Щоб використовувати «Яндекс.Деньги», українцям тепер потрібно йти до нотаріуса

Читати на RU

У Росії набув чинності закон, що забороняє анонімне використання інтернет-платежів. У зв’язку з цим у системі «Яндекс.Деньги» в Україні не можна платити або отримувати оплату, не пройшовши ідентифікацію. Якщо користувач не верифікувався, він зможе тільки оплачувати товари в російських магазинах.


У 2021 році платіжна система «Яндекс.Деньги» в Україні не доступна. 19 березня 2019 року президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо санкцій стосовно російських компаній та їхніх дочірніх підприємств в Україні. До списку санкцій потрапив і «Яндекс.Деньги».


Деякі українські підприємці зазначають, що через це вже почалися затримки в оплаті: не всі хочуть проходити верифікацію. «Приходить переказ, а прийняти його на рахунок до верифікації не можеш. Гроші «зависають”: у відправника списалися, а тобі ще не надійшли», – розповідає інтернет-підприємець Роман Рибальченко. Щоб користуватися системою, українським користувачам потрібно скласти нотаріально завірену заяву (завантажується на сайті «Яндекс.Грошей”) і надіслати її в Росію. У низці міст України можна пройти ідентифікацію в офісах Obmenka.ua. Хоча в компанії обіцяють якнайшвидше (за місяць-два) відкрити пункти для прямої ідентифікації в Україні.

«Яндекс.Деньги» в Украине-1

Роман у Facebook поділився своїм досвідом верифікації акаунта. Ось послідовність кроків, які він рекомендує:

  1. Заповнюєте анкету із сайту «Яндекс.Грошей».
  2. Шукаєте найближчого нотаріуса.
  3. Телефонуйте і кажіть, що потрібно «завірити підпис на анкеті для «Яндекс.Грошей». З досвіду – нотаріуси просять надіслати подробиці на e-mail перед відвідуванням.
  4. Уточніть, чи зможе нотаріус засвідчити підпис на російськомовному документі – якщо ні, заповніть заяву українською.
  5. Роздрукуйте заяву і вирушайте до нотаріуса. Не забудьте взяти паспорт або інший документ, дані якого ви вказали.
  6. Засвідчіть підпис на заяві в нотаріуса. Цього достатньо, якщо ви перебуваєте в Україні. Потрібно засвідчити саме підпис, а не весь документ.
  7. Ви також можете завірити в деяких нотаріусів копію паспорта – у такому разі завіряти підпис на заяві не потрібно.
  8. Відправляєте документи в Москву (адреса є на сайті), «Укрпоштою» (близько 30 грн, займе один-два тижні) або іншими службами доставки (до 3-х робочих днів, близько 100 грн).

Нагадаємо, сервіс електронних платежів «Яндекс.Деньги» став доступний для жителів України в середині березня 2011 року. У грудні 2012 року російський «Сбербанк» підписав угоду з «Яндексом» про купівлю цієї електронної платіжної системи (банк придбав 75% у статутному капіталі «Яндекс.Грошей», у «Яндекса» залишився блокуючий пакет (25% плюс один рубль).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук