Стейблкоїну USDD пророкують повторення долі Terra LUNA. Наскільки все погано?

Читати на RU

Tron USDD — це ще один алгоритмічний стейблкоїн прив’язаний до долара. Як і в ситуації з Terra LUNA (яка, нагадаємо, в травні втратила 99,7% своєї вартості й практично зникла), курс цього стейблкоїну забезпечується резервами в інших криптовалютах (біткоїні, USDT та TRX).

Починаючи з 13 червня USDD втратив прив’язку до курсу долара, опустившись з $1,0001 за монету до $0,98. Відтоді команда стейблкоїну декілька разів збільшувала резерви, проте на фоні загально спаду криптовалют досі не змогла вирівняти курс. В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповість, наскільки великі шанси в USDD повторити долю Terra LUNA.

Втрата прив’язки до курсу долара

Курс USDD. Джерело: CoinMarketCap

13 червня USDD втратив прив’язку до курсу долара, опустившись з $1,0001 за монету до $0,98. Якщо для інших криптовалют коливання на 20% чи 30% є абсолютно звичною справою, то для стейблкоїнів це дуже поганий знак.

Стейблкоїн передбачає стабільний курс, прив’язаний до курсу звичайних валют або біржових товарів. І саме за цю прив’язку його і використовують. Проте починаючи з 13 червня і по 21 включно USDD так і не зміг вирівняти свою вартість.

Нездатність команди Tron достатньою мірою вплинути на вартість створеної ними криптовалюти USDD, щоб вона знову почала виконувати свої прямі функції, викликає цілком зрозуміле занепокоєння користувачів стейблкоїна.

USDD — перший децентралізований стейблкоїн із надмірним забезпеченням (це йому не допомогло)

Джерело: ForkLog

5 червня (практично за тиждень до падіння курсу) команда USDD заявила, що їхня криптовалюта стала першим децентралізованим стейблкоїном із надмірним забезпеченням. На сайті Tron вказувалось, що резерви в біткоїнах, Tether і TRX Tron давали USDD коефіцієнт забезпечення у 218%.

«Це було в плані, але Terra/Luna безумовно пришвидшили та поставили пріоритет для нашої команди. Ми хочемо, щоб USDD мав надмірне забезпечення у доларах, що, на мою думку, зробить його використання зручнішим», — сказав тоді засновник Tron Джастін Сан, передає Bloomberg.

11 червня Джастін Сан звернув увагу на різке зростання вартості фінансування для відкриття шортів по криптовалюті TRX, яка є забезпеченням для USDD. І пообіцяв виділити додаткові $2 млрд для запобігання втраті USDD прив’язки до долара США, як це сталося з Terra USD (UST).

Проте, як ми вже знаємо, всього через два дні після цього повідомлення USDD все одно втратив прив’язку до курсу долара, опустившись з $1,0001 за монету до $0,98.

В той самий день в TRON DAO Reserve заявили, що отримали 700 млн USDC для захисту прив’язки USDD до долара, чим підняли рівень забезпечення до 280%.

Джерело: TRON DAO RESERVE

Станом на 21 червня команда Tron підняла рівень забезпечення USDD ще вище — до 236%. Проте так і не змогла вирівняти курс, який продовжив опускатися і зараз становить близько $0,964 за одну монету.

Чого чекати далі?

За даними CoinGecko, загальна ринкова капіталізація криптовалют, яка в листопаді 2021 року перевищувала $3 трлн​​, зараз становить близько $946 млн. Це падіння зачепило більшість світових криптовалют, включно з тими, які використовуються для забезпечення USDD.

І хоча резерви USDD більш ніж втричі перевищують сумарну вартість випущених монет, падіння ринку зачепить і їх (фактично спалюючи ці резерви).

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук