«8000 грн кожному від Зеленського!» Кіберполіція попередила про нову шахрайську схему

Читати на RU

4 грудня Верховна Рада підтримала законопроєкти, згідно з якими ФОП і наймані співробітники, які втратили роботу через карантин, можуть отримати 8000 грн фінансової допомоги. Подати заявку на виплату вже можна, і 14 грудня українці поклали портал «Дія» спробами оформити фіндопомогу. Хоча вона належить не всім. Шахраї вирішили скористатися хайпом «8000 грн для ФОП» і реалізували стару здирницьку схему на новій інформаційній хвилі. Про це повідомляє Кіберполіція.

Суть шахрайської схеми ми детально описували раніше: людям обіцяють якусь державну виплату, направляють на підставний сайт, де поступово маленькими сумами виманюють гроші. Раніше «виплати» обіцяли від Держдепу США – нібито за витік персональних даних через Facebook, Google та інші американські інтернет-компанії.

Цього разу гроші виманюють під виглядом виплати тих самих 8000 гривень, які українська влада пообіцяла всім постраждалим від карантину (майже).

Від початку грудня 2020 року до Кіберполіції надійшло вже близько 100 звернень жертв таких схем.

8000 грн фоп

Схема «8000 грн для ФОП» у деталях

  1. Шахраї розміщують відео, де президент України розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8000 грн.
  2. В описі до відео розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен, хоча насправді це не так. Раніше ми докладно писали про те, кому належить виплата.
  3. На сторінці за посиланням громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.
  4. Однак у процесі отримання виплати раз у раз виникають зволікання: просять оплатити послуги юриста з оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. Для цього використовують вбудований чат-бот. Оплати невеликі порівняно із заповітними 8000 грн, і люди, не замислюючись, здійснюють транзакцію.

Таким чином, громадяни не тільки переказують гроші за неіснуючі послуги, а й передають персональні дані аферистам.

Якщо ви побачили рекламу в інтернеті, яка обіцяє вам гроші зі швидким зарахуванням на карту – це шахрайство. Не переходьте за незнайомими посиланнями і не вводьте свої особисті дані.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук