Шукають, хто зробить сайт Київоблраді за 1 млн грн. Ми спитали, чи це нормальна ціна

4

На Prozorro нещодавно опублікували тендер на розробку сайту для Київської обласної ради, з бюджетом 1,068 млн грн. Останнім часом тендери, які Київ (і не лише він) виставляє, на кшталт овочерізок або барабанів до укриттів, викликають чималий подив. Тому редактор AIN.UA спитала у спеціалістів із веб-розробки та дизайну, чи це адекватна ціна на таке завдання.

Що потрібно зробити

У тендерній документації до проекту, опублікованого 27 червня, йдеться про розробку сайту для Київської обласної ради, технічне завдання до нього опубліковане у документі «Технічні характеристики».

Зокрема, від виконавця очікують, що сайт:

  • структура сайту має враховувати оптимальну кількість розділів у меню — 5-7 і глибину вкладеності не більше чотирьох рівнів;
  • орієнтовна структура сайту має містити розділ про Київщину, її адмінустрій та символіку; органи місцевого самоврядування області; дані про київську обласну територіальну виборчу комісію; про керівництво та депутатський корпус облради; про діяльність: порядки денні, проекти рішень та рішення облради та багато іншого;
  • головна сторінка сайту має містити шапку з лого та меню з 5-7 розділів, пошук по сайту, посилання на соцмережі, перемикання мови блок посилань на сайти інших держорганів, версію для людей із порушенням зору та функцією звукового супроводження сайту;
  • для організації даних має використовуватися система тегів;
  • має бути медіагалерея для публікації фото та відео;
  • має бути база офіційних документів із формою для фільтрації документів за типом документу, видавником, темою, номером документу, датою документу.

Це — неповний перелік вимог до сайту. Проектування дизайну сайту, а також функціональну верстку сторінок сайту, CMS та перенесення даних та документів зі старої версії, за умовами проекту договору, потрібно зробити протягом 30 робочих днів з дати підписання договору. Аукціон за цим тендером стартує 6 липня 2023 року.

Оцінки бюджету

AIN.UA звернувся до експертів з UX, вебдизайну та розробки вебсайтів за оцінкою того, наскільки бюджет у 1,068 млн грн відповідає такому завданню, чи він не є суттєво завищеним або заниженим. Наводимо їхні оцінки нижче:

Роман Сліпченко, керівний партнер дизайн-агенції Areal.design:

«Вартість такого завдання важко оцінювати без деталей, якщо побіжно переглянути технічне завдання з тендеру, виглядає так, що воно доволі об’ємне, потребує розробки великої кількості сторінок та функціоналу. З нашого досвіду, це — нормальна або швидше навіть занизька ціна, якщо ми говоримо про гідний проект високого рівня. Варто зазначити, над таким проектом працюватиме команда з 10 людей, високого рівня та з відповідною компенсацією. Також важлива підтримка та робота після запуску вебсайту.

Звісно бувають різні підходи і в такому разі знайдеться підрядник, який запропонує зробити за 100 000 грн, результат буде відповідний».

Олег Нобр, Head of UX в «Сільпо»:

«З точки зору описаної структури ця ціна — точно ОК. Може навіть занижена, як для такого масштабу роботи. Але головне: як термін реалізації сайту зазначено 10 вересня 2023 року, і от це нереально! Щоб зробити такий проект, знадобиться від 6 до 12 місяців».

Є й інші думки. Наприклад, дизайнер Djinni Станіслав Говорухін вважає, що тендер із таким технічним завданням мав би коштувати в кілька разів менше: адже розділи та функції на чинному сайті майже не відрізняються від тих, які потрібно розробити. Київській облраді потрібен «звичайний контентний сайт», який не потрібно писати з нуля, а можна зробити в будь-якому конструкторі сайтів.

Залишити коментар

Коментарі | 4

  • Якщо все, писати прямо з нулю нулю. І ще застосувати CSP наприклад то все рівно не виходить така сума за сайт. І не зрозуміло де тут аукціон, я готовий стати учасником.

  • У ваших експертів викривлення світу. Зайдіть на сайт обл ради. Це дуже простий сайт, який можна на будь-якому готовому рішенні створити (і результат буде такий же як кастом з нуля, це ж держ сайт ало). А експерти пишуть по 6-12міс АХАХ. Більш того це просто інфо-сайт, який нікому не потрібен. Нагадує, у нас війна і за ці грошу можна багато чого купити. Забули?

  • Подібні сайти не мають робитися за $500 розробниками-одиначками після основної роботи, але в даному випадку сроки та кошторис не відповідають поставленому завданню і є значно завищенними. Треба запам’ятати цих експертів, щоб випадково не перетнутися з ними в професіональній площині.

Пошук