Зняти обмеження на виїзд чоловіків за кордон неможливо. Зеленський прокоментував петицію

Читати на RU

Онлайн-петиція про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду набрала 27 000+ голосів на сайті адміністрації президента. Цього достатньо для її розгляду українською владою. Володимир Зеленський вже прокоментував дану петицію. За його словами, наразі виконати пропозицію неможливо. Відповідь на петицію також вже опублікована на сайті.

Що за петиція

Петиція була опублікована 19 травня Юлією Булавіною. В тексті Юлія зауважує, що оборону України мають змогу забезпечувати близько 625 000 осіб, які володіють відповідними навичками та пройшли військову службу. Решта ж чоловіків будуть кориснішими на економічному фронті, а для цього їх необхідно забезпечити можливістю вільно пересуватися через кордон. Серед таких зокрема IT-спеціалісти та працівники так званого креативного класу.

«Воювати мають боєздатні люди. Ми ж маємо безліч айті-, соц-, креативних-, технічних- та інших фахівців, що можуть воювати на інформаційному фронті та бути більш корисними працюючи за кордоном, допомагаючи нашим біженцям і підтримуючи армію заробленими коштами», – говориться в петиції. 

Чому це важливо

Питання, до якого апелює авторка петиції, неодноразово підіймали представники ІТ-індустрії. Для програмістів та їх менеджерів можливість виїзду за кордон може бути дуже важлива, оскільки переважна більшість клієнтів таких компаній – зі США та Європи.

Дана галузь лишається хіба не єдиною, яка досі зростає в Україні, незважаючи на війну. Заборона виїзду для її представників може негативно позначитися на можливості проводити консультації та перемовини з клієнтами, а отже на наявності нових контрактів.

Що відповів президент

У відповіді на петицію, повний текст якої можна почитати тут, зауважується, що «захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу». Громадяни України мають рівні конституційні права, привілеїв чи обмежень за будь-якими ознаками, зокрема професійними, бути не може.

Президент також підкреслив, що чоловіки, які не мають військового досвіду та освіти, всеодно можуть залучатися до оборони держави у складі ЗСУ. А «громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час мобілізації, можуть бути відповідно до закону залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер».

Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук