В Івано-Франківську анонсували відкриття Citadel brewpub. Його засновник — Назар Дребот, керівний партнер броварні 2085. У соцмережах заклад позиціонують як локацію з крафтовим пивом і сидром, а сам Назар каже, що це буде brewpub у каліфорнійському стилі.

Це не перший проєкт Назара в Івано-Франківську — там уже працює «Рамен Карпатський», де подають твіст на японський рамен із карпатськими мотивами. AIN.Business розпитали в Назара Дребота про його новий проєкт, чому він вирішив відкривати його в Івано-Франківську, а ще долю 2085. 

AIN.Business: Це ваш сольний проєкт чи це буде частина проєкту 2085?

Назар Дребот: Це окремий проєкт від 2085, але в мене ще є партнери-інвестори. У цьому проєкті я хочу показати все те, що не зміг реалізувати в 2085 тільки з тієї причини, що 2085 — це більш масштабний проєкт. Він більше про ритейл, він більше про представленість по всій Україні. А цей проєкт є більш камерним і в нас не буде лінії розливу. Тобто ми будемо більшість своєї продукції реалізовувати саме в себе в закладі для того, щоб правильно розказати про продукт і щоб був контакт із кінцевим споживачем. Тут ми зможемо напій правильно подати — правильної температури і в правильному посуді. Ну і плюс Івано-Франківськ — це моє рідне місто, і тому я вирішив отакий от окремий невеличкий сольний проєкт зробити саме у Франківську з інвесторами, які просто зацікавлені в просуванні цієї культури.

Назар Дребот, засновник Citadel brewpub та керівний партнер 2085

AIN.Business: Вас зазвичай у сфері сприймають людиною пивної культури. Чому ви вирішили розширюватися в цьому проєкті ще й на сидри?

Назар Дребот: Довший час я був тісно пов’язаний із ресторанним бізнесом. Просто не було можливостей для реалізації, тому що все ж таки пивний бізнес не є досить простим і він вимагав дуже багато мого часу. У 2085 ми хотіли крафт поширити в маси. А тут саме про камерність — і вона дозволить робити сидри. А ще дикі пива і дикі сидри — тобто спонтанного бродіння з дикими дріжджами. Дуже багато буде фруктових, кислих пив — тобто звичайних лагерів у нас не буде. Хоча я планую, що на барі також буде, напевно, вся лінійка 2085 в банках і буде багато топових українських виробників пива. 

Тобто це не тільки щоб показати свої вміння у виробництві сидрів, але й познайомити публіку з тим, наскільки розвинувся вже український крафт.

AIN.Business: Де саме в Івано-Франківську ви плануєте відкрити Citadel?

Назар Дребот: Це буде на просторі спільному з Foodoteka — це єдиний, напевно, на заході України фудмаркет за зразком Kyiv Food Market. Це якраз там і розташований наш «Рамен Карпатський». 

І там буде досить велика посадка: разом в одному просторі близько тисячі посадочних місць, багато коворкінгів, багато шалено крутого інтерактивного креативного простору. Взагалі переговори про пивоварню там були ще десь років 6-7 тому з Юрою Филюком, співзасновником «Промприладу», і він хотів, щоб там була пивоварня з моєю експертною оцінкою. Тому ми цю історію почали вже дуже давно, але вдалося нам реалізувати от прям нещодавно.

AIN.Business: Які ви перед собою ставите терміни на відкриття цього закладу?

Назар Дребот: У нас відлік пішов не на місяці, а на дні вже навіть. Я дуже сподіваюсь що це вийде в 10-их числах липня. Але дуже багато зараз форс-мажорів. Наприклад, у зв’язку з мобілізацією, бувають проблеми з пошуком вентиляційників, монтажників. Деколи воно з’їжджає, але я дуже сподіваюся, що ми все ж таки в середині липня відкриємося. Зробимо soft launch просто для того, щоб налагодити основну роботу. А саме офіційне відкриття ми плануємо 27 липня. 

Там будуть мої друзі — група «Карна» — з концером. І в нас буде на постійній основі їхній корнер, де можна буде придбати їхній мерч. Ми хочемо дуже багато інтегрувати різних бізнесів і різних напрямків. Бо «Промприлад» це якраз і є поєднання IT-спеціалістів, крафтовиків, дизайнерів, цікавої розумної молоді. Ось і це головна концепція — така максимальна відкритість. 

AIN.Business: Чи ви будете лишатися в 2085?

Назар Дребот: У 2085 нічого не змінилося — ми за 4,5 роки налагодили всі процеси, я далі залишаюся головним пивоваром і керуючим партнером. Ми розвиваємо мережу тепрумів, готуємо знову ж таки ще один черговий колаб з Monobank, який буде вже значно масштабніший за попередній. Тобто 2085 у мене все одно в серденьку і там і залишається. Це просто як один з додаткових бізнесів. Як ресторатори можуть мати декілька ресторанів, так я вирішив мати декілька пивоварень, яким буду однаково любові та уваги приділяти.