Жінок скорочують частіше за чоловіків: як криза позначилася на зарплатах IT-фахівців — опитування AIN.UA

Читати на RU

Редакція AIN.UA провела велике опитування серед українців щодо того, як карантин та коронакриза позначилися на їхніх зарплатах. У ході дослідження вдалося з’ясувати, яка частина компаній урізала заробітну плату своїм співробітникам. Нижче наведено результати опитування.

Дослідження. Загалом в опитуванні взяли участь 2512 людей. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті запитання щодо змін у розмірі винагороди.

Зміни у фіксованій частині винагороди

  • Під час дослідження з’ясувалося, що коронакриза переважно не вплинула на фіксовану ставку зарплати чи винагороди працівників. Про це розповіли 56,1% опитаних.
  • Про зменшення фіксованої зарплати на чверть повідомили 9,4% працівників, а зовсім втратили дохід — 9,3%.
  • На 50% менше тепер отримують 8,4% опитаних. Лише четверту частину від своєї колишньої винагороди мають 3,2% респондентів.
  • З незначним урізанням зарплати (на 10%) зіткнулися 4,7% респондентів. Також є випадки скорочення доходу на 5% і менше.
  • Деяких працівників відправили в неоплачувану відпустку на невизначений термін. Однак про такі ситуації заявила незначна частка опитаних.
  • У дуже рідкісних випадках відзначається підвищення ставки та збільшення доходів. Зокрема, це пов’язано зі зменшенням кількості компаній, які продовжують працювати, та ослабленням конкуренції.
  • Доволі часто відзначаються затримки у виплатах.

Деякі компанії застосували альтернативні методи. Відомі випадки, коли фірми поставили перед співробітниками нові завдання та впровадили додаткові KPI, прив’язали зарплату до курсу долара, перевели на відсоток від продажу чи проєктну оплату праці. Працівники стверджують, що це є способом зменшити зарплату.

Поки триває карантин, фінансовий стан бізнесів погіршується: якщо в перший місяць компанії зменшували зарплати, то зараз приймають рішення про скорочення штату та звільнення.

Що відбулося зі змінною частиною доходу

Змінна частина винагороди включає бонуси, соціальний пакет та інші додаткові виплати. У ході опитування також з’ясувалося, що відбувається із запланованими додатковими виплатами і як компанії підтримали своїх співробітників.

  • 58,6% респондентів не відчули впливу кризи. Обсяг додаткових нарахувань до заробітної плати не змінився.
  • У 17,5% опитаних загальний дохід став меншим, оскільки роботодавець урізав або повністю скасував бонусну програму.
  • 13% опитаних отримають менше від обіцяних додаткових виплат, а деяким відмовили в запланованому раніше підвищенні. Компанії також урізають соціальний пакет.

Деякі фірми підтримали співробітників виплатою разового бонусу або зменшенням навантаження. Трапляються випадки, коли частину соціального пакета почали виплачувати грошима.

Аутсорс і продуктові компанії: на кого криза вплинула більше

Загалом на поставлені запитання відповіли близько 1% українського ІТ-ринку. Про вплив коронакризи на зарплати розповіли співробітники продуктових (43,1%), аутсорсингових та аутстаф-компаній (15,7%). Дослідження показало, що криза найменше торкнулася розробників. Про це заявили 71,9% опитаних. При цьому в продуктових компаніях скорочували здебільшого жінок.

Найбільше від запровадження карантину постраждали дизайнери. Майже 40% респондентів розповіли про звільнення та урізання зарплат наполовину. Більшою мірою це стосувалося жінок — у 30% випадків роботодавці скоротили своїх співробітниць, тоді як чоловіків це зачепило в лише 12% випадків. Така сама тенденція спостерігається й у продажах.

Раніше ми вже проводили два великі опитування на тему рекрутингу й орендних канікул.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук