Як ФОП отримувати дохід з-за кордону у валюті, не порушуючи закон

Старший юрист «Таксер» Юрій Крюков у своїй статті розповідає, як фізособам-підприємцям правильно отримувати та оформлювати дохід від закордонних клієнтів.


До служби підтримки «Таксера» все частіше звертаються підприємці, які не хочуть помилитися у прийомі валюти у якості оплати за свої послуги. Українські підприємці відчутно набирають обертів ведення бізнесу з іноземними замовниками, особливо у секторі IT та фрілансу.

Оскільки звернень стає все більше, у цій статті я хочу розповісти найважливіші моменти про те, як підприємець може приймати валюту за свої послуги, як цю валюту правильно враховувати, і що зробити, щоб це було легко для вас та правильно для податкової. Нижче я опишу нюанси щодо прийому валюти, відкриття банківського рахунку, роботи з криптовалютою, прийом грошей через платіжні послуги і про первинні документи у ФОП.

Банківський рахунок

Для тих, хто не знає, підприємцю необхідно відкрити підприємницький рахунок для ведення своєї господарської діяльності (для роботи в інтернеті також, включаючи фріланс біржі), оскільки використовувати особистий (не підприємницький) рахунок заборонено. Обмеження за кількістю рахунків немає і ФОП може відкрити два і більше рахунків, виходячи із практичної необхідності.

Для отримання валюти відкривається окремий рахунок (за кількістю валютних рахунків обмежень також немає), але у банку може бути доступний мультивалютний рахунок.

Отримання доходу у валюті

За законом, на території України розрахунки проводяться виключно у національній валюті — нашій улюбленій гривні. Однак із закордонними компаніями/фізичними особами дозволяється проведення розрахунків в іноземній валюті.

Багато ФОП часто помиляються, вважаючи, що достатньо всього лише отримати валюту, через тиждень-другий перевести її в гривню, і суму переказу вказати як свій дохід. Це найпоширеніший підхід — інтуїтивний, але неправильний.

В отриманні валюти є кілька особливостей:

  • Валюту, отриману ФОП, необхідно перевести в гривню за курсом НБУ на дату отримання валюти. Саме ця сума у ​​гривні вказується у податковій декларації. Обов’язкового продажу валюти немає, валюта може зберігатися на підприємницькому рахунку необмежений час. При цьому перерахувати валюту на свій особистий валютний рахунок офіційно не можна, але деякі банки оминають цю заборону (проводять подвійну конвертацію: валюта в гривню і назад, а витрати по комісії, що виникла, приймають на себе). Зняти валюту безпосередньо також не вдасться.
  • ФОП на єдиному податку можуть не враховувати курсову різницю (різницю між курсом НБУ та курсом, за яким банк перераховує гроші на гривневий рахунок). Проте, податкова дуже непостійна у цьому питанні і іноді бажає бачити позитивну курсову різницю у доході підприємця.
  • У принципі, підприємці можуть врахувати в дохід позитивну курсову різницю (якщо курс НБУ виявився нижчим за курс обміну), але це не вимагається законодавством, а значить цього можна не робити (але, дивіться пункт вище, податкова може спробувати покарати (хоч і незаконно), а вони зі штрафами йдуть до кінця – найчастіше доводиться пройти всі судові стадії);
  • негативна курсова різниця (коли курс НБУ вищий за курс по якому перерахують валюту) на єдиному податку не враховується, оскільки це витрата, а спрощенці не ведуть облік витрат.

Ліниві підприємці облік валюти можуть вести в бухгалтерії «Таксера»: тут можна вести і перерахунок курсової різниці (якщо ви приймете таке рішення), або просто вказати надходження у валюті, як основний дохід. Тоді «Таксер» автоматично переведе суму, що надійшла у валюті, у гривню за курсом НБУ на дату надходження, а сам перерахунок буде зроблено автоматично. В результаті, правильну суму буде перенесено до книги обліку доходів та до декларації з єдиного податку.

Отримання доходу в криптовалюті

В Україні законодавством прямо встановлено, що розрахунки між ФОП на єдиному податку можливі виключно у грошовій формі, тобто готівковій чи безготівковій.

Законним платіжним засобом на території України є гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у разі отримання доходів за зовнішньоекономічними договорами (як я вже пояснив раніше), а ось криптовалюта не має певного правового статусу в Україні.

У зв’язку з цим у плані криптовалют відсутня нормальна нормативна база для регулювання операцій з нею. Криптовалюту не можна віднести ні до гривні, ні до іноземної валюти, поки це швидше товар. А підприємцям на єдиному податку прямо заборонено здійснювати бартерні операції (обмін послуги не на гроші, а на товар) та приймати до оплати криптовалюту.

Таким чином, ринок електронних грошей залишається закритим для ФОП на єдиному податку. При розрахунку з підприємцями на єдиному податку криптовалютою така операція може бути прирівняна до бартерної операції. Тоді ФОП можуть зобов’язати сплатити податок у розмірі 15% від отриманої суми та позбавлять статусу платника єдиного податку.

При цьому розрахунок криптовалютою на загальній системі оподаткування не заборонено. Але, знову ж таки, ця операція буде бартером, тому уточніть у свого бухгалтера як правильно це оформити.

Прийом грошей через платіжні послуги (Payoneer, Fondy і т.д.)

Фрілансери або фахівці, які виконують проектну роботу, часто користуються різноманітними міжнародними сервісами для перерахування та прийому гривні в інтернеті. Досить часто тут помилитися складно, оскільки практично всі учасники ринку переказу безготівкових коштів мають ліцензію від Національного банку України на переказ національної валюти без відкриття рахунку.

Але, незважаючи на це, питання прийому платежів у валюті законодавством України не врегульоване. Підприємець може отримувати валютні платежі безпосередньо на валютні рахунки, відкриті у банках. При цьому платіжні сервіси — це не банківські установи і не мають права відкривати банківські рахунки підприємцям.

Фактично вони виступають посередником між клієнтом і підприємцем, приймаючи платіж на свій рахунок, а потім перераховуючи далі підприємцю (до того ж, часто у виписці платником буде вказано сам платіжний сервіс, а не реальний замовник). І це — проблема, оскільки гроші проходять повз валютний рахунок ФОП, а це може бути визнано порушенням валютного законодавства.

Податкова не дає чіткої відповіді на питання, чи буде порушенням отримання валюти через платіжний сервіс. В Україні не забороняється використовувати їх для отримання оплати в гривні. Але відповіді податкової не стосуються прийому платежів у валюті, по суті, тут податкова виступає у своєму репертуарі: «ми дублюємо норми законів і розберемося під час перевірки».

Тому слід бути готовим, що використання платіжної системи для прийому платежів у валюті може бути визнано порушенням валютного законодавства. Хоча є думка, що у зв’язку з тим, що Payoneer — це фінансова установа, а відкривати рахунки за кордоном українським ФОП дозволили, ФОП не матиме проблем при отриманні валюти з рахунку в Payoneer. У будь-якому випадку необхідно дотримуватися логічного ланцюжка дій і відстежувати їх наслідки:

  • замовлення від закордонного клієнта – можливо і в усній формі – і по e-mail;
  • інвойс на оплату – тільки інвойса буде достатньо під час експорту послуг;
  • оплата від клієнта та виконання замовлення.

Для того, щоб підтвердити повноту відображення доходів та правильність їх обліку для податкової має вистачити інвойса, виписки за рахунком ФОП від платіжної системи (підтверджує, що оплата отримана у повному обсязі від клієнта, якому виставлявся інвойс), банківської виписки ФОП (підтверджує, що суми, отримані на рахунок платіжної системи переведені на рахунок ФОП у повному обсязі). Загалом, головне довести, що держава нічого не втратила на податках.

Первинні документи

Усі ФОП (зокрема на єдиному податку) повинні вести облік доходів, виходячи з первинних документів та інших документів, пов’язаних з нарахуванням і сплатою податків і зборів.

Це означає, що під кожне надходження грошей краще, щоб був акт або накладна. Може здатися, що ці документи довго і важко створювати, але це не так і нижче я розповім, як це можна зробити просто.

Податкова служба під час перевірки вимагає первинні документи, що підтверджують дані, зазначені в декларації. Первинним документом, що підтверджує отримання доходів, може бути банківська виписка, акт наданих послуг тощо. Договори, акти зі своїми контрагентами, а також рахунки можна згенерувати у «Таксері». При експорті послуг (ФОП надає послуги закордонної компанії), крім послуг транспортування, достатньо оформити інвойс в електронному вигляді.

Висновок

Вищенаписане може здатися складним, але, насправді, достатньо знати кілька правил у роботі з валютою, її обліком та первинними документами, щоб усе було гладко та без проблем.

Сподіваюся, що допоміг вам роз’яснити для себе деякі моменти при роботі з валютою і ви поділитеся цією статтею з вашими колегами, щоб вони не припускалися елементарних помилок і вели свою підприємницьку діяльність правильно.

Автор: Юрій Крюков, старший юрист «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук