому цього року AIN.UA поспілкувався з ключовими гравцями IT-ринку й розібрався в питанні бронювання працівників. А також звернувся до Міністерства економіки з питанням про запуск «єБронювання».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук