Україна анулює ліцензію російської 1xbet, лише якщо доведе, що це російська компанія(?!)

Читати на RU

31 березня 2022 року Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) повідомила про те, що повністю відновила свою роботу і почала видавати ліцензії гемблінговим та бетінговим компаніям. І першою видала ліцензію російському букмекеру 1xBet.

Тепер голова Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ) Іван Рудий в коментарі Delo.ua пообіцяв анулювати ліцензію 1xBet, проте лише після того, як (і якщо) українські правоохоронні органи встановлять, що це російська компанія.

Слова Рудого виглядають як маніпуляція: в документі КРАІЛ прямо вказаний бренд 1xBet, що ще потрібно доводити — незрозуміло.

Ліцензія для російського бізнесу під час повномасштабної війни

Нагадаємо, в березні 2022 року, у розпал повномасштабного вторгнення росії в Україну, КРАІЛ, відразу після відновлення своєї роботи, раптом видала дві ліцензії на роботу в Україні ТОВ «Твоя беттінгова компанія», яка працює під відомим російським брендом 1xBet.

Скоріш за все, для отримання ліцензій 1xBet презентував себе як компанія з Кіпру. Хоча власниками компанії є три громадяни росії — Роман Семіохін, Сергій Каршков і Дмитро Казорін, основний свій бізнес 1xbet до недавнього часу вела саме у РФ.

В самій компанії запевняють, що на Кіпрі створюють свого роду букмекерську платформу і бренд, а в кожній країні їх запускає окрема команда, якій це цікаво, а не самі власники 1xBet. Це свого роду франшиза. За інформацією AIN.UA, який першим написав про запуск 1xBet в Україні, так це відбувалось: місцеві підприємці могли запустити тут відомий бренд, взявши за основу whitelabel кіпрсько-російської компанії.

Позиція КРАІЛ: заклики бойкотувати росію і ліцензії для їхніх компаній

Як повідомляв AIN.UA, з початку вторгнення РФ до України КРАІЛ писала про те, що міжнародному гемблінговому ринку слід засудити ці дії. Комісія також закликала всі міжнародні гемблінгові асоціації, конференції, форуми та виставки позбавити членства в них російських компаній та їх представників у міжнародних організаціях.

Це не завадило комісії видати ліцензію 1xbet, а після розголосу в ЗМІ запевняти, що на момент прийняття рішення Комісія не бачила жодних доказів того, що ліцензіат «Твоя беттінгова компанія» має зв’язок з росіянами.

«Документи зайшли згідно чинного законодавства, були розглянуті, і було ухвалено рішення. На той час не було жодного документу, який би підтверджував (зв’язок компанії з РФ, – ред). Назва інша, засновники інші, наявного сліду, що це саме російська компанія, не було. На час прийняття рішення Комісія не має права робити якусь поглиблену перевірку документів. Є перелік, з ним все ок, все гаразд, ми повинні видавати ліцензію. Ми вимушені були в рамках закону ухвалити це рішення», — пояснив голова КРАІЛ Іван Рудий.

Тепер КРАІЛ чекає на правоохоронців, які маю перевірити та довести зв’язок ліцензіата з росіянами. І лише коли це буде зроблено комісія анулює ліцензію.

«А стосовно того, чи російська це компанія, чи ні, ми всі матеріали передали в СБУ, і це виключно компетенція правоохоронних органів… Наразі якщо СБУ чи інші правоохоронні органи встановлять, що це російська компанія, ліцензія буде анульована, от і все. Правоохоронні органи вже працюють», — заявив Рудий.

Видається дивним, що редакція AIN.UA, яка не є профільним виданням по темі букмекерства, змогла швидко знайти російській слід 1xBet, а комісія, для якої це — робота, звʼязок не прослідкувала і не побачила. Або не захотіла побачити.

Редакція AIN.UA має у розпорядженні рішення КРАІЛ про видачу ліцензії, де прямо вказана назва компанії «1XBET». Перше посилання у Google покаже, що компанія, заснована у рф та має засновників з країни агресора.

Залишається сподіватись, що СБУ буде більш пильним.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук