«Час для нового етапу»: Микола Палієнко — про те, чому пішов з позиції керівника EVO та старт Тabula Rasa

Днями стало відомо, що від групи EVO-Rozetka виокремилась нова компанія — Тabula Rasa. Під її парасолькою розвиватимуться продукти, орієнтовані на підприємців, першими до неї увійшли «Вчасно» та Zakupki.Prom. Компанію очолить Микола Палієнко, який полишив позицію керівника EVO та відійшов від операційного керування EVO-Rozetka.

AIN.UA публікує бліц-інтерв’ю із Миколою Палієнком про запуск нової компанії, пов’язані з цим рішення та плани.

Тут і надалі фото надані спікером

Як пройшло для EVO перше півріччя 2023 року, 2022 рік? 

Бізнес росте і розвивається, десь з травня 2022 року ми прибуткові, тож маємо можливості розвивати продукти для підприємців і підтримувати тих, хто захищає нас і наближає Перемогу.

У вас були плани запускати EVO у Латинській Америці, що із ними зараз? 

Ми закрили проект, він був неуспішним, наразі планів робити щось на цих ринках в нас немає.

Чому пішли з EVO, щось не подобалось чи чогось не вистачало? 

Не зовсім коректно казати, що я пішов з EVO. Як акціонер, співзасновник, і один з тих, хто це все придумав і організував, я залишаюся одним з гарантів того, що EVO не відходить від своїх принципів, місії і візії. Просто зараз я буду робити це не як CEO, а як небайдужа людина з досвідом, яка завжди поруч.

Якою була причина для такого рішення? Навіть назва вашої нової компанії натякає на новий початок.

Щодо причин: ну, просто час для нового етапу, EVO-Rozetka — велика компанія і там вже важко займатись чимось новим і інноваційним, три групи акціонерів з суттєво різною культурою і намірами.

Я достатньо довго намагався робити це в групі, але це було складно і болісно. Тому, коли я зрозумів, що всі ми — різні і успішні в тому, що ми різні, то вирішив відпустити ситуацію і займатись далі інноваційним підприємництвом зі своїми давніми партнерами, Денисом Горовим і Тарасом Мурашком, з якими я розпочинав бізнес 15 років тому назад, і командою, яка відповідає за «Вчасно», «Закупки.Пром». 

Щодо назви, то Tabula Rasa — це давня філософська концепція, про те, що кожен день — це початок чогось нового. Мені подобається такий підхід до життя, та і в Україні по-іншому й не можна жити, в нас — дуже мінливі умови історично, і найближчі 10 років це точно буде продовжуватись. Стів Джобс це формулював як Stay hungry, stay foolish, це про одне й те саме.

Як юридично виглядає цей процес: ви полишили посаду CEO чи повністю вийшли із EVO-Rozetka? Чи передавали свої акції чи отримували акції нової компанії, контроль над нею? 

Я, як і мої партнери-співзасновники EVO, залишаюсь акціонером EVO-Rozetka, нова група компаній Tabula Rasa наразі на 100% належить нам, також ми плануємо зробити опціони для ключових членів команд проектів, які ми розвиваємо.

Які у вас зараз відносини із Владиславом Чечоткіним, чи були ситуації, від яких «іскрило”?

Звісно, було різне, але добре все, що добре закінчується. Це був емоційно складний досвід, але він мене закалив і багато чому навчив. І ми з партнерами, і акціонери EVO-Rozetka бачимо велике майбутнє в обох груп, і саме тому ми зробили цей непростий для нас усіх крок і розділили ці дві структури. Tabula Rasa буде займатися інноваційними продуктами для підприємців в Україні і світі, EVO-Rozetka буде продовжувати свій шлях розвитку е-комерсу в Україні.

Tabula Rasa — повністю незалежна від EVO-Rozetka? Чи залучатимете нових інвесторів на її розвиток?

Так, ми повністю незалежні від EVO-Rozetka, інвесторів наразі не шукаємо, можливо, будемо залучати когось під проекти, якщо вони будуть капіталомісткі, але наразі нам вистачає власних доходів на розвиток поточних продуктів.

Що буде по-новому в Tabula Rasa порівняно із EVO? Як обиралися проекти туди?

Ми хочемо робити все ще швидше і простіше, ніж в EVO. У нас — вчетверо менша структура, наразі в команді десь 250 людей і нам набагато простіше вносити зміни. Проекти ми обираємо згідно з нашою місією: створення інноваційних продуктів, які допомагають підприємцям. Також зрозуміло, що ми не будемо конкурувати з EVO-Rozetka, тож ми не займаємось е-комерсом в Україні.

Чи будуть в Tabula Rasa опціони чи наймаєте людей?

Опціони плануємо, людей потроху наймаємо. Насправді були б цікаві проекти і ресурси, таланти в Україні є, навіть у цей складний для нас усіх час.

Які наступні новини чекаємо?

На цьому тижні ми плануємо запустити сервіс, подібний до «Вчасно.ЕДО», на світ, ми довго намагалися адаптувати під це наш український продукт, але зрештою вирішили радикально його спростити і розробити з чистого листа.

До речі, десь тоді мені і прийшла ідея назвати всю групу Tabula Rasa. Бо десь так ми й плануємо робити продукти, на досвіді, але переважно з чистого листа.

Ескіз лого нової компанії

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук