Правила шакалячого експресу: як сперечатися про війну з іноземцями в Twitter

Читати на RU

Українські користувачі від початку повномаштабного вторгнення часто беруть участь в інформаційних кампаніях задля того, щоб поширити правдиві факти і заперечити російську пропаганду. Кілька прикладів випадків, коли українські користувачі йшли масово сперечатися із відомими або розкрученими акаунтами: ідеї Маска щодо Крима, історичне невігластво SMM-ників Netflix.

Хай як твітерські люблять чубитися між собою, коли з’являється зовнішній інформаційний вкид, що шкодить Україні, укртві об’єднаними зусиллями намагається звести ефект від нього нанівець.

Стендап-комікесса Ірина Гіль, яка системно доносить українську позицію до західної аудиторії у Twitter, опублікувала поради про те, як українським користувачам ефективніше сперечатися з іноземними акаунтами у випадках, коли ті свідомо чи несвідомо поширюють російські наративи. З дозволу авторки наводимо їх нижче:

  • Ми нікого не переконуємо: в інтернеті ніхто нікого не переконає. Наша робота — бути присутніми в інформпросторі, як і їх. Забивати ефір ключовими словами. Що це означає?
    • Не they, a russians, russian army; не Ukraine war, а russian invasion; не they did it, а russia blew up the dam. Пишіть, ніби це SEO-текст про «купити телефон Київ дешево», додавайте контекст.
  • Не починайте свій твіт з тегу юзернейма типу @UN is useless. Twitter ранжує його як реплай і показує приблизно нікому. Ставте крапку, пробіл, а тоді тегайте усі організації і юзерів, які вам потрібні: . @UN is useless.
  • Ми не чіпаємо твіти «синіх галочок», в яких 30 підписників. Їм нічого не доводимо. Відповідаємо на пости великих або офіційних акаунтів і реплаї першого рівня, не глибше. Гілки на 30 реплаїв ніхто не буде читати.
  • Додавайте картинки і меми: Twitter краще ранжує їх. Не додавайте лінки, зробіть скріншот з статті і виділіть якісь потрібні дані, заголовок, тощо. Ваша відповідь має бути одним твітом. Ключове текстом, емоції — картинкою.
  • Не квот-ретвітьте дурні твіти типу McDonald’s in Kyiv last night (йдеться про твіт з фото київського McDonald’s, поданий автором так, щоб іноземці переглянули свою підтримку українцям, які сміють жити нормальним життям під час війни — ред.). Це лише підвищує їх охоплення і алгоритм їх бустить далі. Хороша тактика: копіювати текст поганого твіта і постити цей текст в себе, додавши ще щось у картинки чи відео, щоб він забивав пошук.
  • Те саме з квот-ретвітами акаунтів, які закривають реплаї. Це — тактика акаунтів з мемами і подібних, щоб наростити цифри і потім продати акаунт. Вони будуть постити будь-що, і якщо тема України дає їм такий буст, то це збільшить кількість таких твітів. Не заробляйте їм грошей.
  • Взагалі краще концентруватись на акаунтах людей і організацій: журналістів, письменників, політиків, театрів, музеїв, медіа, видавництв. «Шакалити» анонімний акаунт мемів нічого не дасть.
  • Репорти працюють. Якщо це акаунт, який пише матюки, образи, репортіть твіти і обов’язково обирайте add other tweets: імовірно, ці акаунти твітять однакові образи багато разів. Обирайте ці твіти і пишіть user repeatedly insults (вставити потрібну групу).
  • Підтримуйте тих, хто підтримує нас. Нуль грошей коштує лайкати навіть крінжові твіти зірок і політиків. Само собою, варто лайкати офіційні українські джерела: @MFA_Ukraine, @DmytroKuleba, @GeneralStaffUA, @DefenceU, @ZelenskyyUa, @CinC_AFU. З цього можна починати день, це 5 хвилин часу, але користь величезна.
  • Забудьте про російський інформаційний простір. Бачите якийсь одіозний твіт від росіян: краще перекласти його, зробити скріншот і запостити із підписом про те, що це пише не путін, а росіяни.
  • Просто писати реплаї типу «ти — є**нат, нічого не розумієш» нічого не принесе. Вас теж можуть зарепортити за образи, матюки і графічний контент. Додавайте історичний контекст і базворди типу russian imperialism, russian colonialism, deportation of indigenous people.
  • Не реагуйте на провокативні реплаї від кого б це не було: росіян, вестернерів, навіть українських політиків. Ми тут не для дискусій. Наша задача: написати реплай або твіт з правильним посилом англійською або іншими мовами.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук