«Галя Балувана» — найбільша мережа магазинів напівфабрикатів в Україні, яка налічує понад 700 торгових точок. З них тільки 13 належать власникам бренду, решта — відкриті за франшизою. Такий бізнес окупається приблизно за 6-8 місяців, при цьому жоден із магазинів не закривався через збитковість. 

Щоб масштабувати свій досвід і підтримати українців, які перебувають за кордоном, співвласник «Галі Балуваної» розробив розширений проект під європейський ринок — бренд MULTI COOK. Наразі діють антикризові умови для запуску бізнесу за франшизою: вступний внесок за перший магазин складає 4000 євро, а роялті — 25 євро на місяць. Інших платежів немає, натомість франчайзі гарантують допомогу та підтримку на всіх етапах відкриття магазину. 

AIN.Business у спільному спецпроекті з MULTI COOK — «Галя Балувана» розпитав у співзасновника мережі Володимира Матвійчука, чому українцям слід звернути увагу на нішу напівфабрикатів у Європі, що потрібно для запуску магазину за франшизою MULTI COOK та як проходить навчання нових партнерів бренду.

Як «Галя Балувана» створює крафтові напівфабрикати

Мережа магазинів заморожених напівфабрикатів «Галя Балувана» працює з 2019 року. Перші торгові точки Володимир Матвійчук відкрив у рідному Луцьку, а згодом запустив франшизу, яка охопила всю Україну.

«Ми виготовляємо домашні напівфабрикати, як-от вареники та голубці, а також соуси, кондитерські вироби, морозиво та навіть ресторанні страви. Маємо в асортименті понад 350 позицій», — розповідає Матвійчук.

Їжу готують безпосередньо у магазинах. Виробництво облаштоване за склом, тож кожен покупець може побачити, як працюють кухонні працівники. За словами Володимира, це не просто атракція для клієнтів, а частина філософії бренду. Адже завдяки такому підходу люди розуміють, що купують крафтові продукти. Їх готують живі люди, вкладаючи душу — на відміну від серійного фабричного виробництва.

Фото надано компанією

Рецепти та технологічні карти напівфабрикатів розробляє команда кухарів і технологів «Галі Балуваної». Кожен франчайзі отримує доступ до всього асортименту й самостійно вирішує, які саме страви виробляти та продавати у своєму магазині.

«Мене часто запитують, як вийшло побудувати такий бізнес. Насправді за нашим успіхом стоїть велика команда. Хочу відзначити своє знайомство з Юрієм Хазіповим, кулінарним експертом і бренд-шефом «Галі Балуваної». Окрім того, що він розробляє рецепти страв та калькуляцію до них, Юрій ще й допоміг створити правильний проект приміщення для цього бізнесу та підібрати кухонних працівників, які віддано й з любов’ю виконують свою щоденну роботу», — ділиться Володимир. 

Бренд-шеф Юрій Хазіпов

Зокрема, співзасновник «Галі Балуваної» наголошує, що компанія залишалася б невеликим локальним виробником, якби не партнери — покупці франшизи. Саме вони повірили в успіх бренду і зробили його всеукраїнським, відкривши понад 700 виробництв по всій країні. Жоден із магазинів не закрився через збитковість.

У 2021 році журнал Forbes вніс «Галю Балувану» у список 30 франшиз, які заслуговують на увагу підприємців. А компанія Franch.ua визнала бренд «Лідером року» та два роки поспіль відводила бізнесу друге місце в Україні за швидкістю масштабуванням франшизи — після «Нової пошти».

Які перспективи має європейський ринок

У 2022 році засновники «Галі Балуваної» зрозуміли, що бренд майже повністю наситив український ринок. Магазини є в кожному обласному центрі та багатьох менших містах, де наявний споживацький потенціал. Тому вирішили, що настав час йти у Європу.

«Минулого року дуже багато українців виїхали за кордон. Крім того, чимало наших співгромадян живуть у Європі вже давно. Перед усіма постає питання працевлаштування, і люди замислюються про власну справу. Ми маємо робочу модель запуску бізнесу за франшизою, тож хочемо надати цю можливість й українцям за межами України», — пояснює Володимир Матвійчук.

За його словами, створити компанію за франшизою — простіше та швидше, ніж починати бізнес з нуля. Власники бренду підтримують своїх партнерів на усіх етапах запуску, передають свій досвід. До того ж торговельна марка вже має впізнаваність серед покупців, тому можна заощадити витрати на просування та рекламу. 

Щодо вибору ніші для бізнесу, Володимир підкреслює, що виробництво харчових продуктів — один з найстабільніших, найприбутковіших і найперспективніших напрямків у світі. Їжа — базова фізіологічна потреба людини, тому попит на продукцію не падає навіть у кризові періоди. Відтак, під час пандемії ринок заморожених напівфабрикатів почав зростати більш ніж на 20% щороку. 

Популярність напівфабрикатів зумовлена тим, що дедалі більше людей не бажають витрачати багато часу на побутові клопоти. Тоді як заморожена їжа вимагає лише кількох хвилин, щоб її підсмажити, зварити чи запекти.

«Якщо в Україні ми фактично сформували ринок домашніх напівфабрикатів, то в Європі ця ніша майже порожня. Сильних гравців ринку, які могли б задовольнити попит, практично немає. Натомість цікавість європейців до такої продукції — висока, адже більшість жителів Європи не звикли готувати вдома», — розповідає Матвійчук.

Він переконаний, що наразі в бізнесі з продажу напівфабрикатів нереально отримувати збиток. А в Європі і поготів — будувати компанію легше, ніж в Україні. Законодавство ЄС — сприятливе для малого бізнесу, місцеві контролюючі органи лояльно ставляться до підприємців, компанії мають доступ до кредитування, лізингу та грантів. Крім того, там вища купівельна спроможність населення, тож і окупність бізнесу є швидшою.

Як франшизу адаптували для європейців

Коли чотири роки тому Володимир Матвійчук створював «Галю Балувану», він орієнтувався на український ринок. Але європейці мають інші споживацькі звички й уподобання, тож для масштабування в ЄС підприємець запустив нову франшизу — MULTI COOK.

Фото надано компанією

У компанії вивчили, яким стравам віддають перевагу жителі різних країн, — і розробили понад 100 нових позицій європейської та світової кухні. Серед них — лазанья, кіш, різноманітні круасани, крем-супи, крокети, рулети.

«Ми вибрали страви, які європейці звикли вживати щодня, тому на них високий попит. Втім, у тих магазинах, які вже запустилися в Європі, найпопулярнішою позицією залишаються українські вареники з картоплею та шкварками», — зізнається Матвійчук.

Він пояснює це тим, що у світі не вщухає інтерес до всього українського. Тому франчайзі MULTI COOK водночас виступають як амбасадори української кухні.

Крім того, за досвідом Володимира, європейці не такі вибагливі до асортименту магазину, як ті самі українці. Якщо вони вподобали якусь страву, то можуть місяцями день у день купувати саме її. Але при цьому виробникам слід постійно слідкувати за високою якістю продукції, щоб виправдовувати очікування постійних клієнтів.

Які умови пропонують для франчайзі

Франшиза коштує 4000 євро. Відсотків роялті немає, єдиний додатковий платіж — 25 євро на місяць. У цю суму входить повна підтримка франчайзі на всіх етапах запуску та роботи магазину:

  • консультації у веденні та масштабуванні бізнесу;
  • дизайн-проект магазинів згідно з всесвітніми стандартами HACCP;
  • розробка рекламних макетів та відеороликів;
  • список та підбір необхідного обладнання для виробництва;
  • доступ до пакета рецептів, технологічні карти та відеоінструкції з приготування страв;
  • навчання персоналу безпосередньо у магазині франчайзі.

Також творці франшизи співпрацюють з юридичними компаніями у різних країнах ЄС. Вони допомагають покупцям франшизи зареєструвати бізнес, відкрити рахунок у банку, укласти договір оренди приміщення, пройти державні інспекції.

«MULTI COOK — це антикризова пропозиція. Для нас як розробників франшизи ця історія не про прибуток. Ми втілюємо мрію — створити бренд №1 в Європі та водночас допомогти українцям отримати джерело стабільного доходу за кордоном. Тому і пропонуємо лояльні умови, щоб запустити магазин могли всі, хто бажає приєднатися до нашої спільноти», — пояснює Володимир Матвійчук.

Він не виключає, що в майбутньому, коли європейська мережа магазинів масштабується, вартість франшизи зростатиме. Але для тих партнерів, хто придбав її зараз, умови залишатимуться незмінними. Крім того, вартість запуску кожного наступного магазину — 1 євро.

Кожен франчайзі самостійно формує цінову політику свого магазину. Розробники франшизи не мають доступу до фінансової звітності партнерів, як-от обіг чи прибуток. Єдине, що контролюють — якість продукції: щоб на виробництві дотримувалися рецептів та забезпечували належний товарний вигляд напівфабрикатів.

«Наші партнери будують бізнес не для нас, а для себе. Тому ми не займаємося мікроменеджментом та залишаємо їм багато простору для відповідальності. Звісно, я запитую, як йдуть справи у магазині, але не для контролю, а щоб зрозуміти, як можу допомогти працювати ще ефективніше», — розповідає Володимир.

Як відкрити магазин за франшизою MULTI COOK

Співпраця з MULTI COOK починається з того, що сторони підписують договір комерційної концесії (франчайзингу). Після цього партнер приїздить до Луцька та проходить навчання. Зокрема, п’ять днів проводить на виробництві: вивчає інвентар, обладнання, а також основні процеси, пов’язані з постачанням продукції, комунікацією продавців з цехом, формуванням нових заявок тощо.

Потім франчайзі отримує калькуляційні та технологічні карти рецептів і відеоуроки. Крім цього, йому надають книгу стандартів, де прописані всі інструкції від А до Я — наприклад, як розрахувати обсяг продуктів для запуску чи домовитися з постачальниками сировини. 

«Після такого занурення партнер починає зсередини розуміти, як відбувається замовлення й виготовлення, як працюють люди, як магазин контактує з цехом. Відповідно, в нього формується бачення, що потрібно робити у своєму майбутньому магазині», — підкреслює Матвійчук. 

На наступному етапі франчайзі їде до себе в країну та шукає приміщення. Бажано, що воно було площею орієнтовно 100 кв. м і мало проведені комунікації: каналізацію, воду, окремий вентиляційний канал, трифазну систему постачання електроенергії. Локацію партнер вибирає сам, але франчайзери рекомендують звернути увагу на місця з високим трафіком: житлові масиви, концентрації магазинів формату «мінімаркет біля дому». 

Наступне завдання — знайти 8 співробітників у команду. Не обов’язково, щоб вони мали досвід роботи на кухні, адже всіх виробничих процесів їх навчатимуть з нуля. 

«Ми закликаємо партнерів запрошувати у команду насамперед українців. Річ у тому, що багато людей втратили свої домівки, їм немає куди повертатися. Вони мріють знайти стабільну роботу, щоб забезпечувати себе та свої родини. Коли вони дізнаються, що українець запускає бізнес, то прагнуть влаштуватися саме до нього. Та й нашому франчайзі буде простіше порозумітися саме із земляками», — розповідає Володимир. 

Витрати на обладнання, інвентар, продукти, оренду, зарплатний фонд та форму для працівників складатимуть від 35 000 євро. Це мінімальна інвестиція в такий проект.

Як проходить навчання команди

Коли партнер закінчує ремонт у приміщенні та наймає команду, до нього приїжджає пускова команда MULTI COOK. Спеціалісти працюють на локації франчайзі орієнтовно 6 днів. 

Першого дня налаштовують процес виробництва. Другого — навчають працівників: кожен опановує 5-6 простих етапів, що потрібні для приготування напівфабрикатів. 

Фото надане компанією

Загалом кухонні робітники засвоюють 60 рецептів, які найлегше навчитися готувати. Для кожної країни список позицій буде різним, адже меню адаптовані під смаки місцевих споживачів.

На третій день магазин вперше відчиняє двері для покупців. Спеціалісти з пускової команди допомагають продавцям комунікувати з виробництвом, щоб вони могли правильно замовити продукцію.

Наступні кілька днів команда продовжує консультувати франчайзі та його працівників з будь-яких питань. Спеціалісти залишать локацію тільки тоді, коли процеси виробництва і продажів повністю налагоджені.

«Але навчання як таке на цьому не закінчується. Ми постійно підтримуємо зв’язок із франчайзі, обмінюємося досвідом у чатах та на відеодзвінках. Адже я заточений на те, щоб партнери максимально розвинулися», — ділиться Володимир Матвійчук.

Крім того, коли партнер відчуває впевненість, він може розширювати свою пропозицію у магазині — загалом в асортименті доступно 450 страв. Якщо працівникам кухні потрібно буде допомогти з опануванням наступних рецептів, вони завжди можуть розраховувати на консультацію технологів MULTI COOK.

Як стати лідером ринку в Європі

За словами Володимира, франчайзі з першого місяця виходять на прибутковість. Щоб повністю окупити інвестиції у бізнес, потрібно 6-8 місяців. Цей термін залежить, зокрема, і від дій партнера. Що впевненіше він утримує планку рівня якості продукцію, яку йому поставили на етапі запуску виробництва, то кращі результати.

«Оскільки наше масштабування у Європу тільки починається, у партнерів є можливість першим зайти у бізнес та побудувати в новому місті чи навіть країні власну велику мережу», — зазначає Матвійчук.

Найперший магазин за франшизою MULTI COOK відкрився у Польщі. За словами Матвійчука, ця країна — №1 з легкості ведення бізнесу для українців. Там можна за кілька тижнів отримати всю документацію — і почати працювати.

Фото надано компанією

Вслід за Польщею MULTI COOK запустилися у Словаччині, Чехії, Молдові, Литві, Німеччині, Великій Британії, Іспанії та Франції. На черзі — Австрія, Італія, Швейцарія і Нідерланди. 

Як приклад рішучих дій франчайзі Володимир пригадує історію партнера із Хмельницького. Чоловік зателефонував і сказав, що вже прочитав в інтернеті умови франшизи, тож тепер хоче приїхати у Луцьк. Матвійчук запросив його на зустріч — думав, що вони просто познайомляться, обговорять деталі. Але хмельничанин приїхав із зібраною валізою: він вирішив пройти навчання та одразу поїхати до Польщі, щоб запускати виробництво. 

«Той партнер сказав, що давно знає наш бренд, тому не сумнівається, що цей бізнес матиме попит у будь-якій точці світу. Своєю чергою, я захопився, що він так швидко прийняв рішення», — розповідає Матвійчук.

За його словами, для покупця франшизи запорука успішного бізнесу — бути рішучим, сміливим, а також співпрацювати з іншими власниками магазинів заради спільного результату. Франчайзі не є конкурентами між собою, адже всі разом розвивають впізнаваність бренду. Тому партнерам варто бути активними учасниками спільноти, ділитися досвідом, підтримувати одне одного. 

У MULTI COOK очікують, що до кінця 2023 року в Європі з’явиться до 300 магазинів за франшизою.

«Моя мрія — щоб українці не тільки їздили за кордон на заробітки, а вели свій власний бізнес, а потім інвестували в Україну знання та кошти. Наша франшиза дає таку можливість. Водночас ми разом з партнерами закохуємо європейців у страви української кухні, що не може не надихати», — підсумовує Володимир Матвійчук.