Blue Origin планує відкрити нові стартові майданчики. Дивиться на Європу

Читати на RU

Компанія Blue Origin, що належить Джеффу Безосу, оголосила про плани розширити свою діяльність на «Європу та за її межі». Як повідомляє Financial Times, компанія шукає як потенційних партнерів, так і можливі до покупки активи. Сам проект знаходиться на ранній стаді, а остаточна локація ще не вибрана.

  • Хоча Blue Origin першою успішно запустила, приземлилася та повторно використала ракету, вона відстала від свого конкурента через затримки зі створенням своїх пускових систем. Плани Blue Origin щодо глобального розгортання мережі стартових майданчиків можуть допомогти компанії наздогнати прогрес SpaceX.
  • Частково це зростання залежить від пошуку місця для міжнародного запуску — компанія вже почала роботу в Техасі, Вашингтоні, Флориді та Алабамі — але нове місце ще не вибрано. Компанія також хоче створити новий пусковий комплекс за межами США, хоча пошуки місця все ще знаходяться на ранній стадії. Реалізація плану також включає нові придбання та партнерства за межами США в таких сферах, як виробництво та програмне забезпечення.
  • «Ми шукаємо все, що ми можемо зробити або придбати, щоб збільшити масштаб, щоб краще обслуговувати наших клієнтів. Це залежить не від розміру, а від того, наскільки це прискорює нашу дорожню карту того, що ми намагаємося зробити» — сказав Боб Сміт, генеральний директор Blue Origin.  

Чому це цікаво?

Подібні проекти обговорюються роками, тим більше, що у самій Blue Origin заявили, що ці плани знаходяться ще на ранній стадії. Але чим це не шанс для України заявити про себе. Країна, як мінімум, має одразу декілька переваг для реалізації цього проекту:

  • Наявність високооснащених космічних підприємств: Україна має досвід у сфері космічних досліджень та розробок. Підприємства, такі як «Київське конструкторське бюро «Південне» та Державне підприємство «НАУКА», вже займаються розробкою та виготовленням ракетно-космічної техніки.
  • Географічне розташування: Україна має вигідне географічне положення, знаходячись в центральній частині Східної Європи. Це може забезпечити зручний доступ до космодрому для багатьох країн Європи та інших наших сусідів (наприклад Туреччини).
  • Наявність інфраструктури: країна (якщо пропустити факт триваючої війни) має розвинену транспортну мережу, аеропорти та дороги, що полегшує транспортування обладнання та персоналу до космодрому. Крім того, наявність наукових та освітніх закладів, спеціалізованих на космічній галузі, може створити сприятливу екосистему для розвитку космодрому.

Реалізація такого проекту в нашій державі, крім прямих фінансових інвестицій, дозволить наростити наші позиції в туризмі (космодром може стати привабливим для туристів, які хочуть побачити запуск ракети), допомогти розширенню міжнародного співробітництва та створити нові робочі місця. Проте для цього потрібно вже зараз не забувати про це і починати займатися цим проектом. Як це було у Польщі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук