Як ФОП правильно заповнити річну декларацію по новій формі: гайд

21416

Завершується рік і ФОП на єдиному податку скоро доведеться подавати річну податкову декларацію. Але на цей раз її потрібно буде заповнювати трошки інакше. AIN.UA запитав поради у експертів та публікує детальний гайд про те, як саме подавати декларацію за 2021 рік.

Що змінилось

У січні 2021 року набули чинності закони про зміну обліку ЄСВ, які були прийняті ще 2019 року: 115-IX та 116-ІХ. Ідея була в тому, аби спростити підприємцям ведення звітності шляхом об’єднання різних документів в один.

Через це з 1 квітня 2021 року працює нова форма декларацій, затверджена наказом Мінфіна від №752 9 грудня 2020 року: якщо раніше ФОП подавали одну декларацію по сплаті єдиного податку в кінці кожного кварталу, та ще одну окрему — по сплаті ЄСВ у кінці року. Тепер ці два документи поєднали. А річний звіт про ЄСВ “перекочував” у основний документ, у вигляді Додатку №1. Через це у декларантів навіть були проблеми при здачі звітів за I квартал 2021 року, ми детальніше писали про це раніше.

Нова форма працює з квітня, але дотепер її не потрібно було заповнювати. Зараз кінець року, скоро старт звітного періоду за 2021 рік, тож тепер ФОПам доведеться вперше за рік повністю заповнювати Додаток №1. Цей квест — ще трохи складніший через те, що в грудні помінялась мінімальна зарплата, а ЄСВ — похідний від неї.

Тому нижче ми, керуючись порадами експертів з податків для ФОП, розповімо поетапно, як заповнити річну декларацію по-новому.

Як правильно заповнити декларацію і коли її подавати

До коли потрібно здати документ

Спочатку визначимось із датами. Як підказує бухгалтер Тетяна Черньонок, автор Telegram-каналу для ФОП, фізособи-підприємці на єдиному податку звітуються по ЄСВ «за себе» в терміни подачі річної декларації з єдиного податку за 2021 рік:

1 та 2 група — до 1 березня 2022 року, подають такі відомості (в одному документі):

  • Форма річна F0103405 (декларація) «Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи підприємця» 
  • Форма F0134105 (додаток 1) «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

3 група до 9 лютого 2022 року, подають такі відомості:

  • Форма квартальна F0103307 (декларація) «Податкова декларація платника єдиного податку фізичної особи підприємця» 
  • Форма F0133107 (додаток 1) «Вiдомостi про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»

Як заповнити Додаток №1 до декларації

Якщо коротко, що помінялося:

«Верхня частина додатку практично не відрізняється від декларації, й звітний період такий самий, як у декларації, код застрахованої особи у ФОП на єдиному податку — завжди «6», у таблиці заповнюються лише ті місяці, в яких ФОП сплачував ЄСВ. Не забудьте, що ЄСВ у грудні вже був 1430 грн (через те, що зросла мінімальна зарплата). І в самій декларації треба перенести суму із додатка та поставити відмітку про те, що додаток подається», — пояснює старший юрист «Таксер» Юрій Крюков

І ми зараз детально покажемо на скриншотах, як саме це зробити.

Візьмемо для прикладу ФОП на 3-й групі, що не мав звільнень з уплати ЄСВ за 2021 рік. Як заповнювати Додаток №1?

Бухгалтер Тетяна Черньонок поділилася алгоритмом заповнення документа. Спочатку розглянемо «шапку» Додатку. Червоним виділено ті поля, на які варто звернути увагу (збільшене зображення можна подивитись по кліку):

Тут і надалі скриншоти надала Тетяна Черньонок

Розглянемо їх по черзі:

  • Спочатку вказується тип декларації (“звітна”).
  • У пункті 4 відзначається період звітування (рік).
  • Пункти 5 та 6 не заповнюються.

Наступна частина додатку виглядає так:

  • Пункт 7 — це основний КВЕД.
  • Пункт 8 — період перебування на єдиному податку (зазвичай це цілий рік, від 01.01.21 по 31.12.21).
  • Пункт 8.1. — «6» код категорії для єдиного податку.

Далі переходимо до заповнення таблиці зі сплаченим ЄСВ.

  • Звертаємо увагу на те, що у графі 2 (де вказується розмір мінімальної зарплати) потрібно за кожен місяць указати 6000 грн і тільки в грудні — 6500 грн.
  • Аналогічно із графою 4: із січня по листопад розмір ЄСВ складає 1320 грн, а в грудні — 1430 грн.

Загальну суму з графи 4 (УСЬОГО) потрібно вказати у самій декларації, в рядку 21.

Бухгалтер також радить не хвилюватися за помилку в назві колонки “Сума нарахованого єдиного внеску (графа 3 х графа 4). Насправді там має бути “графа 2 х графа 3”, але це не має впливати на подачу документа.

Що пишемо у самій декларації

В основному звітному документі, у розділі VII, потрібно вказати загальний розмір ЄСВ, виплаченого за рік, а також поставити галочку в рядку про додаток:

Все, декларацію із додатком заповнили, залишилось перевірити дані, підписати електронним підписом і відправити до податкової.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук