Що таке Threads — все про нову соцмережу, яка має замінити собою Twitter Ілона Маска

Сьогодні запустився конкурент Twitter від Meta, нова соціальна мережа Threads, в якій вже зареєструвалося понад 10 млн користувачів всього за перші 7 годин роботи. Поки що платформа виглядає досить зручною — реєстрація за 3 секунди, збільшені ліміти по об’єму постів та відсутність реклами.

Проте є і мінуси. Серед них — наявність росіян (адже нова соцмережа працює в росії), побудована недосконалими алгоритмами стрічка, та відкладений запуск в ЄС. В цьому матеріалі редакція AIN.UA детально розповідає про нову соцмережу, її переваги та недоліки.

Процес реєстрації та інтеграція з Instagram 

Threads-10
Джерело: Threads

Фактично у Threads немає звичного процесу реєстрації нового акаунту. Користувачу просто потрібно мати обліковий запис Instagram, щоб увійти в нову соцмережу в один клік. З мінусів такого підходу — неможливість змінити ім’я користувача, яке буде автоматично підтягнуто з Instagram. Хочете поміняти нікнейм — змінюйте його також через Instagram.

Threads-7
Джерело: Threads

Синхронізація з великою соцмережею, де ви вже маєте вибудовані ланцюжки підписок також має і переваги. Після реєстрації сервіс автоматично запропонує вам підписатися на ті самі облікові записи, на які ви вже підписалися в Instagram. Звісно, лише якщо вони також приєдналися до Threads.

Фактично весь процес реєстрації — це три натискання кнопки «згоден»:

  • Згоден увійти через Instagram;
  • Підтверджую синхронізацію інформації;
  • Згоден заново підписатися на всіх, за ким я вже стежу в іншій соцмережі.
Джерело: Threads

Така проста реєстрація, а також факапи Ілона Маска, який здається вже свідомо намагається знищити Twitter додають популярності. За перші 7 годин роботи Threads зміг залучити 10 млн нових користувачів.

Інтерфейс та обмеження в публікаціях

Threads-1
Джерело: Threads

Threads майже повністю копіює інтерфейс Twitter — це текстова соціальна мережа, де користувачі можуть публікувати свої відносно короткі повідомлення, а їх читачі інші можуть лайкати, ділитися та коментувати ці пости.

Threads-2
Джерело: Threads

Публікації можуть мати довжину 500 символів, що є значним прогресом у порівнянні з 280 символами, які доступні для більшості користувачів Twitter (хто не платить за підписку Twitter Blue). Крім того, можна публікувати відео тривалістю до п’яти хвилин, до публікації можна прикріпити до 10 зображень одночасно (хоча виглядає це не дуже зручно), а також вашим дописом можна ділитися як посиланням на інших платформах. 

Threads пропонує децентралізованість (але колись потім)

Threads-3
Джерело: ActivityPub

Ще під час анонсу нової соцмережі в Meta заявляли, що вона буде нагадувати конкурентів Twitter, таких як Mastodon, і буде заснована на децентралізованій платформі, яка дозволить переносити облікові записи в інші сервіси.

Threads планували зробити сумісними з ActivityPub, технологією, яка також лежить в основі Mastodon і забезпечує взаємодію соціальних мереж, що дозволить користувачам Threads переводити свої облікові записи та підписників в інші програми, що підтримуються ActivityPub.

Поки що таких можливостей немає, проте в майбутньому їх, можливо, таки додадуть. Тоді користувачі зможуть припинити використовувати додаток Threads і перенести свій вміст в інший сервіс, який використовує ту саму базову технологію.

 «Наше бачення полягає в тому, що люди, які використовують сумісні програми, зможуть стежити за людьми в Threads і взаємодіяти з ними, не маючи облікового запису Threads, і навпаки, відкриваючи нову еру різноманітних і взаємопов’язаних мереж», — розповідають в Meta.

Реклама і росіяни

Threads-5

Як пише The Guardian, принаймні цього року Meta не додаватиме рекламу в Threads, даючи новій соцмережі зростати та не дратувати зайвий раз своїх користувачів. На цей час основна стрічка — це суміш контенту, який створюють користувачі, за якими ви стежите, а також вмісту, рекомендованого алгоритмом.

З поганого — наразі в сервісі немає можливості обмежувати свою стрічку новин лише тими людьми, за якими ви свідомо слідкуєте. Це проблема, зокрема через те, що Threads абсолютно спокійно працює в росії (хоча інші соцмережі Meta, наприклад  Facebook і Instagram там заблоковані), а алгоритми чомусь вважають, що українцям дуже цікаво читати російських інфлюєнсерів.

Можливо, що це зміниться, коли у Threads прийде більше українських користувачів, а алгоритми побудови стрічки зможуть проаналізувати наші інтереси. Проте поки що росіяни зустрічаються аж надто часто.

Відкладений запуск в ЄС

Хоча Threads запустився в 100 країнах (включно з росією), Meta не запускатиме свого нового конкурента Twitter в Ірландії чи ЄС у найближчому майбутньому. На відміну в США та більшості країн світу, в ЄС та Ірландії діють більш жорсткі закони щодо збору інформації про користувачів. Наприклад заборонено змішувати потоки даних з різних сервісів (а Threads саме імпортує частину даних з Instagram).

Незрозуміло, коли та чи взагалі запустить Meta Threads в Ірландії та ЄС, тож поки що це соцмережа з росіянами (сподіваємось там цей сервіс скоро заблокує якийсь роскомнадзор), проте без європейців (які там, звичайно, вже є, але поки в мінімальній кількості).

Як почати користуватися Threads?

Вже доступні версії на iOS та Android. Завантажити можна за цим посиланням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук