Під час пандемії Наталія Ковач вирішила купити корову і робити сир для своєї сім’ї. За три роки вона розвинула свою справу і вже мала 30 корів та виробництво з десятка видів сирів. Зараз Наталія вивчає норвезький досвід організації ферм, експериментує з рецептами та мріє про коров’ячу терапію для всіх охочих. Для видання «ШоТам» засновниця Наталія Ковач розповіла, як з’явилася ідея, про розвиток виробництва та мрії створити місце, де люди відпочиватимуть з коровами. AIN.Business переповідає основне.

Все почалося з корови

  • Коли почалася пандемія, Наталія дуже злякалася. Переживала навіть, чи не заражені продукти. А оскільки її родина дуже любила молочку, жінка вирішила, що найкраще купити корову і мати все домашнє.
  • Корову жінці подарували на день народження.
  • Першим сиром, який Наталія приготувала, став камамбер.
  • Над назвою довго не думала, назвала свій бренд «Мамин сир», бо діти часто питали, коштуючи сир: мамин, чи з магазину.
  • Перші вироби Наталія варила у звичайній каструлі. Проте згодом купила професійну сироварню на 42 літри.

Перші замовлення

  • Спершу сири робила лише для сім’ї, згодом почали купувати родичі і друзі. Після цього запрацювало сарафанне радіо і клієнтів стало багато.
  • Тому купили другу корову, а згодом їх стало 5 і місця у хліві не залишилося.
  • Зараз у Наталії сироварня на 260 літрів, пастеризатор і велика камера для дозрівання сиру.
  • У розвиток вкладали власні кошти.

«Перед Великоднем 2021-го року друзі попросили зробити для них кляґаний сир у великодній кошик. Я погодилася і зробила тоді 170 штук таких сирів. Коли приходили забирати свій сир, то цікавилися вже й іншими — камамбером, твердими. То був такий бум продаж, на який ніхто не чекав», — зізнається засновниця ферми.

  • Зараз Наталія виготовляє до 170 кг сиру на місяць. Купують з усієї України.
  • Також жінка не проти продавати свої вироби у супермаркетах, проте водночас не хоче втратити крафтовість, тому поки що це варіант не розглядають.

Види сирів

Наталія любить експериментувати, а виготовлення сирів це дозволяє. Її улюблені смаки:

  • Камамбер, за французькою технологією.
  • Дарвайка, за італійським рецептом, витримується у червоному вині «Ізабелла».
  • Ярг («вуйош») — сир, який загортається у кропиву. Завдяки листю кропиви з’являється їстівний шар плісняви та унікальний відтінок смаку, який нагадує ліс.

«Усі сири досить примхливі, тому досить важко організувати їхнє спільне виробництво. Сири з білою цвіллю, як от камамбер, дуже ніжні, люблять бути самі по собі, до них не можна допускати інші спори. Одна чужа споринка і — сир не вдасться. Блакитний сир, горгонзола чи камбацола, містить плісняву, яка «кусається” з іншими і завжди перемагає», — додає засновниця.

  • Недавно на фермі з’явився новий продукт — масло гхі. Це топлене масло, що виготовляється з вершків. 

Сучасні погляди і рішення

  • Усього зараз мають 30 голів, з яких доїться 15. 
  • Ферму організували за селом, туди ж планують згодом перенести сироварню.
  • Тваринництво нерозвинене на Закарпатті. Ветеринари, які працювали за часів Радянського Союзу мають інші погляди на худобу. Але їм пощастило знайти хорошого ветеринара, завдяки якому ферма і бренд існують.
  • Доїння на фермі автоматизоване. Наталія привезла спеціальний апарат з Норвегії.

«У мене завжди була мрія поїхати по європейських фермах та подивитися, як працюють там. Цього року я привезла дітей на навчання у Норвегію. І поки вони були в школі, я придивлялася до фермерських господарств. Тут багато маленьких ферм, які об’єднані у кооперативи. Молоко продають за вигідною ціною, а покупці отримують якісне молоко. Всі процеси тут механізовано, персоналу — мінімум. Корів доять роботи, самі тваринки знають, коли треба йти на надій. До речі, багато ферм утримують тварин у вільному вигулі, адже вважаються, що так корови менше стресують», — розповіла Наталія.

Про любов до корів

  • Наталія зізнається, що дуже любить своїх корів.
  • Хоч на фермі стійлове утримання, у тварин немає номерів, всіх знають на ім’я.

«Я мрію про ферму з гаслом “Зміни стрес — обійми корову”. Я бачила таке в Австрії, і вірю, що можна втілити й у нас. Зараз українцям треба розвантажитися, і, думаю, корови можуть в цьому допомогти», — додає засновниця ферми.