«ПриватБанк» запустив NFC-гаманець для швидких оплат за допомогою смартфона

Читати на RU

Найбільший і віднедавна державний банк України «ПриватБанк» запустив інструмент, за допомогою якого українці зможуть оплачувати товари і сервіси за допомогою смартфона. Це NFC-гаманець, побудований на цифровій платформі MDES (Mastercard Digital Enablement Service). З його допомогою клієнти банку зможуть розраховуватися в торгових точках, АЗС і кафе, не дістаючи банківську карту.

Для того, щоб здійснювати платежі за допомогою нового інструменту «ПриватБанку», смартфон повинен мати вбудований NFC-чіп. Гаманець доступний для пристроїв на базі Android версії не старше 4.4 KitKat. Платежі за його допомогою здійснюються безконтактним способом клієнтами банку з картками Mastercard.

Як повідомили представники Mastercard, пристрої на базі iOS не підтримують цю технологію. Це пов’язано виключно з внутрішньою політикою Apple. «Як ви знаєте, компанія досить замкнута на власних сервісах. Але ми вестимемо комунікацію, і, можливо, сьогоднішній запуск стане для них стимулом якнайшвидше розгорнути в Україні Apple Pay», – прокоментував Юрій Батхін, директор з розвитку бізнесу MasterСard в Україні, Грузії, Молдові та країнах Центральної Азії.

Щоб скористатися NFC-гаманцем, потрібно встановити та активувати NFC-оплати у своєму смартфоні через «Приват24», і в торговельній точці просто піднести його до терміналу. Розрахунки також працюють без доступу до мережі: наприклад, при оплаті в підземці. Платежі до 100 грн не вимагають введення пін-коду.

За даними Mastercard, частка Android-смартфонів в Україні становить 65-70%. За словами Батхіна, складно оцінити, скільки з них мають NFC-чіп, однак на сьогодні приблизно 20-35% усіх Android-пристроїв, які перебувають у продажу в Україні, підтримують цю технологію.

Сьогодні смартфоном можна розрахуватися не тільки в магазинах, але також на заправках, вендингових автоматах, паркоматах, оплатити проїзд у громадському транспорті. При цьому оплати працюють навіть якщо повністю відсутній інтернет і стільниковий зв’язок.

MDES – це платформа, що дає змогу використовувати будь-який пристрій із під’єднанням до інтернету для здійснення та приймання платежів. MDES була запущена в США 2014 року, а 2015-го почала експансію на інші ринки. Сьогодні її використовують для своїх платіжних рішень зокрема Apple, Google і Samsung. Платформа обіцяє безпеку платежів завдяки використанню платіжних токенів (одноразові поєднання цифр, які використовуються на мобільних пристроях замість 16-значних номерів на пластикових картах).

За даними Mastercard, Україна – один з найбільш швидкозростаючих ринків з погляду розвитку безконтактних технологій. Сьогодні 54% українців не можуть уявити своє життя без смартфона, а 72% онлайн-користувачів вважали за краще б оплачувати покупки з його допомогою. Розрахунки смартфоном поступово стають невід’ємною частиною повсякденного життя. Крім того, в Україні сьогодні 50% POS-терміналів у торгових точках приймають такі види оплати.

Раніше в грудні 2016 року «ПриватБанк» запустив NFC-гаманець також з компанією Visa. Послуга доступна для власників карток Visa «ПриватБанку», у яких є смартфон на базі Android (версія 4.4 або вище) з підтримкою технології NFC і додатком «Приват24». Також спроба популяризувати NFC-платежі була у 2013 році, коли банк запустив їх на базі хмарної технології. Однак такі платежі були менш захищеними та швидкими.

Нагадаємо, раніше «Ощадбанк» випустив додаток «ОщадPAY» для безконтактних платежів смартфонами з NFC.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук