Українські оператори та сервіси повертаються в Херсон

Читати на RU

11 листопада Україна звільнила Херсон. Всього за декілька днів українським операторам вдалось повернути у місто зв’язок (хоча поки не повністю), а сервіси, наприклад, служба виклику таксі Uklon, відновили свою роботу.

Як працюють мобільні оператори?

В місті вже відновили роботу «Київстар», які першими встановили мобільну базову станцію в центрі міста, та Vodafone, яким довелося «побудували майже нову мережу».

Базова станція «Київстар». Джерело: «Київстар»

«У Херсон повертається український мобільний зв’язок! Сьогодні вдень у центрі міста почала працювати мобільна базова станція «Київстар». Сотні людей зібрались на площі Свободи, де є сигнал мережі, щоб подзвонити близьким і рідним, яких не чули більше 8 місяців!» — написала прессекретар «Київстар» Ірина Леліченко.

Ввечері 13 листопада про відновлення покриття повідомила також і компанія Vodafone.

«Щойно включили Херсон! Неймовірно, але менш ніж за 18 годин технарі компанії побудували майже «нову» мережу для міста. Базові станції в ефірі та працюють на повну потужність», — йдеться в повідомленні Vodafone.

Нагадаємо, що з початком війни українські мобільні оператори Vodafone, «Київстар» та lifecell запустили національний роумінг, який дозволяє користуватися дзвінками та інтернетом за наявності хоча б одного з операторів. Тож можна сказати, що загалом в Херсон повернувся український зв’язок.

Що з інтернетом?

Як вже писав AIN,UA, після захоплення Херсону окупанти перенаправили інтернет-зв’язок Херсону через російські мережі, використовуючи підводний кабель через Керченську протоку. Тому відновлення займе певний час.

Перенаправлення трафіку окупантами. Джерело: The New York Times

Крім того, зараз у Херсоні проблеми з постачанням електроенергії, тож базові станції, що встигли розгорнути оператори, початково працювали на генераторах та терміналах Starlink, повідомили в Мінцифри. Проте в Vodafone швидко налагодили звʼязок і вже працюють на оптичному кабелі.

«Відновлювати звʼязок на деокупованих територіях непросто. Російські загарбники місяцями руйнували та мінували телеком-інфраструктуру Херсона. Тож зараз ДСНС, мобільні оператори, провайдери та інші українські сміливці працюють 24/7», — зазначили в Мінцифри.

Центр Херсону, де люди ловлять український зв’язок. Джерело: «Київстар»

14-15 листопада у Херсоні обіцяють відновити інтернет у всіх частинах міста, повідомила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

«Starlink працює, в нас люди ловлять інтернет, але сьогодні обіцяють нам вже запустити постійний інтернет. Він почне з’являтися після обіду і завтра по усіх інших частинах нашого міста — не лише у центрі», — зазначила Лугова.

«Нова пошта», Uklon та інші компанії вже відновили роботу

«Нова пошта» повертається в Херсон. Джерело: «Нова пошта»

Вже традиційно, однією з перших компаній, що відновлює свою роботу в деокупованих містах України є «Нова пошта». В Херсоні перші мобільні відділення компанії, які привезли 8 тонн базових продуктів, набори з побутовою хімією та предметами гігієни та воду з’явились вже 12 листопада. Також у Херсоні відновив роботу сервіс виклику авто Uklon.

Найгучнішим стало повернення мережі супермаркетів «АТБ», які зайшли в місто швидше за будь-які інші компанії, а відео з їх поверненням стало вірусним.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук