Як зробити фото на мобільний, щоб вони мали професійний вигляд? Поради фотографа

4152
2

За останні роки маленька камера на смартфоні зробила великий крок уперед. Настільки, що навіть всесвітньо відомі журнали почали практикувати зйомки на камери мобільних, а програмна обробка знімків і поява модулів з декількох камер дозволила поліпшити ефекти масштабування, фокусування та інших функцій, що раніше були доступні тільки в професійних камерах. Проте лише функцій в гаджеті ще недостатньо, щоб фото справляло враження на вашу аудиторію. Потрібно вміти цими функціями користуватися. Ми дали професійному фотографу Дмитру Ларіну смартфон Huawei nova 9 і попросили розповісти секрети: як зробити фото на смартфон, щоб воно виглядало круто. 

Про фотографа: Дмитро Ларін фотографує з дитинства, знімає фоторепортажі з 2004 року. Працює штатним фотографом видання Українська правда з 2008 року. 

Про смартфон: це середньоцінова лінійка смартфонів. Його головні особливості: ду-у-у-же тонкий корпус 7,77 мм, камера 50 МП і фронтальна 32 МП, швидка зарядка 66 Вт, а також екран з частотою оновлення 120 Гц. Смартфон можна придбати за 16 999 грн. 


У дитинстві ми з батьками зачинялися у ванній кімнаті, і у світлі червоного ліхтаря, власноруч друкували чорно-білі фото з плівки. Це була цілковита магія. 

Сучасні смартфони знімають вже з достатньою якістю для соцмереж і набагато зручніші за спеціалізовану фото- чи відеотехніку. 

У nova 9 ззаду встановлено чотири модулі: дві камери, що знімають, і два допоміжні сенсори по 2 Мп. Huawei nova 9 – це перший смартфон серії, який отримав від старших лінійок такі рішення, як RYYB-сенсор з матрицею кольорових фільтрів та технологію покращення зображень XD Fusion Engine. Ця інтелектуальна технологія здатна покращувати як фотознімки, так і відеоролики.

Що варто враховувати під час покупки

Якщо ви купуєте новий смартфон з ціллю отримати можливість робити кращі знімки, зверніть увагу на моделі з більшою матрицею основної камери. Я вірю у прогрес обчислювальної фотографії, але крім математики також важливі фізичні процеси, більша матриця збирає більше світла, ви зможете робити якісніші знімки ввечері чи вночі. 

Згодиться  також оптична стабілізація зображення (OIS). Зазвичай велика матриця і OIS притаманні флагманським моделям, але можна пошукати і в середньобюджетному сегменті. 

Софт дуже важлива складова, найбільші бренди зараз беруть участь у “гонитві озброєнь” постійно покращуючи програмне забезпечення додатку “стокової камери”, є вірогідність що з оновленням ПО смартфону ви отримаєте як якіснішу картинку, так і нові зручні функції. 

Наприклад, nova 9 – чудово підійде блогерам, адже знімаєш блог у русі на селфі-камеру, зображення лишається чітким завдяки розумній функції стабілізації відео AIS.

На що звертати увагу під час зйомки

Але головне в фотографії все ж не техніка, а три (як на мене) основних складових. Світло, композиція і сюжет.

Світло (експозиція)

Більшість людей приймає наявне світло як даність і навіть не уявляє, що ним можна керувати, а точніше навіть взаємодіяти з об’єктом, який ви знімаєте. Гарне світло один з основних факторів якісного портретного фото. Навіть на вулиці ми лише частково залежні від природи і погоди.

Якщо ми знімаємо портрет чи предмет, потурбуйтеся, щоб об’єкт фотографування був освітлений максимально компліментарно або згідно з вашим задумом. Рекомендую спробувати для початку денне світло, як головне і єдине джерело. Найпростіше коли сонце сховане за хмарами. Розсіяне м’яке світло гарно підходить для створення портретів. 

Розташуйте обличчя моделі так, щоб найяскравіша ділянка неба була прямо перед обличчям, далі спробуйте повертати модель поступово змінюючи кут падіння основного світла до 90 градусів в один і інший бік, ви побачите як змінюється світлотіньовий малюнок і зможете вибрати той, що сподобається вам найбільше (щось я занадто занурююся в технічні деталі, складно?) 

Якщо є бажання знімати при прямому сонячному світлі, рекомендую спробувати так звані “золоті години”, – 2 години після сходу і 2 години до заходу сонця. 

Знімаючи портрет біля вікна ми отримаємо по суті безкоштовний “студійний софтбокс”, за умови, якщо у вікно не б’є пряме сонячне світло, основна рекомендація, для гарного результату модель має знаходитись не дуже далеко, якщо вікно стандартних розмірів 1-2 метри, то модель розміщуємо не далі ніж за метр.

Наприклад ось ці кілька портретних селфі зняті на досить непоганий смартфон Huawei nova 9, який мені дали на тест, у режимі “Портрет” на основну і фронтальну камери. 

Фото на селфі камеру
Фото на основну камеру

Смартфон зміг зафіксувати достатньо природні кольори шкіри і гарну деталізацію для публікації фото у соцмережах. Я розмістився обличчям до вікна, на відстані 50 см, основне джерело світла похмуре грудневе небо, автоматика відпрацювала адекватно, всі ефекти і покращувачі вимкнені. 

Смартфон все одно проводить неконтрольовану обробку, але режим АІ можна прибрати в налаштуваннях.

Портрет в темній кімнаті з LED кільцем (40 см), зовсім маленькі селфі підсвітки не рекомендую, у них зазвичай не вистачає потужності, щоб “перебити” навколишнє освітлення.

Фото на основну камеру

Ще раз, головне, щоб джерело світла було якісне і єдине (це догма тільки для початківців), і так близько до об’єкта знімання, як тільки можна. Бо коли ви спробуєте повторити цей сюжет у приміщенні зі змішаним штучним світлом, скоріш за все отримаєте неадекватні кольори на кшталт зелено-синіх облич та “стрьомні тіні”. 

Також пам’ятаймо про доступний інструмент контролю за яскравістю сцени, так звана “експокорекція”.

Попри увесь прогрес автоматика камер і смартфонів не кожну сцену може повністю аналізувати і видати адекватний результат. Якщо з обличчями людей все більше менш працює, то світлі чи темні об’єкти смартфон чи камера сприймають як сірі. Темні об’єкти автоматично висвітлюються, світлі (а також коли в сцені багато контрового світла) навпаки затемнюються.

Ось, що ми отримаємо за замовченням

Це вхід в будинок Акторів на вул. Ярославів Вал, весь будинок насправді темний.

Але ми можемо допомогти нашому смартфону просто тапнувши один раз по екрану застосунку “Камери” і ми можемо пальцем збільшувати чи зменшувати яскравість сцени, користуйтеся цим інструментом, він присутній на більшості моделей смартфонів.

Та ж сама сцена з експокорекцією -2,0

Композиція

Якщо ви хочете зняти гарний пейзаж, треба або бути везучим або витратити невизначену кількість часу чекаючи поки природа надасть всі належні умови для створення нового шедевру. Але також допоможуть базові знання формування композиції.

Улюблений спосіб більшості, центральна композиція – коли основний об’єкт знімання знаходиться у самісінькому центрі.

Центральна композиція

Не можу сказати що він поганий, просто занадто традиційний і швидко набридає, хоча всі починають саме з нього.  Раджу спробувати щось ще. 🙂 

Із різними варіантами можна ознайомитися тут: https://photoschool.kiev.ua/images/easyblog_articles/18/b2ap3_large_COMPOSITION-01.jpg 

А в Huawei nova 9 на допомогу в створенні композиції можна увімкнути в налаштуваннях “Горизонтальний рівень”, який допоможе тримати горизонт рівним.

Та, “Допоміжна сітка”, що допоможе вибудовувати композицію по “правилу третин”. 

Це базове правило, яке використовується не тільки в фотографії, але й в живописі чи дизайні. Спробуйте розмістити головний об’єкт сцени чи її акцент на перетині горизонтальних і вертикальних ліній (люба з чотирьох умовних точок в центрі)

ліва верхня точка перетину припадає но око кішки

Дізнавшись основні правила побудови композиції, сміливо руйнуйте всі догми.

Також є лайфхак, знімаємо з центральною (чи як вийде) композицією все, потім кадруємо як нам треба під час постобробки. Матриці сучасних смартфонів, зокрема Huawei nova 9 у PRO режимі можуть знімати цілих 50 Мп, отже простору для кадрування безліч.

Сюжет або момент

Тут здається все зрозуміло й без мене, йшов, побачив, дістав, зняв, профіт. Чи сам собі режисер, промайнула думка щось цікаве зняти, береш і знімаєш, можна не чекати, все під рукою. Взагалі смартфони значно змінили сучасний світ фотографії в інформаційному сенсі, багато сюжетів і моментів раніше взагалі не фіксувалось, через те, що банально не було чим зняти, а тепер є і це добре. Головне, на мою думку, ваша цікавість, розвиток і відчуття челенджу. Не зупиняйтесь на досягненому, пробуйте щось нове. 

Кілька спостережень про nova 9

Спробуйте “Функцію інтелектуальної камери”

Вона навіть визначила що у сцені йде сніг і трохи покращила фото, до чого дійшов прогрес? 

В режимі PRO можна керувати параметрами ISO і витримкою S, це можна використати для знімання зі штатива на довгих витримках від 1 до 30 секунд і отримати подібний результат, рекомендую для найкращої якості встановити значення ISO – 50.

  • Також можна керувати балансом білого WB, навіть виставити вручну кольорову температуру в діапазоні 2800-10000 К, що може знадобитися при зніманні зі студійним освітленням. 
  • Три режими роботи автофокусу, AF-S (звичайний), AF-C (відстежувальний для знімання динаміки) і MF (ручний, можна використати для знімання close-up)
  • В режимі PRO є можливість вибрати якість JPG-L (50 Мп) та навіть RAW, щоправда, останній я не зміг якісно конвертувати в традиційних програмах на десктопі, але це справа update софту.
  • Режим “Нічна зйомка” дозволяє робити круті фото і за недостатньої кількості світла.
  • Здивувало, що можна знімати відео селфі камерою у форматі 4к, а також є змога знімати на фронтальну та основну камери одночасно!
  • Заряду вистачило на весь день активного використання смартфона. У комплекті йде блок живлення на 66 Вт невеликого розміру. За двадцять хвилин він заряджає смартфон із нуля до 75%. До повного заряду пройде приблизно 38 хвилин.

Всі фото у автора зроблені на смартфон Huawei nova 9.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук