Досвід поїздки на WWDC 2023 — враження інженера MacPaw

Сергій Попов, Software Engineer у Setapp від MacPaw, розповів в своїй колонці для AIN.UA про власний досвід відвідування WWDC — головної конференції для розробників екосистеми Apple. Нагадаємо, цього року там вперше показали новий продукт компанії — Apple Vision Pro.

Цього року мені пощастило потрапити на Worldwide Developers Conference — щорічну конференцію для розробників від Apple, яка відбувається у штаб-квартирі компанії в Каліфорнії. Уже позаду перельоти, джетлег та повернення в Україну — тож можна зібрати висновки докупи, й розповісти, як це було.

Офіційне підтвердження моєї участі в конференції я отримав 6 квітня, майже за два місяці до події. Складно описати емоції в той момент, адже я мріяв потрапити на WWDC з 2015 року. Цього року я вперше подав заявку на WWDC — і одразу ж потрапив у коло щасливчиків. Далі були оформлення візи та підготовка до подорожі — туристичні клопоти, від яких я вже відвик за час пандемії. Дозвіл для виїзду з України під час воєнного стану мені не потрібно було отримувати, оскільки маю право на виїзд за кордон.

Сергій Попов, Software Engineer у MacPaw

Рання реєстрація та подія для розробників

Конференція проходила з 5 по 9 червня в Apple Park, а за день до початку я прибув до старого кампусу Apple на ранню реєстрацію. Пройшов звичні формальності, отримав перепустку та брендовані сувеніри. Далі очікував почути «Дякуємо, приходьте завтра!», але мене запросили пройти всередину на подію для розробників.

Атмосфера всередині була невимушеною та святковою — таке враження створювали співробітники Apple у брендованих бірюзових футболках, які радісно та енергійно вітали гостей. На настрій та атмосферу вплинула також і легендарна локація, де були створені найвідоміші продукти Apple: iMac, iPod, iPad та iPhone.

Подія тривала три години, і програми як такої не було. Лише знайомства та спілкування з іншими інженерами. Того дня я встиг поспілкуватися з розробниками з Німеччини, Норвегії та США. Приємно здивувало, що всі вони чули про MacPaw та користуються чи знайомі з CleanMyMac X або Setapp. Час пролетів непомітно, і я повернувся в готель.

Відкриття конференції

День відкриття конференції для мене розпочався о 8 ранку. Події цього дня відбувалися на новій локації — в Apple Park, штаб-квартирі Apple, відкритій у 2017 році.

Знайти вхід було просто через величезні черги. Людей було так багато, що регулювати рух на пішохідних переходах допомагала поліція. Під час очікування гостей любʼязно пригощали кавою та пончиками.

Близько 80 % території нового кампусу займають зелені насадження: кущі, дерева та квіти. Є навіть озеро — зовсім неглибоке, із вкритим камінчиками дном та спеціальним механізмом, що запускає хвилі поверхнею та створює звук, ніби сидиш біля водоспаду. Кажуть, це дуже популярне місце серед співробітників Apple для короткого відпочинку під час робочого дня.

Озеро в Apple Park

На території Apple Park очікували уже знайомі люди в бірюзових футболках — команда Apple. Такі ж позитивні, як і вчора, і завжди готові відповісти на запитання та поспілкуватися.

Перед презентацією на гостей чекав сніданок у Caffé Macs, де зазвичай обідають працівники Apple. Цінність офлайн участі у WWDC ще й у тому, що учасники можуть провести цей день так, як команда Apple, і максимально відчути атмосферу кампусу. Після сніданку гості поступово переміщувались на місця для перегляду головної презентації, які були облаштовані одразу біля виходів із кафе.

Усе дійство відбувалося просто неба: великий екран, сцена і ряди стільців під навісом. Тут усе, як на концерті — найкращі місця зайняли одразу. Перші кілька рядів перед сценою були зарезервовані для керівників Apple та фіналістів Swift Students Challenge — студентського конкурсу проєктів із використанням найновіших розробок компанії. Автори найцікавіших ідей отримують запрошення на WWDC, для них влаштовують окремі події та екскурсії. Шкодую, що свого часу не брав участь, та дуже раджу цей конкурс сьогоднішнім студентам.

Відкрили подію CEO Apple Тім Кук та SVP Крейг Фредерігі: привітали гостей та подякували усім, хто прийшов. Усе щиро і з гумором, нічого особливого, та все ж побачити їх наживо було неймовірним досвідом!

Після цього почалася презентація. Про неї багато не розповідатиму, адже вона доступна в записі. Скажу лише, що наживо ще більш помітна неймовірна якість контенту, а перегляд у колі однодумців дарує незабутні враження і відчуття причетності до змін.

Apple Vision Pro — головна новинка WWDC 2023

Найбільш очікуваною подією став анонс Apple Vision Pro, і про нього варто розказати детальніше. Коли вже були презентовані основні новинки й стало зрозуміло, що це ще не кінець і попереду ще «one more thing», рівень ажіотажу глядачів став максимальним. Схоже, під час перегляду тизера всі намагалися не пропустити жодного слова. Після презентації Apple Vision Pro аудиторія вибухнула оплесками.

Для мене Vision Pro демонструє ідеальне втілення подальшого розвитку галузі. Жодних контролерів, лише руки й погляд — це абсолютно революційний продукт для свого напряму, що розкриває інший спосіб взаємодії з новим виміром.

Apple Vision Pro. Фото автора

Хоч я й не мав змоги випробувати пристрій (лише міг розглянути його на стенді), механіка використання здається мені органічною та природною для користувача. Я бачу майбутнє саме за доповненою реальністю з можливістю регулювати ступінь занурення та водночас залишатися в контакті з навколишнім світом. Це дає багато можливостей для застосування Vision Pro у мультимедіа та сфері розваг. Також цікаво було б спробувати окуляри для навігації у місті.

Єдине обмеження у застосуванні повʼязане з батареєю — наразі її вистачає на дві години користування. Тому на сьогодні більш реалістичними виглядають варіанти використання Vision Pro в приміщеннях або з можливістю швидкої підзарядки. Також я поки не готовий робити висновки щодо тривалого використання окулярів для роботи. Варто спробувати, щоб зрозуміти, чи не будуть втомлюватися очі.

Загалом, я був вражений тим, наскільки Vision Pro обігнав аналогічні продукти. Це дійсно великий крок у майбутнє, і я радію, що зміг бути присутнім у цей історичний момент.

Спілкування з командами Apple

Далі була обідня перерва та Platforms State of the Union — презентація основних технічних оновлень. Для мене цей захід був не менш цікавим, ніж основна презентація. Тут мене найбільше порадували презентація SwiftData та великі покращення анімації для SwiftUI.
Наступною подією була Meet the Teams — крута можливість почути про продукти з перших вуст, поспілкуватися з інженерами та іншими спеціалістами напряму. Подібні події мають ще одну перевагу — вони дозволяють звернути увагу розробників Apple на специфічні проблеми, які не вдається вирішити через онлайн репорти. Передати інформацію з рук в руки та бути впевненим, що фідбек почують і візьмуть у роботу.

Apple Park: територія та враження

По завершенню на всіх чекала екскурсія будівлею та територією. Головна будівля кампусу насправді величезна, жодні фото цього не передають. Тут усе з металу, дерева, скла та бетону, і жодного пластику. Багато світла, всередині живі дерева — складається враження, ніби знаходишся надворі. Було цікаво послухати, як усе це будувалося та які технічні рішення використовували в процесі. Відвідування території дає відчуття причетності до цінностей та підходів Apple до всього, що вони створюють.

Територія навколо дуже доглянута, навколо росте багато фруктових дерев. Лише яблук — більше ніж 10 різних сортів, а ще абрикоси, вишні, персики. З яблук роблять сидр (на події після ранньої реєстрації його навіть можна було скуштувати), а інші плоди використовують у приготуванні їжі.

Окрему увагу приділяють сталості:

  • дерева адаптовані до посушливого клімату та не потребують надмірного поливу;
  • система вентиляції дозволяє мінімально використовувати електроенергію;
  • а ще сонячні панелі, біорозкладний посуд та роздільний збір відходів на території.

В організації події видно шалену увагу до деталей та прагнення забезпечити комфортне перебування усім гостям. На події був переклад мовою жестів, екрани для перегляду презентацій із субтитрами та аудіоопис. Також була можливість замовити супровід для гостей, які використовують колісні крісла. Усе це комунікували заздалегідь, щоб кожен міг підібрати для себе найкращий варіант.

Загалом, під час відвідування кампусу Apple у всьому відчувалася турбота компанії про команду, відвідувачів та навколишнє середовище.

Що я отримав від поїздки?

  1. Максимальне натхнення та мотивацію працювати далі! Думаю, таке неможливо отримати більше ніде. На WWDC сама атмосфера надихає та заряджає енергією.
  2. Живе спілкування з розробниками з різних країн. Надзвичайно цінно отримувати фідбек про свої продукти та компанію, чути, що люди користуються вашими розробками, та бачити їх з іншого боку.
  3. Зустрічі з інженерами Apple. Адже це люди, які створюють продукти й технології, з якими я працюю щодня. На цих зустрічах можна отримати пораду чи підказку, або ж дізнатися про цікаві й цінні деталі робочого процесу.

Я дуже рекомендую подаватися на участь у WWDC усім розробникам, які пишуть для Apple-платформ. Також подія буде цікавою дизайнерам — і через Apple Design Awards та шанс поспілкуватися з переможцями, і через можливість потрапити в самісіньке серце естетики Apple та побачити, як підходи компанії до дизайну продуктів втілюються у реальному світі.

Податися на участь можна через сайт Apple, єдина умова — потрібно мати платний акаунт розробника. Безплатні квитки на подію розігрують серед усіх охочих, проте дорогу і готель необхідно оплатити самостійно.

Як підготуватися до поїздки, якщо ви отримали запрошення?

По-перше, варто добре відпочити напередодні. Зустрічі та спілкування забирають багато енергії, довга дорога і зміна часових поясів — також.

Ще важливо вивчити розклад і теми подій, щоб спланувати своє перебування і якомога ефективніше провести час.

Не зайвим буде підтягнути англійську. Що нижчим є мовний барʼєр, то більше цінної інформації від співрозмовників ви дізнаєтеся.

І наостанок: захопіть із собою декілька корпоративних футболок. Футболка з лого компанії чи продукту на подібних подіях — це шанс, що вас упізнають та підійдуть познайомитись чи подякувати. Навіть у такому конкурентному середовищі, як розробка програмного забезпечення, важливі підтримка та обмін думками. Однією з найголовніших цінностей подій на зразок WWDC є те, що вони забезпечують майданчик для вільного спілкування в межах галузі. А таке спілкування закладає підґрунтя для нових ідей та результативної роботи!

Автор: Сергій Попов, Software Engineer у Setapp від MacPaw

Команда MacPaw бере участь в Worldwide Developers Conference вже більш ніж 10 років. Минулого року Юля Петрик, PR Lead в MacPaw, розповіла про поїздку на конференцію в Apple Park.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук