«Питання щодо закону про ФОПи закрите», – президент і прем’єр зустрілися з IT-сектором

Читати на RU

26 лютого президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зустрілися з представниками української IT-індустрії в офісі компанії GlobalLogic. Темою зустрічі стало обговорення ініціативи Мінсоцполітики про ФОПів (закон про ФОП). За словами президента, IT-сфері боятися нічого.

Що стало стимулом для зустрічі?

На початку лютого на сайті Мінсоцполітики України представили проєкт закону, під час якого пропонувалося перевести співробітників компаній з ФОП на трудові відносини. Мета законопроєкту – захист прав працівників і протидія застосуванню недекларованої праці. Першими забили на сполох IT-компанії: переважно їхні розробники оформлені саме як контрактники з договорами на надання послуг. За рахунок цього компаніям за співробітників вдається платити лише 5%, замість 41,5%. Про те, як подібна зміна може позначитися на всій індустрії, висловилися практично всі керівники великих українських компаній. З одного боку, це не європейська практика, якою в країні, ймовірно, зловживають навіть найбільші магазини, ресторани і мережі спортзалів.

закон о ФОП-1
Фото: GlobalLogic Ukraine.

З іншого – саме такий спосіб оформлення трудових взаємовідносин дав змогу створити в Україні відому IT-екосистему, де, на відміну від західної Європи та Північної Америки, може існувати відносно низькомаржинальний аутсорс. З якого пізніше виростають відокремлені R&D і продуктові компанії, з більшою маржинальністю і виручкою на людину.

Про що говорили

Під час майже півторагодинної зустрічі з представниками IT-асоціацій, кластерів і кількох R&D обидва представники влади запевнили, що індустрії побоюватися нічого. «Президент чітко відповів у Львові [з приводу цього законопроєкту], коли йому поставили це запитання: «Уряд не ухвалював, президент не бачив», – зазначив Гройсман. – Ініціатива міністра пов’язана лише з бажанням обговорити цю ідею. Це питання потрібно впорядкувати, про що ми говорили раніше. Але хочу, щоб ви запам’ятали – питання за законом закрите. Ми можемо лише обговорювати, і знайти спільне рішення. І цим рішенням стане не додаткове оподаткування, а те, що допоможе вам рости далі. Ніхто не хоче бачити, як компанії падають – це суперечить національним інтересам».

Закон про ФОП: що далі

Судячи з усього, найближчим часом до проєкту закону Мінсоцполітики ніхто повертатися не буде. А це означає, що IT-компанії продовжать працювати за тим самим принципом, що й раніше – через ФОПи. Однак сама ідея змінити підхід до оподаткування галузі виникає вже не вперше і рано чи пізно може отримати продовження. «IT-індустрія повинна не просто реагувати на будь-які ініціативи з регулювання, а наперед системно працювати з президентом, парламентом і урядом над довгостроковим планом розвитку галузі, включно з податковими та іншими стимулами», – прокоментував керуючий партнер юридичної компанії Sayenko Kharenko Михайло Харенко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук