Добірка газових пальників для приготування їжі

1
Читати на RU

Через постійні російські обстріли енергетична інфраструктура України знаходиться під постійним навантаженням, а в більшості міст почалися віялові відключення електроенергії. Багато людей задумується як про резервне живлення квартир (матеріал за посиланням) та будинків (посилання).

Проте для приготування їжі, наприклад роботи електроплити чи мікрохвильовки, таких джерел електроенергії недостатньо. В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає про найкращі газові пальники, які допоможуть отримувати тепло навіть за відсутності всіх енергоресурсів.

Вибір балонів для майбутнього пальника

Перше, що потрібно зробити — це вибрати тип балонів, від яких в майбутньому буде живитися ваш пальник. Від цього буде залежати безпечність його використання та вартість години роботи пальника. Є два поширених типи балонів, які відрізняються способом з’єднання з пальником: різьбові (EpiGas) та цангові (Easy Clic та Easy Clic Plus).

Цангові — це максимально прості у використанні балони, які потрібно просто вставити у пальник для роботи. Проте в них є й мінуси — це ризики перетиснути та деформувати кріплення (які теоретично є, проте на практиці бувають вкрай рідко) та одноразовість (такий балон неможливо перезаправити).

EpiGas, вони ж різьбові балони, потрібно вкручувати в пальник, проте вони надійніші та дозволяють проводити дозаправку. Дозаправлення не рекомендується жодним виробником, проте на практиці туристи роками заправляють один й той самий балон, використовуючи його в десятках походів.

Це дає відчутну економію — якщо новий балон на 450 мл коштує від 300 до 500 гривень, то його заправка обійдеться всього в 100. Знайти станції заправки можна просто пошукавши в гуглі «заправка туристичних балонів», а сама процедура займає близько 5 хвилин. Тож ми рекомендуємо зупинитися саме на різьбових балонах й будемо підбирати пальники саме з такими системами кріплення.

Інтегровані системи: Fire-Maple та Jetboil

Інтегровані системи — це не просто пальник, а комплект, що складається з пальника, ємності (каструлі) на кришки та неопренового чохла для захисту рук. Перевага таких систем над звичайними пальниками — це зменшення тепловтрати під час кип’ятіння, що досягається завдяки додатковим радіаторам та ідеальному підгону пальника до каструлі, компактні розміри — всі елементи системи складаються в каструлю як конструктор та ефективність витрати газу.

З мінусів — ціна (такі системи дорожчі за звичайним пальник), а також той факт, що всі вищезгадані переваги досягаються лише тоді, коли об’єму штатної каструлі інтегрованої системи вам достатньо.

В комплекті з кожною інтегрованою системою є також перехідник, що дозволяє використовувати її з будь-якими каструлями чи пательнями, проте ефективність витрати газу та швидкість опуститься до рівня звичайних пальників.

Є два виробники найдосконаліших інтегрованих систем — це Jetboil та Fire-Maple. Перші продуманіші (наприклад в них є каструлі з логотипом, що змінює колір при закипанні), проте помітно дорожчі. Другі дають користувачу трохи менше приємних бонусів, проте не менш якісні та дешевші.

З інтегрованих систем можемо порадити:

  • Fire-Maple FMS-X2. Об’єм 1 л, потужність 1,5 кВт, ціна — 2500;
  • Fire-Maple FMS-X5 red. Об’єм 1 л, потужність 1,8 кВт, ціна — 3300;
  • Jetboil Flash Cooking System. Об’єм 1 л, потужність 2,6 кВт, ціна — 5900;
  • Jetboil Stash Cooking System. Об’єм 0,8 л, потужність 1,32 кВт, ціна — 6500.

Звичайні пальники: Pinguin, Tramp, KOVEA

Звичайні пальники умовно поділяються на два типи, за форматом кріплення: перший тип кріпиться зверху на балон, щоб той став його підставкою, другий має власні ніжки та під’єднується до балона металевим шлангом.

Перший тим має перевагу у вазі та розмірах. А пальники з окремою підставкою та шлангом дозволяють використовувати газові балони навіть в екстремально низьких температурах (завдяки дещо небезпечній техніці з перевертанням балона, але ми не будемо загострювати на цьому увагу).

Ми радимо виробників Pinguin, Tramp та KOVEA, що вже давно присутні на цьому ринку, а їх продукцію в найскладніших умовах використовують альпіністи та туристи. Якщо говорити про конкретні моделі, то:

  • Pinguin Camper. Тип кріплення — надягається на балон, потужність 3 кВт, ціна — 1100;
  • KOVEA KB-0408 Hiker Stove. Тип кріплення — надягається на балон, потужність 2 кВт, ціна — 1800;
  • Pinguin Spider. Тип кріплення — через шланг, потужність 3 кВт, ціна — 1700;
  • Fire-Maple FMS-118. Тип кріплення — через шланг, потужність 2,99 кВт, ціна — 1600 ;
  • Fire-Maple Blade 2 Titanium. Тип кріплення — через шланг, потужність 2,8 кВт, ціна — 3150.

Портативні газові плити: Tramp, Intertool, CAMPINGAZ

Головний недолік портативних газових плит, звичайно, якщо проігнорувати їх розміри та вагу — це використання цангових балонів. З переваг таких систем — зручність їх використання на рівні звичайної газової плити.

Крім того, деякі портативні газові плити дозволяють приєднати до них звичайний газовий балон (на 5, 10 чи 15 літрів). Для цього потрібно докупити балон, редуктор та газовий шланг, проте це робить їх ще економнішими ніж будь-які інші варіанти, що згадувались в цьому тексті.

З портативних газових плит радимо:

  • Tramp UTRG-057. Потужність 2,6 кВт, ціна — 1000;
  • Intertool GS-0001. Потужність 2 кВт, ціна — 1500;
  • CAMPINGAZ Camp’Bistro 3. Потужність 2,2 кВт, ціна — 2100.

Окремо хочемо виділити плити з можливою під’єднати великі зовнішні газові балони. Це моделі Tramp TRG-004 та Tramp TRG-006. Зараз їх ніде немає в наявності, проте якщо десь побачите — можете сміливо купувати.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук