[2021] Полювання за програмістами, або яким був рік для IT-рекрутингу

1288

Ще у 2020 році через пандемію та невизначеність люди боялися втратити роботу хіба не більше, ніж самого коронавірусу. Програмісти – у тому числі. Багато компаній були змушені призупинити пошуки кандидатів на відкриті вакансії, а деякі навіть скорочували персонал. 

Вже у 2021 році ситуація змінилася кардинально. Компанії почали винаймати фахівців шаленими темпами, активно нарощуючи команди та відкриваючи нові і нові офіси. Це призвело до так званої «перегрітості ринку», в умовах якої рекрутери буквально завалили кандидатів пропозиціями, а зарплати сягнули нових вершин. 

AIN.UA розпитав роботодавців та рекрутерів про те, чому так сталося і що буде далі.

Дефіцит кандидатів

За даними GlobalLogic, упродовж року кількість розробників на українському ІТ-ринку зросла на 24%. Але цього все одно недостатньо, щоб задовольнити ажіотажний попит з боку роботодавців. 

Цього року на DOU опублікували 112 000 вакансій у сфері IT – майже в кожній категорії кількість відкритих позицій збільшилася вдвічі. Значний приріст вакансій в IT зафіксував також портал пошуку роботи Jooble.

«Ми бачимо приріст кількості вакансій в галузі щомісяця. Водночас кількість профілів кандидатів, що знаходяться в активному пошуку нової роботи, не зростає», – відмічає Аліса Лаговська, Recruitment Team Leader в Jooble. 

За її словами, кандидатам на деякі вакансії наразі за день може приходити близько 30 пропозицій від різних компаній. 

Активно зростає і наш власний сервіс Recruitika, який ми запустили лише рік тому: близько 5000 активних вакансій в моментів, 1876 компаній в базі та 712 компаній, що розміщують вакансії. За рік трафік виріс втричі.

«Влітку 2021-го роботу шукали ​​близько 16 000 ІТ-фахівців, тоді як актуальних вакансій було на 5000 більше. В таких умовах боротьба за технічних фахівців справді стає дедалі конкурентнішою», – відзначає Анна Щербакова, молодша віцепрезидентка та Head of Operations у GlobalLogic Ukraine.

Прірва між попитом та пропозицією швидко збільшується. По оцінкам GlobalLogic, до 2030 року дефіцит у світі може становити 85,2 млн фахівців, а світова економіка ризикує зазнати «сейсмічного шоку» та втратити майже $8,5 трлн в можливостях для зростання. 

Звідки такий попит?

Ще у 2020 році через пандемію IT-компанії затягнули паски: заморозили найм, деякі скоротили зарплати і навіть провели скорочення персоналу. Як так вийшло, що всього за рік все перевернулося з ніг на голову, і сьогодні навіть тих програмістів, які не шукають роботу, завалюють пропозиціями на LinkedIn?  

Алекс Косенко, Product manager LQD Technology, називає цьому декілька причин, і перша з них, як не парадоксально, та сама, що призвела до кризи 2020-го – пандемія COVID-19, яка принесла в галузь багато нових грошей. 

Частина цих грошей вивільнилась за рахунок оптимізації бізнесу. Уже до початку 2021 бізнес адаптувався для роботи в умовах глобальних локдаунів: компанії зрозуміли, що робота там, де є інтернет, і почали частково або повністю переходити на ремоут. В результаті, незважаючи на побоювання менеджерів, виявилося, що багато співробітників, втративши необхідність витрачати час на щоденну дорогу в офіс та пусті теревені з колегами, стали працювати навіть ефективніше, ніж раніше. «Бізнес зменшив витрати на OPEX, звільнив ресурси», – відмічає Алекс. 

Інша частина грошей прийшла за рахунок поновлення активності старих та приходу нових клієнтів до IT-розробників.

«Не є таємницею, що основним донором замовлень для IT в Україні є США. Завдяки державній підтримці в період пандемії навіть ті, хто не міг уявити вихід в онлайн, придбали ресурси і стали планомірно просуватися в цифрове середовище і розміщувати замовлення», – пояснює Косенко.

Також до України поступово перетікають бюджети індо-пакистансько-філіппінського IT-аутсорсу.

«Я часто стикаюся з кейсами, коли європейські та американські компанії, які спробували на власних бюджетах роботу з азіатськими підрядниками, намагаються знайти способи входу саме в український сектор IT. Почастішали випадки відкриття research and development branch в Україні під ключ. Тут маємо приплив інвестицій на ринок», – пояснює Косенко.

Згідно з останніми даними «Опендатаботу», за три квартали 2021 року експорт IT-послуг в Україні зріс на 35%. Росте ринок – ростуть і компанії-гравці на цьому ринку. Щоб задовольнити нових замовників і забрати їх бюджети, IT-компанії винаймають все більше працівників. Тут спливає ще одне явище, яке запам’яталося у 2021: відкриття рекордної кількості нових IT-офісів по всій Україні.

Офісний бум 2021

Як зазначає СЕО Indigo Tech Recruiters Катерина Осадчук, найактивніше в Україні зростав великий аутсорс – SoftServe, EPAM, Ciklum, Luxoft – які винаймали по 300-1000 чоловік за рік не тільки в найбільших містах, але й в регіонах на умовах ремоуту. 

Наприклад, до EPAM за рік приєдналися близько 3800 досвідчених фахівців та ще 1700 Junior-спеціалістів. Наразі в Україні штат компанії налічує 13 500 чоловік. У 2021 році компанія анонсувала 7 нових фізичних  представництв у нових регіонах: в Івано-Франківську, Чернівцях, Хмельницькому, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі. Продовжувати нарощувати присутність у регіонах планують і наступного року.

GlobalLogic Ukraine за останні 12 місяців зросла на 31%: з 1 листопада 2020 року по 1 листопада 2021 року співробітництво з компанією розпочали 1656 фахівців. Таким чином, загальна кількість фахівців в українському підрозділі наразі складає 7069 чоловік. Цікаво, що понад 500 нових спеціалістів долучились до команди з міст, де у GlobalLogic немає фізичних офісів – вони працюють виключно віддалено. Для розуміння: сьогодні у GlobalLogic є офіси в Києві, Харкові, Львові та Миколаєві, при цьому з компанією співпрацюють інженери ще з понад 28 міст України.

SoftServe, найбільша ІТ-компанія з українським корінням, протягом 2021 року найняла 4541 осіб тільки в Україні, і 747 працівників – за кордоном (з них найбільше в Польщі – 459 осіб). На сьогодні компанія налічує 12 736 працівників глобально, а в новому році планує вирости ще на 3-4 тисячі ІТ-спеціалістів. Так, на сьогодні в компанії відкрито 1193 вакансій на українському ринку. Цього року компанія відкрила офісні простори в Одесі, Ужгороді та Вінниці, та 5 офісів за кордоном. Новий 2022 рік компанія має намір розпочати з відкриття ще трьох офісів в нових локаціях.

На програмістів звичайно полював не тільки аутсорс. Так, за даними Indigo Tech Recruiters, наприкінці 2020-го початку 2021-го зросла кількість пропозицій від компаній, що працюють у сферах геймдева, гемблінга/беттинга, медтеху, діджитал-маркетингу, хмарних сервісів, електронної комерції, фінтех, розважальних та навчальних – напрямки, попит на які підвищився на початку пандемії. З 2021 року почали рости практично всі домени, але найбільше вакансій – від ігрової сфери та сфери фінтех. З третього кварталу 2021 з’явились вакансії від компаній, які працюють над метаверсом.

«Крім того, побільшало запитів від не-IT-компаній – банків, торгових мереж, мобільних операторів — які через глобальну диджиталізацію почали активніше інвестувати у розвиток цифрових продуктів (наприклад, коли закрилися офлайн-мережі – у секторі торгівлі був бум на розвиток онлайн-каналів з продажу)», – відмічає Осадчук.

Зарплати – у космос

Як зазначає Аліса Лаговська, щоб хоч якось конкурувати за кандидатів, роботодавці все більше і більше переглядають свої пропозиції в сторону підвищення компенсації або ж введення додаткових «плюшок». А поширення віддаленої роботи призвело до того, що тепер українські компанії конкурують за талановитих розробників не тільки на локальному ринку праці, а з компаніями з усього світу, які часто пропонують українцям кращі умови.

В результаті заробітні плати у IT-секторі, які і до цього були на порядок вище компенсацій у будь-якій іншій сфері по Україні, на сьогодні зростають скаженими темпами. За даними Jooble, якщо раніше приріст заробітної плати в IT складав 10-20% на рік, зараз ця цифра зростає до 20-30% і навіть більше для деяких популярних вакансій. «Звісно, все залежить від напрямку роботи, але є такі напрямки, де активних кандидатів у 10 разів менше, ніж відкритих вакансій», – відмічає Лаговська.

«Зарплати вже зростають не помісячно, а щотижнево. Поки буде такий попит, ситуація зберігатиметься, – коментує засновниця та СЕО VP Agency Вікторія Придатко. – Я б не називала це перегрітим ринком. Поняття перегрітості може бути лише порівняно з чимось. Ринок завжди регулюється попитом та пропозицією. Попит вищий за пропозицію, тому і зарплати зростають – все логічно».

Компанії готові не лише перекуповувати, а й утримувати таланти.

«У нас з Indigo Tech Recruiters був випадок, коли кандидату запропонували контроффер, підвищивши зарплату з $5000 до $7000», – розповідає Катерина Осадчук.

Цей тренд помітили і в Jooble.

«Роботодавці частіше пропонують контрофери, щоб «перебити» нові пропозиції. Крім цього, вони в цілому приділяють більше уваги утриманню і розвитку своїх спеціалістів, проводять більше внутрішніх ротацій, – розповідає Аліса Лаговська. – Бачимо й тенденцію до запуску програм стажувань для найму молодих спеціалістів, з яких згодом виростуть Middle та Senior-розробники».

Дві роботи – нова норма

У форматі віддаленої роботи з’явилося нове поняття – overemployed. Це коли людина, завдяки віддаленому формату, працює одночасно на двох або більше роботах.

«Вже нерідко зустрічається, що співробітник працює на двох фултайм-роботах одночасно, одержуючи дві вагомі у поточній ринковій ситуації зарплати. А це означає, що в компаніях недостатньо добре налагоджені процеси під віддалену роботу або вони готові миритися з таким станом справ, просто щоб не позбутися співробітника», – розповідає Катерина Осадчук.

Як показало недавнє опитування AIN.UA, дві роботи – вже доволі розповсюджене явище на українському IT-ринку. Алекс Косенко вважає це новою нормою.

«Програмісти мають вільний час, ринок має вільні гроші. Час та гроші зустрічаються в рамках сфери інтересів одного програміста, і в його голові народжується думка: а чи не взяти собі проект?, – коментує він.

– Linkedin давно перестав бути скільки-небудь довіреним джерелом кадрів, і багато хто ставиться до нього, як до спам-майданчику. Основними ресурсами для рекрутингу стають платформи, на яких ви не зможете запропонувати вакансію спеціалісту, доки він не відкриє для пропозицій свій профіль. А якщо відкрив, значить готовий розглядати варіанти. І так чи інакше, 1 зі 100 пропозицій таки знаходить відгук, і кандидат або переходить на нову, або бере другу роботу. Тепер це нова норма».

На кого «полюють»

За даними Indigo Tech Recruiters, наразі в Україні зростає затребуваність DevOps, фахівців з кібербезпеки, захисту даних, хмарних рішень, продакт-менеджерів та digital-маркетологів, програмістів .NET, Java, Python, FE React, UI/UX фахівців (насамперед – на позиції рівня senior та middle). 

Сильно підвищився попит на QA, як і рівень зарплат. 

Враховуючи зростання геймдев зростає і затребуваність Unity-розробників, 2D / 3D художників / аніматорів. З C-Level позицій великий попит на HRD, СМО та СТО. 

Ну і, звичайно, всім потрібні рекрутери – конкуренція за них, як і їхні зарплати, теж виросла. 

Ажіотаж на ринку IT-рекрутингу

Власне, зростання IT призвело і до зростання цілого суміжного сектору – рекрутингу. Росте кількість клієнтів рекрутингових агенцій, зростають бюджети і зарплати співробітників. Так, по словам Осадчук, у 2021 році Indigo Tech Recruiters отримували від клієнтів по кілька заявок на пошук на день – порівняно з 2020 роком, попит зріс у кілька разів. 

«Дохід Indigo Tech Recruiters вищий за плановий на 85% і вище минулого року в кілька разів. Але з огляду на високу конкуренцію за рекрутерів, витрати на оплату збільшувалися щокварталу – ми кілька разів на рік переглядали зарплату та інші види заохочень», – коментує Катерина.

Запитів дуже багато і у VP Agency, яке працює переважно з вакансіями senior та C level у продуктових компаніях.

«Робоче завантаження – 5+ вакансій на рекрутера. У жовтні, наприклад, було 17 прийнятих оферів», – зазначила Вікторія Придатко. 

Що буде далі і що робити

Всі спікери вважають, що у 2022 тренд продовжиться.

«Перегрітість ринку — вже традиційна тема для обговорень викликів ІТ-ринку впродовж багатьох років. Щороку ми констатуємо дефіцит кадрів, зростання фінансових очікувань фахівців. Так, сьогодні попит на ІТ-таланти суттєво збільшився разом зі зростанням галузі. І це цілком природнє явище, – зазначає Степан Мітіш, віцепрезидент, очільник українського офісу EPAM.

– Дефіцит висококваліфікованих спеціалістів залишиться з нами не лише у 2022-му, це один із головних стримуючих факторів для росту галузі впродовж щонайменше наступних п’яти років».

Отже, конкуренція за таланти посилиться, як і гонка зарплат. Але для успішного найму лише фінансового фактора буде мало.

«Компаніям доведеться працювати над комплексною пропозицією для талантів: включати не лише винагороду, а й розширені компенсаційні пакети (у тому числі з опціями для сімей), максимум свободи та гнучкості, цінні програми розвитку. А також розширювати коло пошуку талантів, зокрема – більше інвестувати у навчання молодих спеціалістів, світчерів (людей, які змінюють професію) та зрілих кандидатів, а також талантів з інших ринків», – зауважила Катерина Осадчук.

На її думку, гонитву за таланти виграють компанії, які готові вкладати у свій бренд роботодавця та у відносини з людьми: покращувати досвід кандидата (candidate experience), по суті надавати сервіс з першого контакту до якісного онбордингу. «Багато IT-бізнесів навіть переорієнтували свої відділи маркетингу не на пошук клієнтів, а на залучення кандидатів, активно займаючись брендом роботодавця і talent acquisition marketing», – ділиться спостереженнями Осадчук.

Вікторія Придатко, у свою чергу, наголошує, шо швидше та якісніше наймають ті, хто оптимізував кількість етапів співбесід до ефективного мінімуму.

«У більшості компаній мало хто думає про ефективність етапів, що часто так історично склалося. Але в сучасних реаліях необхідно максимально підлаштовуватися під ринок щоб бути конкурентним, – констатує СЕО VP Agency.

– Потрібно розуміти, що не 100% ринку розглядають пропозиції від роботодавців. Приблизно 20% готові подивитися на вашу пропозицію, але не факт, що вони її приймуть. Переможуть ті, хто живою та зрозумілою мовою описують вакансії, швидко та ефективно співбесідують, швидко приймають рішення щодо офферу, і чесно озвучують очікування від кандидата на ІС термін, можливості та обмеження компанії».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук