«Долар, вкладений у дрон — це $1000 втрат для ворога»: як працює «Аеророзвідка»

Організація «Аеророзвідка» з’явилась ще на початку війни, у 2014 році, і зараз працює над тим, щоб забезпечувати українську армію безпілотними літальними апаратами. Що таке аеророзвідка та яку роль відіграють безпілотники у війні зараз — AIN.UA розповіли в організації.

Тут і надалі фото надані «Аеророзвідкою»

З чого починалась «Аеророзвідка»

Саме поняття аеророзвідки широко почали використовувати, коли росія вперше напала на Україну 2014 року. Ще тоді стало зрозуміло, що за допомогою дронів українським військовим було зручніше виявляти позиції та пересування сил ворога.

Історія «Аеророзвідки» як громадської організації також почалася 2014 року: спочатку це була спільнота волонтерів, що використовували серійні дрони для розвідки та коригування, що не мала офіційного статусу.

Згодом більшість аеророзвідників увійшли до військової частини, створеної саме під такі завдання. Вона складалася із Drone Team і команди, яка займалася системою ситуаційної обізнаності «Дельта». Остання працює і зараз, це — платформа у вигляді багатошарової карти, куди вносять реал-тайм-дані про те, як розташований, куди та в якому складі рухається ворог. Дані поступають від авіарозвідки, супутників, інформаторів, що передають повідомлення у чат-боти. Зокрема, ця система допомагала військовим приймати рішення під час оборони Києва.

2020 року військову частину розформували, на її базі пізніше створили Центр інновацій і розвитку оборонних технологій, тож «Аеророзвідка» виникла як громадська організація і продовжила працювати як військовий підрозділ. Її цілі не змінилися: постачати дрони і супутнє IT-обладнання українській армії.

Організація працює завдяки допомозі від українських фондів на кшталт «Повернись живим» чи «Фонду Притули», також за рахунок підтримки іноземних донорів, як приватних, так і інституційних.

Як «Аеророзвідка» працює зараз

За умов нестачі техніки дрони для військових — це критичне спорядження і водночас розхідний матеріал. На війні дрони часто живуть недовго: їх збивають, обстрілюють, вони можуть ламатися, падати чи губитися на ворожій території.

Дрон, що повернувся із вильоту

Тож одне із основних завдань «Аеророзвідки» — забезпечувати армію дронами, почасти самостійно розробляючи такі апарати (приміром, до лютого 2022 року організація зібрала близько 50 таких коптерів).

Ще одна особливість використання дронів на фронті: за допомогою відносно дешевого обладнання є можливість завдавати великих втрат ворогові.

«Ми розраховували, що $1, вкладений у виробництво дрона R18, завдає збитків на $1000 для ворога. Якщо дрон вражає таку техніку як танк, він окупається за один виліт. Адже знищена техніка коштує мільйони, а техніка, з якою ми працюємо, коштує десятки чи сотні тисяч», — пояснюють в «Аеророзвідці».

Переважно зараз використовують цивільні серійні дрони (типу Autel чи DJI), хоча останнім часом почали надходити і військові дрони від західних країн.

«Це допомагає і має великий вплив на ситуацію на фронті. Дрони — це те, що змінює правила ведення і хід цієї війни», — говорять в ГО.

Цій тезі від початку повномасштабного вторгнення росії є уже багато підтверджень. Так саме за допомогою дронів та терміналів Starlink українські сили зупинили багатокілометровий конвой, який у березні тягнувся від білоруського кордону до Києва. Завдяки комунікації, налаштованій за допомогою дронів та «старлінків», українські сили вразили тилові склади поблизу білоруського кордону, що відрізало постачання до першого ешелону, як згадують в «Аеророзвідці».

Організація постійно публікує приклади ефективної роботи безпілотників у себе на YouTube. Ось кілька випадків:

Чи можна взяти участь у аеророзвідці

Від початку повномасштабного нападу «Аеророзвідка» організовувала усіх, в кого були коптери, та координувала їхню роботу так, щоб перший ситуаційний центр Києва отримував від них розвіддані.

Багато хто з цих операторів-волонтерів згодом стали бійцями у різних структурах сил безпеки й оборони України, мобілізувалися чи підписали контракт і зараз уже працюють не як волонтери, а як військовослужбовці.

«Якщо хтось має досвід керування коптером, то зараз цілком реально приєднатися до різних підрозділів ЗСУ чи інших сил оборони України, в яких є відповідні аеророзвідницькі підрозділи», — говорять в організації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук