НБУ скасував реєстрацію Fondy в платіжних системах через загрозу нацбезпеці – коментар власниці

1

Національний банк України (НБУ) скасував реєстрацію компанії «Елаєнс», що діє під брендом Fondy, як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard. Це рішення було ухвалене через те, що діяльність компанії несла ризики для національної безпеки України.

  • Нацбанк цю інформацію отримав від правоохоронців протягом лютого-квітня 2024 року.
  • В НБУ зазначили, що власником торговельної марки Fondy є компанія «В енд А Холдінг ГмбХ» (Австрія). Прямим учасником (розмір частки становить 95%) і директором компанії є Вагоровська Валерія Валеріївна.
  • Згідно з даними, за січень-лютий 2024 року, частка Fondy серед непрямих учасників карткових платіжних систем становила 21,82% від кількості та 9,35% від суми операцій з платіжними картками, здійснених непрямими учасниками.
  • Загалом на ринку небанківських платіжних послуг «Елаєнс» займав близько 2%.

AIN.UA також отримав коментар Валерії Вагоровської, власниці платіжної платформи Fondy. За її словами, рішення НБУ «є несправедливим». Вона також звертається до Служби безпеки України з проханням опублікувати докази того, що компанія може загрожувати нацбезпеці.

«Ми точно знаємо, що таких доказів немає. Нам нема чого приховувати від України, від наших клієнтів та партнерів. Ми пройшли найскладніший шлях залучення великого міжнародного інвестора і зараз держава в особі регулятора по суті скасувала ту частину інвестицій, яка мала бути спрямована в економіку України і мала підтримати країну в найскладніший період війни. На жаль, ми стали об’єктом безпрецедентного тиску на бізнес і нашу репутацію, і ми не маємо іншого вибору, окрім як захищатися всіма доступними законними способами», – каже Вагоровська.

Минулого тижня найбільший комерційний банк Грузії TBC Bank Group отримав дозвіл Антимонопольного комітету України на придбання платіжної платформи Fondy.

Раніше анонімні телеграм-канали звинуватили Fondy, платіжну систему, з якою співпрацює Uklon, у роботі у рф, зокрема після 2014 року. Fondy заперечила звинувачення, заявивши, що діє в межах українського законодавства.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Ну таке( З іншого боку, бачимо, ще сервіс Fondy згідно даних сайтів LB і Liga.net працює з 2014 року https://lb.ua/file/company/5327_fondy.html. І от лише зараз НБУ угледів порушення в її діяльності)
    А власниця компанії Валерія Вагоровська звертається до СБУ з проханням про розслідування. “Порушник” просить його покарати? Це більше схоже на рейдерське захоплення у промисловому масштабі.

Пошук