Rutube не працює кілька днів і, можливо, вже ніколи не запрацює (як шкода!)

Читати на RU

Вранці 9 травня хтось зламав російський відеохостинг Rutube. Спочатку всі думали, що це «ІТ армія», однак пізніше про свою причетність до кібератаки також заявили хакери Anonymous. В РФ кажуть, що скоро сервіс відновить роботу, однак хакери вважають що знищили Rutube назавжди. Журналіст AIN.UA розповідає, що відбувається.

  • Сервіс Rutube, яким в РФ намагалися замінити YouTube, не працює вже кілька днів. Першими про це повідомило керівництво сервісу в Telegram-каналі «RUTUBE вещает». Протягом останніх двох місяців сайти РФ постійно піддавалися кібератакам, і 9 травня хакери дісталися до Rutube.
  • Відеохостинг перестав працювати о 7:00.
  • На новину відреагував Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, опублікувавши скрін публікації. Він натякнув, що це одна з акцій ІТ-армії, яка таким чином «завдала превентивний удар» по відеохостингу.

За кілька годин після атаки у РФ проходив військовий парад, який мали транслювати на платформі. Однак через відключення цього не сталося. Хоча Федоров і запостив новину, хто насправді стоїть за зломом було невідомо.

Далі російські ЗМІ писали, що відеохостинг, скоріше за все, не може продовжити роботу. За даними російського The Village, «код сайту повністю видалений». Для подібних випадків існують бекапи, однак у Rutube нібито досі не розуміють, чи мають хакери доступ до системи чи вже ні, і не використовують резервні копії.

  • При цьому в Rutube підтвердили, що сервіс зіткнувся з найсильнішою кібератакою за всю історію існування, а відновлення вимагатиме більше часу, ніж передбачали інженери.
  • Попри заяви в ЗМІ, керівництво платформи регулярно повідомляли, що роботи по відновленню ведуться, проблему локалізовано і невдовзі Rutube запрацює.
  • Однак сервіс досі залишається недоступним.

11 травня хакери Anonymous повідомили, що зламали російську відеоплатформу RuTube. Майже 75% баз даних, інфраструктури основної версії та 90% резервної копії та кластера для відновлення баз даних серйозно постраждали.

Це означає, що RuTube, ймовірно, зник назавжди, кажуть хакери.

Однак росіяни знову нагадали, що вихідний код доступний, бібліотека ціла, триває процес відновлення сегментів файлової системи і баз на частині серверів. «Ми успішно завершили перший етап відновлення функціоналу платформи та маємо намір використати відеохостинг сьогодні. На цю мить на платформі проводиться навантажувальне тестування та додаткова перевірка на вразливість», — кажуть в керівництві хостингу.

Rutube створили на заміну найбільшому у світі відеохостингу YouTube, щоб влада РФ могла контролювати відеоконтент в мережі. Спочатку американський сервіс хотіли заблокувати, як інші соцмережі, однак він досі працює і поки невідомо чи його справді заблокують.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук