«Ми не хочемо бути фоном для Instagram-фото». Що українці везуть на Burning Man 2023

Минулого року культовий фестиваль Burning Man пройшов без участі українських митців через повномасштабне вторгнення росії в Україну. Цього року дві команди все ж поїдуть у пустелю і представлять свої роботи. «Куренівка» везе на фестиваль The Hedgehog Temple. Також свій проект представить команда Олексія Сая, автора роботи «ФЕНІКС (тризуб)». Сай наразі не розголошує подробиць. А про «Їжака» редактору AIN.UA розповів лідер спільноти бьорнерів України Ярослав Корець.

Ярослав Корець та співавтор проекту Олександр Слободяник. Фото в цьому матеріалі надані спікером

Розкажи, чому вирішили не їхати на Burning Man минулого року.

Kurenivka планувала побудувати табір на Burning Man втретє минулого року. Але в лютому росіяни напали на нашу країну… На початку березня, коли були вирішені первинні питання, пов’язані з персональною безпекою, ми зробили онлайн-зустріч табору і одноголосно вирішили, що ми скасовуємо нашу участь, бо майже кожен учасник був зайнятий обороною країни. Хтось пішов до ЗСУ, хтось у волонтери, хтось вступив до лав IT-армії, хтось займався нашою ініціативою допомоги біженцям, хтось закуповував броніки, каски, турнікети…

Тобто ми як і всі Українці, розуміли, що завдання №1 – протистояння ворогу.

Хто з команди «Куренівки» поїде на Burning Man цього року і чому прийняли рішення їхати?

Цього року ми вирішили їхати, бо не можемо упускати нагоду голосно розповісти про війну в Україні на міжнародній арені.

Burning Man – це спільнота з найбільшою концентрацією лідерів, людей, яких впливають на думки інших. Розповісти їм про війну через арт, через емоцію, а не через екран смартфона – дуже ефективний інструмент культурної дипломатії.

Крім того, в нас є ще одна мета, але про неї ми зможемо розповісти вже після Burning Man.

Говорячи про команду, я хочу відмітити весь табір «Куренівка», який бере участь і в будівництві і в фінансуванні проекту, та особливо відмітити ключових членів арт-команди Олександра Слободяника, Митю Зінов’єва, та Лейлу Жданову.

Розкажи про проект The Hedgehog Temple. Як виникла ідея, чому саме їжак, які характеристики конструкції, скільки часу займає її змонтувати та інші цікаві деталі про експозицію.

Їжак – для мене один з наймасовіших, найпростіших та найзмістовніших символів війни. Він дуже простий, але у той же час зупиняє ворожі танки. До війни їжак був цивільним, з цього швелера будували будинки, але почалась війна – і він став військовим. Це символ небезпеки, захисту та єднання одночасно. Мені він дуже близький особисто, бо на початку війни я працював в будівельний компанії, і ми виготовили сотні цих їжаків для захисту Одеси. А коли Burning Man опублікували тему року – Animalia, – все стало дуже очевидно: треба зробити їжака – тварину з протитанкових їжаків.

Але створити прикольний та візуально цікавий арт замало для досягнення мети, я хотів, щоб у нього була енергетика війни, щоб він передавав емоції, які ми щоденно переживаємо в Україні. До цього додалась моя мета – зробити проект на честь загиблих друзів, і таким чином цей пазл склався.

Сам їжак – це павільйон, він побудований з 3 тон металу, у ньому розташовано 100 велетенських їжаків, а сам він накритий маскувальною піскельною сіткою. А всередині – військовий меморіал, в якому розташовані історії, фотографії, особисті речі загиблих героїв.

Ви отримали грант від адміністрації Burning Man – як це вдалося? Яка сума гранту та умови його отримання?

Кожен рік Burning Man Project оголошує тему року і відкриває заявки на гранти, ця програма називається Honorarium. В ній кожен може взяти участь, не треба бути професійним митцем чи мати якусь історію відносин з Burning Man. Тож я просто подав свою заявку за загальною процедурою.

В цей рік на конкурс подали більше 700 робіт, організатори відібрали 70 для часткового фінансування. За умовами контракту я не можу розголошувати цифри, але зазвичай це 50% від вартості проекту – в нашому випадку цих грошей вистачило на будівельні матеріали.

Завдяки нашим дуже крутим та впливовим друзям була профінансована логістика та освітлення проекту, а роботи по виготовленню велись на виробничих майданчиках Олександра Слободяника та Міті Зінов’єва в Києві. Я, користуючись моментом, хочу сказати велике дякую всім, хто допомагає проекту дістатися пустелі! Дякую!

Чи мають українці заплатити за участь у фестивалі? Яка ціна квитка цього року?

Звичайно, мають, виключень немає, бо перший принцип Burning Man – радикальне включення 🙂

Ціна квитка на Burning Man цього року $575, але арт-команда отримала безкоштовні Gift-квитки, за що ми вдячні організаторам.

Наскільки, на твою думку, ідеї фестивалю Burning Man співвідносяться з тим, що хочуть донести українці до відвідувачів? Чи не дратуватиме учасників нагадування про війну?

Burning Man – це про радикальне самовираження та про спільноту, тому ми не вважаємо, що наш арт буде когось дратувати. Але ми точно не хочемо бути декоративним арт-об’єктом чи фоном для інстаграм-фотографій. The Hedgehog Temple має викликати емоції.

Також користуючись моментом, хочу запросити українців долучитися до проекту, та надіслати історію своїх близьких яких забрала війна. Це можна зробити на сторінці проекту.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук