Стартапи року – українські компанії, які проявили себе

Читати на RU

«Цей рік загалом був досить важким для українських стартапів», – каже колишній партнер Eastlabs Евелін Бучацький. Ринок відкотився до рівня 2012 року, і хоча угод цього року було не менше, ніж торік, середній тикет сильно впав, оскільки переважна більшість інвестицій припала на ранні стадії. Але і в цій непростій ринковій ситуації багато молодих проектів зуміли себе проявити не тільки в масштабах України, а й за кордоном. За підсумками 2014 року редакція AIN.UA виділила стартапи року. Рейтинг заснований на опитуванні провідних експертів галузі.

Стартапы года-1

Цікаво, що 2014 року в українські стартапи багато інвестували російські фонди – бізнес є бізнес, і він не завжди озирається на політичний конфлікт між країнами. Звичайно, деякі з учасників ринку все ж згорнули свою роботу в Україні. Одним із них став Bull Ventures, який минулого року вклався в українську компанію постаматів Eurobox. Про те, що стало з проектом, історія замовчує, але судячи з сайту, він також заморожений. Також активності згорнув київський бізнес-акселератор EastLabs, а Happy Farm змінив умови – тепер фінансування резидентів забезпечує російський венчурний фонд Imperious Group.

Рік, що минає, не обійшовся і без нових відкриттів та амбітних проєктів. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) на початку 2015 року має намір запустити фонд прямих інвестицій в українські компанії розміром близько $50-60 млн. Також в Україні з’явилося одразу дві нові асоціації: венчурних інвесторів – UVCA, і бізнес-ангелів – UAngel. Позитивно також те, що найбільша галузева конференція IDCEE все-таки відбулася, незважаючи на заклики до бойкоту і загальну кризу в країні.

Цього року редакція AIN.UA підготувала черговий рейтинг найперспективніших українських стартапів, які вийшли на ринок за останні кілька років. Методологія змінилася несуттєво – ми попросили експертів (як і раніше, це ангели, венчурні інвестори та підприємці) назвати п’ять стартапів, які запам’яталися їм своїми досягненнями в 2014 році найсильніше. Приводом відзначити той чи інший стартап могло стати залучення інвестицій, масштабний півот, вихід продукту, перемога в престижному конкурсі тощо. Учасники голосування мали право називати тільки проєкти з українською командою, яка почала роботу не раніше 2012 року.

Кожен названий експертами стартап отримував по одному балу, а позиції в підсумковому рейтингу визначалися простим підрахунком суми балів. Нижче, після списку переможців, подано повний перелік експертів, які проголосували, а також список усіх номінантів в алфавітному порядку.

Petcube – робот для розваги домашніх тварин

Petcube перемагає в голосуванні експертів AIN.UA другий рік поспіль. Ідея стартапу зародилася тоді, коли киянину Олександру Нескіну (CTO проєкту) не було з ким залишити вдома свого собаку Роккі. Без сумніву, зараз команда Petcube – один із найвідоміших у світі українських стартапів. Невеликий приклад: Petcube обговорюють на популярному канадському телешоу Marilyn Denis Show.

Стартапы года-2

За 2013 рік роботи команда зуміла створити прототип робота, який грається з улюбленцями лазерною указкою, стрімить відео з ними на смартфон і взагалі всіляко радує власників вихованців. Перемогу в торішньому рейтингу проєкту принесли рекордна кампанія на Kickstarter, що стала першим великим краудфандингом українського проєкту, а також потрапляння в китайський інкубатор HAXLR8R.

Стартапы года-3

Цей рік був для стартапу важким: робота над готовим девайсом кілька разів сповільнювалася: виробники задирали ціни на компоненти, багато часу пішло на налаштування механіки лазерної указки, на додаткові тести. Але врешті-решт стартап оголосив про відправку першої партії готових девайсів. Про те, з якими труднощами довелося зіткнутися проєкту під час виробництва продукту, CTO Petcube Олександр Нескін розповів у нещодавній колонці для AIN.UA. «Дуже складний продукт, але хлопці впоралися. У них уже багато продажів у грошах, багато підписаних дистриб’юторів», – зазначає інвестор Євген Сисоєв.

Coppertino – плеєр VOX для Mac OS

Ще один переможець нашого торішнього рейтингу потрапив і в рейтинг 2014. Стартап дуже відомий у середовищі розробників під MacOS. Цікаво, що любов’ю до «яблучної» продукції засновника стартапу Івана Абламського заразив його університетський друг Олександр Косован, засновник MacPaw – ще одного відомого українського проекту. Вони познайомилися ще в гуртожитку, коли Олександр прийшов до сисадміна (Івана) сваритися з приводу непрацюючої мережі.

Стартапы года-4
Петро Бондаревський (Coppertino) і Дмитро Болдирєв
Стартапи року

Найвідоміший продукт стартапу – плеєр VOX – отримав наразі понад 600 000 завантажень на Mac App Store. Плеєр створювали на основі розробки італійця Алессіо Нонні, який у 2011 році продав його Coppertino в обмін на міноритарну частку в проекті. Консультує компанію один із творців плеєра Winamp Дмитро Болдирєв.

Минулого року компанія залучила $400 000 посівних інвестицій, а цього – закрила ще один раунд: стартап підтримали фонди AVentures Capital і TA Venture, а також засновник аутсорсингової компанії Ciklum Торбен Майгаард.

Settle/Advice Wallet – сервіс попереднього замовлення в ресторанах/мобільна програма лояльності для закладів

Обидва стартапи запущені випускником Happy Farm Стасом Матвієнком, який давно проявив неабиякі здібності знаходити спільну мову з усіма – від інвесторів і до преси. Недарма Євген Сисоєв включив Settle/Advice Wallet у топ-5 найбільших угод уанету в 2014 році.

Стартапы года-5
Стас Матвієнко показує, як використовувати Settle для оплати рахунку

Цього року в проекти вклався російський фонд Life.SREDA, загальна сума інвестицій склала $1,5 млн. На рахунку Advice Wallet це вже друга інвестиція, адже торік він залучив $300 000 від російського венчурного фонду Imperious Group і був оцінений у $2,5 млн. Тепер у найближчих планах Стаса та команди – вихід на ринок США, його заплановано на початок 2015 року. Тим часом Settle за рік встиг і запуститися, і перезапуститися в новому позиціонуванні – з ФОКУСом на можливість заздалегідь зробити замовлення в закладах, а не на мобільну оплату рахунку, як раніше.

Стартапы года-6
Добре працювати з ресторанами

«Advice Wallet трансформувався в Settle і зараз починає заробляти гроші. Поки що це не ті цифри, про які ми мріємо, але вони зростають утричі швидше, ніж планували за документами. Вони також добре заробляють на зовнішніх ринках, наприклад у Казахстані», – розповіли в інтерв’ю AIN.UA аналітики Imperious Group Павло Альошин і Кирило Мазур.

iblazr – спалах для смартфонів

Успішний продукт компанії Concepter за рік піднявся в нашому підсумковому рейтингу з 7-10 на 4-5 позицію. «Цього року iblazr з проекту став продуктом, а Concepter зі стартапу – компанією», – так підсумував 2014 рік для своєї команди СЕО Concepter Влад Тисленко. Багато експертів рейтингу з ним згодні. «Нічого не можу сказати з приводу його реальної користі, оскільки сам не є активним фотографом. Але успіхи на ринку вражають», – каже project manager фонду APEX Ventures Віктор Андрійчук.

Стартапы года-7
Влад Тисленко з Concepter представляє Україну на Startup Nations Summit у Сеулі

Одним з найяскравіших досягнень команди стало те, що з вересня українські спалахи продаються в офіційному магазині Apple, а потрапити в нього зі стороннім продуктом – це серйозне випробування. Крім того, iblazr продаються і в інших популярних магазинах, серед яких Amazon. Сьогодні продукт можна купити в 17 країнах світу. А тим часом команда працює над стабілізатором для iPhone і додатком з азбукою Морзе.

Стартапы года-8
Щоб задовольнити всі вимоги офіційного магазину Apple, команді довелося переробити фірмову упаковку iblazr

«iblazr – унікальний для України проєкт. Це hardware-стартап, який на відміну від більшості подібних займається не піаром, не інвестиціями, а є просто добре працюючим бізнесом. Там чудова команда з чудовим досвідом продажів і розробки пристроїв», – прокоментував свій вибір експерт рейтингу Артур Оруджалієв.

Luciding – сервіс управління снами

Про пристрій, який нібито дає змогу керувати снами, ми вперше дізналися на конференції IDCEE-2014. Автор концепту і головний розробник пристрою Микита Ант стверджує, що, надівши прилад на голову на ніч, людина зможе контролювати свій сон і керувати його змістом. Крім цього, можна постаратися «запрограмувати» сон, який присниться вам найближчої ночі.

Стартапы года-9

Після конференції про проєкт заговорили, а відомий інвестор Флоріан Швайцер навіть зробив попереднє замовлення прямо зі стенду на Стартап-алеї. Після конференції Luciding отримав $15 000 інвестицій від одеського інкубатора Wannabiz і став його резидентом. Також пристроєм зацікавився фонд ім. Михалевича, який цього року брав участь у Sikorsky Challenge 2014 при КПІ.

«Luciding – продукт для ледачих і тих, хто хоче отримати результат і нові відчуття швидко. Ринок для цього проекту величезний – для 99% тих, хто погано починає ранок через нічні кошмари, Luciding може стати альтернативою в разі, якщо продукт буде ефективно працювати», – аргументував Андрій Колодюк.

Ecois.me – система домашнього енергоменеджменту

Команда цього стартапу працює над системою домашнього енергоменеджменту. Його мета – зберегти екологію в усьому світі, а заодно допомогти домогосподарствам економити за допомогою енергозбереження.

Влітку цього року стартап отримав 80 000 євро від польського інкубатора Hubraum (який інвестує Deutsche Telekom) і переїхав до Кракова. Згідно з інвестиційним договором, стартап уже отримав 30 000 євро, а решту 50 000 отримає, коли проєкт покаже результати. За це компанія віддасть інвестору 15%.

Стартапы года-10
Команда стартапу

До речі, CEO і співзасновник проекту Іван Пасічник цього року запустив лабораторію для hardware-гіків на базі Hackerspace. «HackLab орієнтований на такі проєкти як, наприклад, 3D-принтери, підвіси під камери, квадрокоптери», – розповідав він.

Стартап відзначили і на конкурсі стартапів IDCEE – команда отримала друге місце та 10 000 євро. «Розумне витрачання енергії – наше все! Проєкт із міжнародним масштабом», – так охарактеризував стартап експерт рейтингу Віктор Андрійчук.

Looksery – додаток для коригування фото і відео в реальному часі

Одеський стартап, що займається застосунком «для селфі» (насправді – для редагування фото/відео в реальному часі) став одним із відкриттів року. Одесити з’явилися «на радарах» стартап-спільноти після того, як запустили кампанію на Kickstarter і успішно зібрали на 50% більше грошей, ніж просили. До речі, очолює компанію відомий підприємець Віктор Шабуров, який раніше створив в Одесі проект Handster і продав його корпорації Opera Software.

Пітч стартапу на IDCEE-2014
Стартапи року

Уже восени стартап відзначило журі конкурсу стартапів IDCEE: він отримав третє місце і приз у 5000 євро. Гроші команда стартапу передала біженцям із зони АТО. А вже в жовтні команда викотила iOS-додаток. Він дає змогу моделювати зовнішність для фото або відеочату в реальному часі. Можна зробити обличчя худішим, змінити форму черепа, колір очей, колір шкіри, накласти один із фільтрів або вибрати для себе тривимірний аватар. Заробляти в Looksery планують, ліцензуючи свою технологію корпоративним клієнтам.

Про додаток писали Techcrunch, Business Insider, CNN, VentureBeat, Wired, Inc тощо, він відзначений командою Apple як Best New Entertainment App.

«Хоча цей проєкт – на дуже ранній стадії, мені подобається те, що вони – абміціозні, інноваційні та мають шанси продати бізнес великій міжнародній компанії», – зазначила Евелін Бучацький, віддаючи свій голос за цей проєкт.

Kwambio – платформа для створення 3D-продуктів

Новий проєкт засновника цифрового видання Gutenbergz Володимира Усова Kwambio запустився лише три місяці тому, а вже здобув широку популярність і позицію в рейтингу. Він являє собою онлайн-платформу, на яку дизайнери можуть завантажувати свої 3D-проекти, а користувачі – змінювати їхній зовнішній вигляд на свій смак і роздруковувати на своїх пристроях. Для роздруківки власнику принтера не потрібно встановлювати додатковий софт – усі дії відбуваються в браузері або застосунку.

Сервіс запустився в жовтні й орієнтований насамперед на ринки США і Великої Британії, де, за словами Усова, найбільше власників 3D-принтерів. Після остаточного запуску майданчик буде доступний для користувачів у всьому світі, у яких є в розпорядженні подібний пристрій. Перший час сервіс працюватиме безкоштовно, потім запропонує користувачам платити за унікальні товари: 70% – дизайнеру і 30% – платформі.

Стартапы года-14

На конкурсі стартапів IDCEE-2014 проект отримав головний приз – 15 000 євро і квиток на конференцію U-Start у Мілані. Крім того, у проекту вже півроку як є інвестор – одеська компанія, яку Усов не називає, вклала в стартап $500 000.

«Казначей« – процесингова платформа для інтернет-платежів

У непростому 2014 році одеський стратап «Казначей» не просто отримав інвестиції, а зробив це двічі. У квітні проект закрив колективний раунд на $200 000 від бізнес-інкубатора WannaBiz і міжнародної IT-компанії, назва якої не розголошується. А в грудні отримав ще $50 000 від польського інкубатора Next.Step.

Таким чином, «Казначей» став першою інвестицією польської компанії, яка в травні 2014 року заявила про створення інвестфонду на $100 млн для українських стартапів. «У «Казначея» (для Європи/США: Quier) грамотний СЕО, чудовий клієнтський сервіс, прекрасна динаміка зростання – саме тому ми в них також інвестували», – прокоментував AIN.UA засновник фонду Сергій Довгополий.

Проєкт являє собою хмарну процесингову платформу для інтернет-сайтів і мобільних застосунків, за допомогою якої покупці можуть оплатити товари або послуги в інтернеті будь-якою легально існуючою валютою, а продавець – отримати гроші на рахунок або картку. Система працює з банківськими картами Visa/MasterCard, Приват 24, Liqpay, терміналами самообслуговування ПриватБанку та Ibox і платіжними системами Monexy, GlobalMoney і Webmoney.

LeadScanner – сервіс лідогенерації в соціальних медіа

Другий проєкт від засновника відомого стартапу YouScan Олексія Орапа (торік YouScan потрапив у ТОП-50 російських стартапів) і показує хороші фінансові результати.

За допомогою спеціальних алгоритмів LeadScanner знаходить користувачів соціальних медіа, які хочуть купити певні продукти або послуги, а потім надає їхні контакти в соцмережах зацікавленим підприємствам.

Наприкінці минулого року проект отримав фінансову підтримку від відомого американського seed-фонду 500 startups. «Багато чув про проєкт, подобається, користувався б сам якби підходив під нашу специфіку пошуку лідів», – каже CEO Jelastic Руслан Синицький.

Загальний список проєктів, які називала експертна рада:

Загальний список експертів, які проголосували:

  • Анікін Олексій, голова Global Technology Foundation
  • Андрійчук Віктор, керівник проєктів в Apex Ventures
  • Альошин Павло, аналітик Imperious Group
  • Березовська Наталія, CEO Detonate Ventures
  • Бучацький Евелін, ментор TechStars
  • Вишньов Дмитро, співзасновник Fyson
  • Гадомський Дмитро, адвокат у «Юскутум»
  • Дегтерєва Анна, директорка Happy Farm
  • Довгополий Денис, керуючий партнер BVU Group
  • Довгополий Сергій, засновник і СЕО NextStep
  • Іщенко Максим, голова DOU.ua
  • Карпенко Антон, технічний директор Happy Farm
  • Кенігштейн Ілля, інвестор
  • Кологривов Ярослав, заступник генерального директора Наукового парку «Київська політехніка»
  • <span data-sheets-value=”[null,2,”\u041a\u043e\u043b\u043e\u0434\u044e\u043a \u0410\u043d\u0434\u0440\u0435\u0439, \u043e\u0441\u043d\u043e\u0432\u0430\u0442\u0435\u043b\u044c Divan.TV, \u0443\u043f\u0440\u0430\u0432\u043b\u044f\u044e\u0449\u0438\u0439 \u043f\u0430\u0440\u0442\u043d\u0435\u0440 AVentures Capital”]” data-sheets-userformat=”[null,null,33283,[null,0],[null,2,11982760],null,null,null,null,null,null,null,0,null,null,null,null,null,1]”>Колодюк Андрій, засновник Divan.TV, керуючий партнер AVentures Capital
  • Криворчук Андрій, директор Chernovetskiy Investment Group
  • Максимович Ярослав, засновник Banner.UA
  • Оруджалієв Артур, головний редактор AIN.UA
  • Роговський Вадим, директор Wannabiz
  • Семенов Ігор, партнер TA Venture
  • Симонова Любов, партнер Almaz Capital
  • Сисоєв Євген, керуючий партнер AVentures Capital
  • Тігіпко Вікторія, керуючий директор TA Venture
  • Хорсєв Андрій, директор 908
  • Чайка Юрій, співзасновник MonexY
  • Шойфот Ігор, партнер Happy Farm
  • Яковер Максим, засновник і СЕО «Часопис»

Редакція AIN.UA дякує членам експертної ради за участь у проєкті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук