«Той самий академічний бізнес-сценарій»: Дмитро Сергієв продає Depositphotos за $85 млн

10349
Читати на RU

Українська компанія, яка розробляє популярний фотосток Depositphotos, і онлайн-редактор Crello, змінили свого власника. Компанія була викуплена в повному обсязі американською компанією VistaPrint. Сума угоди склала $85 млн — це найбільша угода на українському ІТ-ринку за останні кілька років. AIN.UA розповідає, як продавали Depositphotos і що буде з компанією далі.

Тезисно:

  • Сума угоди становить $85 млн. VistaPrint купує всі 100% Depositphotos, всі акціонери продали свої акції.
  • Дмитро Сергієв повністю залишає проект.
  • Depositphotos продовжить розвиватися як окремий бренд, Crello стане VistaCreate.
  • Офіс в Україні залишається, новий власник планує збільшити місцеву команду.
Депозитфотос-1
Дмитро Сергієв. Фото: Ольга Закревська для AIN.UA

Хто покупець

VistaPrint — це велика американська дизайнерська та маркетингова компанія, що входить до складу Cimpress, яка торгується на Nasdaq. Основними клієнтами VistaPrint є малі підприємства по всьому світу. У неї досить широкий спектр дизайнерських і поліграфічних послуг. Її підрозділи займаються контентом для Facebook, Instagram, TikTok та інших соціальних мереж, розробляють логотипи, сайти та інші брендові матеріали, друкують всі рекламні матеріали: від наклейок і упаковок до вивісок.

Компанія була заснована французьким підприємцем Робертом Кіном в 1998 році, за цей час вона переросла в бізнес з річним доходом понад 1,4 мільярда доларів, має 17 мільйонів клієнтів серед малого бізнесу, 29 офісів по всьому світу, де працює близько 6000 чоловік.

Умови угоди VistaPrint і Depositphotos

  • VistaPrint купує 100% Depositphotos за 85 мільйонів доларів, включаючи всі проекти компанії: Depositphotos, Crello, Lightfield, Bird In Flight і WAS.
  • Всі колишні акціонери компанії, включаючи ЄБРР, TMT Investments, підтримали угоду:

«Деякі з наших інвесторів з нами дуже довго, наприклад, TMT Investments більше 10 років, ЄБРР – 6 років. Венчурний бізнес — це вгадати, вчасно увійти в бізнес, а також вийти з нього, отримавши прибуток. Для інвесторів угода з Cimpress — це реальний шанс вийти і заробити гроші. Всі підтримали мій план і команду, і я дав інвесторам можливість вийти», — говорить Дмитро Сергієв, засновник Depositphotos.

  • Про те, що TMT Investments продала свою частку в Depositphotos, стало відомо на початку жовтня: 16,7% компанії було продано за $ 14,3 млн.
  • Засновник компанії Дмитро Сергієв повністю відходить від керівництва і залишає компанію.
  • Вадим Нехай, який обіймав посаду виконавчого директора, залишається в компанії і приєднається до Vista в якості віце-президента VistaCreate (Crello) і Depositphotos, і буде продовжувати керувати командами під керівництвом президента Vista з міжнародного бізнесу Флоріана Баумгартнера.

За словами Дмитра Сергієва, представники VistaPrint самі зв’язалися з керівництвом Depositphotos. Переговори, due diligence і укладення угоди зайняли кілька місяців – майже все відбувалося дистанційно. За весь цей час відбулася лише одна особиста зустріч: до Києва прилетіли представники VistaPrint з Європи та США. Угоду планували закрити до осені 2021 року, але з дозволу в АМКУ це сталося пізніше, 1 жовтня 2021 року.

  • Для VistaPrint угода є частиною плану трансформації компанії з бюджетом в $250 млн. Під час цієї трансформації VistaPrint розвиватиме напрямок дизайну повного спектру.. Для цього компанія придбала маркетплейс для дизайнерів в жовтні 2020 року, а зараз купує Depositphotos.
  • Для команди Depositphotos — це можливість зміцнити свої позиції на ринку:

«Крім заробітку, моя особиста мотивація – дати команді і продукту можливість не тільки закріпитися на ринку, а й стати найбільш конкурентоспроможним продуктом за дуже короткий час, стати лідерами ринку. Я вірю, що VistaPrint дасть Depositphotos і команді Crello необхідний імпульс. На мій погляд, це той самий академічний бізнес-сценарій, коли потрібно об’єднатися з великим гравцем, щоб взяти ринок. Якщо вчасно не прийняти правильне рішення, то ймовірність програшу дуже висока», — говорить Сергієв.

Команда в Україні

Після угоди компанія планує розширити штат в Україні, найнявши співробітників для роботи на Depositphotos і VistaCreate, або, при необхідності, на інші продукти VistaPrint.

«В Україні багато талановитих інженерів, продакт-менеджерів і маркетологів, якими ми хочемо підсилити наші команди. Ми також плануємо значно збільшити службу підтримки клієнтів VistaCreate, щоб охопити всі країни та ключові мови, якими розмовляють наші користувачі 24/7 — як live-чати, так і дзвінки».

Редактор AIN.UA запитав, чи студія Lightfield і видання Bird in Flight та WAS продовжуються працювати. У компанії запевняють, що всі поточні проєкти продовжать працювати.

Також в Deposiphotos, у відповідь на запит AIN.UA додали, що після інвестицій ЄБРР в компанію був опційний пул, його розподілили між членами управлінської команди. Всі власники опціонів після угоди з VistaPrint змогли їх реалізувати. Ключові співробітники, які беруть участь в угоді, отримали великі бонуси.

Історія розвитку Depositphotos

До цієї угоди компанія пройшла довгий шлях: першим серйозним проектом Сергієва стала служба обміну файлами DepositFiles. Проект був проданий в 2009 році, засновник компанії не називає точну суму продажу, а оцінки ЗМІ в $2 млн називає завищеними.

У тому ж році Сергієв запустив новий проект – фотобанк depositphotos. За пару років компанія розвивалася за власний рахунок, в 2011 році отримала інвестиції від ТМТ Investments: $3 млн в обмін на 27%. На той час компанія була повністю оцінена в $10 млн.

У 2012 році виручка компанії становила вже $6 млн на рік, а в 2015 році Depositphotos залучила черговий раунд інвестицій: $4 млн від ЄБРР і $1 млн від ТМТ. У 2016 році ТМТ частково продала частку в компанії за $5,8 млн, зберігши 16,7%. На той момент компанія вже оцінювалася в $82 млн. Depositphotos залучив $8 млн.

Більш детальну історію компанії можна прочитати в матеріалі AIN.UA:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук