Як оформити ліцензію НБУ для інвестування за кордон: власний досвід

17924
17

Влітку цього року НБУ трохи покращив життя тим українцям, які цікавилися інвестиціями у закордонні активи. Регулятор постановив, що українські громадяни можуть інвестувати до $50 000 на рік зі свого банківського рахунку. Але для цього потрібно отримати індивідуальну електронну ліцензію. Любомир Остапів, колишній фінансовий директор Сoppertino, автор книги про сімейне фінансове планування, на власному досвіді переконався, що оформлення ліцензії - не така страшна і складна процедура, як може здатися. Він описав, як отримував ліцензію, у своїй статті, ми публікуємо її за дозволу автора. У кінці тексту також є відеоінструкція. 

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон вже не є чимось недосяжним і далеким. Власне, кілька сотень українців її отримали, починаючи з липня 2017 року, у тому числі і я. На підставі е-ліцензій фізична особа зможе протягом одного календарного року перерахувати іноземну валюту за кордон на загальну суму до $50 000. В інвестиціях українців це рівноцінно падінню шенгенської стіни, адже і ви зможете накопичувати на пенсію в доларах/євро із мінімальними комісіями та розумними ризиками.

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон: Крок 1

Акумулюєте суму на валютному рахунку в банку з можливістю робити SWIFT-платежі. Приклади вартості SWIFT-платіжки:

  • «ПриватБанк» – 0,5% + $12 (Читай $62 на $10 000)
  • ОТП – 0,8%  (Читай $80 на $10 000).
  • Інші банки – їх багато, уточніть у свого банку:)

Я обрав «ПриватБанк», і зовсім не через нижчу комісію. Просто він завжди трактує двозначності в постановах і законах на користь клієнтів. В даному випадку це означало, що я отримав ліцензію, не виходячи з дому, виславши скани документів.

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон: Крок 2

Хоча деякі речі можна робити паралельно, наступним кроком вам краще відкрити онлайн-рахунок в іноземного брокера. Вибір невеликий, переважна більшість обирають Interactive Brokers, бо це єдиний топовий американський брокер, який відкриває рахунки українцям. По процесу — нічого складного, паспорт і підтвердження адреси. Процесить заявки лондонський офіс, підтримка жахлива.

Я однак обрав для персонального рахунку Exante, з IB я вже мав досвід на клієнтських рахунках, а Exante небезпідставно хвалять за зручний інтерфейс та швидку підтримку. Компанія зареєстрована на Мальті і Кіпрі, коріння російських емігрантів.

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон: Крок 3

Збираєте два документи. Я це зробив наступним чином.

  1. Заява до Національного банку про видачу е-ліцензії, засвідчена підписом фізичної особи – ось зразок Заяви про видачу е-ліцензії НБУ, як бачите нічого складного, але потрібно знати реквізити брокера.
  2. Декларація про майновий стан і доходи з відміткою контролюючого органу України про їх отримання АБО довідка податкової контролюючого органу про суми виплачених фізичній особі (заявнику) доходів та сплачених податків.

Ось це вже важчий пункт. Спочатку я думав цю довідку через iGov замовити, але там таку можливість чи то прибрали, чи то її нікого і не було. Благо є електронний кабінет платника податків. Там можна замовити потрібну довідку і отримати її у .pdf:

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон: Крок 4

Спробуйте надати публічну оферту брокера при здійсненні виплати за кордон. Але чим більш європейський банк, тим більше документів вони просять.

Тому краще звернутись в підтримку і попросити брокерський договір на ваше ім’я. Я власне вигрузив документ з моїм іменем у особистому кабінету Exante.

Ліцензія НБУ для інвестування за кордон: Крок 5 – Платіж

На сторінці «Привату» щодо ліцензій є відео, як робити SWIFT-перекази.

Прикладаєте заяву, довідку і брокерський договір (у pdf) до платіжки, і вуаля – ви вирвались у цивілізований інвестиційний світ, де є iShares, Vanguard, Allianz та інші!

Міф: ФОП не може отримати ліцензію НБУ для інвестування за кордон.

Реальність: Ліцензія дійсно видається на фізособу, тобто ви точно не зможете інвестувати з ФОПа і платити всього лиш 5% з прибутку.

Однак Положення №54 допускає, що такими доходами можуть бути, серед іншого, доходи, отримані фізичною особою від провадження нею господарської діяльності або незалежної професійної діяльності.

Або людською мовою – я ФОП, в мене основні доходи в декларації це ФОП, і мені видали ліцензію.

Інша важлива інформація з сайту НБУ

Чи потрібна фізичній особі індивідуальна ліцензія на відкриття за кордоном рахунку?

Ні. Якщо фізична особа бажає відкрити закордонний рахунок та користуватися ним, то ліцензія буде потрібна виключно для здійснення переказу коштів з України на цей рахунок.
Наприклад, якщо фізична особа під час свого перебування за кордоном відкрила рахунок і розмістила на ньому іноземну валюту, то після повернення в Україну не потрібно отримувати ліцензію на розміщення цих коштів за кордоном. Така потреба виникне, якщо ця людина забажає переказати з України на цей рахунок додаткові кошти.

Чи потрібна фізичній особі індивідуальна ліцензія на вивезення готівки за кордон для зарахування її на власний рахунок за межами України?

Ні. Розміщення фізичними особами готівки в іноземній валюті на власних закордонних рахунках не потребує ліцензії взагалі. Це стосується як готівки, отриманої за кордоном, так і тієї, що вивозиться з України.

При цьому слід враховувати чинний порядок переміщення готівкової валюти через митний кордон України: фізична особа має право вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу. Якщо ж сума перевищує еквівалент 10 000 євро, необхідне письмове декларування повного обсягу готівки, а також документи, що підтверджують зняття коштів з рахунків у банках (фінансових установах), та квитанції про здійснення валютно-обмінної операції, якщо така мала місце, виключно на ту суму, що перевищує в еквіваленті 10 000 євро.

Чи потрібна фізичній особі індивідуальна ліцензія на переказ коштів із закордонного рахунку?

Ні. Ліцензії потребує лише операція з переказу коштів з України на закордонний рахунок фізичної особи. Подальше використання коштів з таких рахунків не обмежується і ліцензія для них не потрібна.

Чи потрібна фізичній особі ліцензія НБУ для зарахування на закордонний рахунок коштів з джерелом походження за межами України (дивіденди, оренда тощо)?

Ні. Фізичним особам не потрібна ліцензія для розміщення на закордонних рахунках іноземної валюти з джерелом походження за межами України. Наприклад, без ліцензій можна розміщувати на закордонних рахунках кошти, отримані за межами України у якості заробітної плати, стипендій, пенсій, аліментів, дивідендів, від продажу майна тощо.

Чи зобов’язана фізична особа звітувати в НБУ про операції, що здійснюються з закордонних рахунків/здійснені інвестиції за кордон?

Ні. Жодних декларацій чи звітів про такі операції подавати до НБУ фізичній особі не потрібно. Декларувати закордонне майно в Нацбанку мають лише суб’єкти господарювання (зокрема, фізичні особи-підприємці). В той же час, слід враховувати вимоги податкового законодавства, яке визначає підстави подання до органів ДФСУ декларацій про доходи отримані фізичною особою, у тому числі за кордоном.

В якій формі подаються документи для видачі фізичній особі е-ліцензій?

Всі необхідні документи для отримання е-ліцензій, у тому числі і заява до НБУ, можуть подаватися заявником до банку як у паперовій, так і в електронній формі (на розсуд фізичної особи). Для отримання е-ліцензії необхідно подати заяву до НБУ про видачу е-ліцензії, документи, що засвідчують наявність у цієї фізичної особи доходів у сумі, достатній для здійснення переказу коштів на підставі е-ліцензії, а також оригінали або копії документів, що підтверджують мету здійснення переказу з України (крім випадку переказу коштів на власний рахунок).

Якими документами підтверджується наявність у заявника достатніх доходів для здійснення переказу коштів на підставі е-ліцензії?

Такими документами можуть бути декларації про майновий стан і доходи з відміткою контролюючого органу України про їх отримання (дозволяється враховувати фактичний курс гривні до іноземних валют, що існував у відповідному звітному податковому періоді). Е-декларації з офіційного сайту НАЗК також можуть надаватися для підтвердження інформації про доходи заявника.

Якщо фізична особа не подає щорічну податкову декларацію, можна подавати довідку про доходи та сплачені податки. Видача такої довідки не обтяжена якоюсь складною процедурою та оперативно здійснюється органами ДФС. Документи, що підтверджують доходи, можуть бути подані за будь-яку кількість попередніх звітних податкових періодів.

Чи дозволяється купувати іноземну валюту в безготівковій формі на підставі е-ліцензій?

Так. Детальні особливості заповнення заяви на купівлю іноземної валюти для проведення операцій на підставі е-ліцензій та відповідного платіжного доручення наведені в роз’яснення НБУ від 13.07.2017 № 40-0005/48633.

Чи дозволяється здійснювати інвестиції за кордон на підставі е-ліцензії через іноземного брокера (посередника)?

Так. Порядок видачі е-ліцензій не обмежує право її власника у виборі яким саме чином він планує здійснювати інвестицію за кордон. Для цього він може переказати кошти або безпосередньо на рахунок продавця іноземного об’єкту інвестування, або скористатися послугами професійного посередника – іноземного брокера, що є звичайною світовою практикою. В останньому разі кошти за е-ліцензію переказуватимуться на банківський рахунок іноземного брокера за кордоном.

Проведення операцій на підставі е-ліцензій не виключає можливості залучення українських торговців цінними паперами в якості посередника (суб-брокера) у взаємовідносинах між фізичною особою та іноземним брокером. Такий український суб-брокер повинен мати генеральну ліцензію на здійснення відповідних валютних операцій. Переказ коштів на підставі е-ліцензій для здійснення інвестицій за кордон за участі українських суб-брокерів також має здійснюватися на банківський рахунок іноземного брокера. Поряд з цим, НБУ наразі опрацьовує шляхи розширення можливої участі українських торговців цінними паперами у таких операціях.

Довідково: індивідуальна ліцензія – це ліцензія НБУ, яка видається резидентам України для здійснення валютних операцій. Е-ліцензія є видом індивідуальної ліцензії НБУ, яка видається фізичним особам в електронному вигляді для операцій в межах зазначеної вище суми.

Оставить комментарий

Комментарии | 17

Поиск