«Фан Спорт» — ще один проект 1xBet, що має ліцензію КРАІЛ

Російська гемблінгова компанія 1XBet через свої клони та сателіти міцно взялась за грошовитий український ринок азартних ігор. Однойменний проект 1xBet, який з величезним тріском таки вивели з українського ринку, незважаючи на велике бажання КРАІЛ та деяких чиновників його тут залишити, був не першим. Раніше редакція AIN.UA розповіла про компанію «Мелбет»/«ПоінтЛото». Але і це ще не все.

Разом з командою Molfar редакція AIN.UA розповідає про більш ранній проект 1xBet в Україні, який також без жодних проблем отримав ліцензію від КРАІЛ — це контора «Фан Спорт». 

«Фан Спорт»

Контора «Фан Спорт» присутня в Україні багато років, її добре знають вболівальники київського футбольного клубу «Динамо»: у 2017 році «Фан Спорт» став офіційним спонсором ФК «Динамо Київ». На той момент, всього через рік після офіційного запуску в Україні, контора мала більше 50 залів у шести містах. Нагадаємо, на той момент подібний бізнес в Україні перебував під забороною і зазвичай працював під субліцензією державних спортлото. При цьому в самій компанії не приховували, що є частиною великого міжнародного бізнесу, що широко представлений у країнах Європи та Африки. Під опис ідеально підходить вже відома нам компанія — 1xBet, що активно розвиває свою присутність саме у країнах Африки.

Децентралізований букмекер

Для подальшого розуміння теми, розповімо трохи про трансформацію 1xBet. Певний час назад компанія відмовилась від структури IT-компанії в класичному розумінні — де розробники, продукт, маркетинг, підтримка, бухгалтерія, легал та інші працівники поєднані однією офісною будівлею, юрособою, торговельною маркою та брендами продуктів. Натомість, існують десятки переплетених та захованих в офшорах юросіб з неочевидними назвами та номіналами-власниками. І так одна з них володіє правами на код, розробників для якого наймає друга, третя володіє торговельною маркою, четверта закупає трафік, п’ята приймає платежі в інтернеті. А з іншого боку існують десятки/сотні партнерів, які використовують код і всю інфраструктуру 1xBet під різними назвами та брендами та отримують ліцензії. Це дозволяє екосистемі 1xBet крутити один продукт на багатьох доменах, зростати за рахунок чужих ресурсів, та головне — обходити заборони і діяти в таких країнах, як Україна. Для компанії, схоже, міцно пов’язаної з ФСБ, — велике досягнення.

Як підсумок, гравці «Фан Спорт» навіть не інформуються, що грають на 1xBet. А КРАІЛ вдає, що не знає, кому видається ліцензія. 

«Фан Спорт» / 1xBet

Для початку платформи мають схожий дизайн та однакові коефіцієнти. За джерелами AIN.UA компанії також мають спільного ризиковика — компанію, що аналізує і видає коефіцієнти, а також покриває програш букмекера, коли виграють користувачі. Про те, що «Фан Спорт» — це частина 1xBet, багато пишуть і самі користувачі платформи, які стикаються на різних майданчиках з одними й тими ж проблемами і помічають подібності. 

Команді Molfar вдалось знайти ще один прямий доказ, що вказує на зв’язок двох контор. Так, ще у 2017 році людина на ім’я Володимир Мураінов, що займав посаду Director of Games integration в компанії під назвою 1xBet White Label, прямо вказує на свою діяльність: інтеграція платформи 1xBet оператору «Фан Спорт». Тобто це той самий партнер, про яких сказано вище. З того часу «Фан Спорт» не змінював платформу, це все та ж розробка. 

КРАІЛ

У січні 2022 року Комісія з регулювання азартних ігор та лото видає ліцензію компанії «ПЛЕЙ ФАН ІНВЕСТМЕНТ», що створена за рік до цього. Показово, що сайт Фан Спорт, згідно КРАІЛ, повинен функціонувати на сайті fan-sport.ua, як і всі інші ліцензовані в Україні подібні сервіси. Але «Фан Спорт» працює на сайті fan-sport.com, згідно ліцензії Кюрасао, а не України. Це заборонено, але в КРАІЛ на подібне уваги не звертають. Загалом Molfar вдалось знайти десяток різних сайтів-дзеркал «Фан Спорт», але жодне з них не працює у доменній зоні .ua. 

***

Традиційно, вже поверхневого огляду «Фан Спорт» достатньо, щоб побачити червоні прапорці по видачі ліцензії через зв’язок компанії з російським бізнесом. Редакція AIN.UA хоче вкотре наголосити, що всі подібні бізнеси — це не прихід іноземних інвесторів до України та поповнення держказни, а лише ще один спосіб дати російським компаніям можливість заробити та вивести гроші до Кіпру, а також зібрати персональні дані українців. Більше того, як неодноразово повідомляли AIN.UA джерела, знайомі з станом справ, вагома частка отриманих в Україні доходів потім йде у кишеню російських кураторів проекту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук