Ціни на каву зросли на 20% через глобальну спеку. Різке підвищення температури та посуха у Південно-Східній Азії загрожує врожаю кавових бобів, пише Nikkei Asia.
З квітня 2024 року середня температура у В’єтнамі, Таїланді та на Філіппінах була вищою за норму, сягаючи 48 градусів за Цельсієм.
В’єтнам виробляє приблизно 40% світового обсягу кавових зерен робусти, які використовуються для приготування розчинної кави. Існують побоювання, що посуха вплине і на осінній врожай.
«Торішній урожай сорту робусти був поганим, ціни також зросли через побоювання, що другий рік поспіль буде неврожайним, що продовжить напружений баланс попиту та пропозиції», — коментує Масанобу Такано з відділу кави та чаю торгового дому S. Ishimitsu & Co у Кобе, Японія.
Фʼючерси на робусту наприкінці червня були вищими на 18,1% у порівнянні з березнем 2024 року, на арабіку — на 20,6%. Водночас міжнародний індикатор широкого ринку сировинних товарів (FTSE/CoreCommodity CRB) майже не змінився з березня 2024 року.