Американська компанія з маркетингу AF&CO та комунікаційне агентство Carbonate сформували список трендів в гастрономічній індустрії у 2023 році. Організатори дослідження зазначають, що цей звіт має стати посібником, який допоможе індустрії підготуватися до наступного року. Звернуло увагу на звіт видання Posteat. Ain.Business вибрав основне.
Основні тренди 2023
- Страва року: гриби Maitake.
- Десерт року: Baked Alaska is Back (укр. — «Запечена Аляска повертається»).
- Напій року: The New Seafood Cocktail (укр. — «Новий морський коктейль»).
- Кухня року: філіппінська.
- Кулінарне місто року: Остін, Техас, США.
Тренди в напоях
- Веганські коктейлі.
- Коктейлі з авокадо.
- Коктейлі без алкоголю.
- Коктейлі в стилі «Збовтати, перемішати та поставити на стіл». Дуже важлива презентація та можливість побачити майстерність, з якою приготовано напій.
- Ресайклінг тари.
- Кава з фруктами.
- Традиційні продукти різних кухонь світу.
Тренди в їжі
Формати закладів
- Поп-ап з залученням нігерійської та західноафриканської кухні.
- Доступне дегустаційне меню. Попри інфляцію, подорожчання продовольства і зростання оплати праці, проблеми із ланцюгами поставок, ресторани знаходять спосіб запропонувати більш доступні дегустаційні меню.
- Веганство стає доступнішим.
- Розвиваються підприємства з виробництва рослинних замінників м’яса та їх продукція.
- Привернення уваги клієнтів залишається важливим моментом. Став трендом метод трьох рівнів презентації страви.
Новий погляд кухарів
- Шеф-кухарі у всьому світі з’єднують японські інгредієнти або кулінарні техніки з продуктами, які вони люблять.
- У відповідь на масове виробництво тортильї з надмірно обробленої кукурудзи з ГМО, багато відомих кухарів повертаються до старих рецептів, отримуючи кукурудзяну муку без ГМО з малих сімейних ферм.
- Всі кухарі починають отримувати заслужену похвалу за свою роботу.
Кулінарія
- Ube — філіппінський десерт з відвареного і розтертого фіолетового ямсу.
- Ферментація — це частина процесу природного бродіння. Його зупиняють, зазвичай, раніше, ніж бродіння у продукті завершиться.
- Nikkei — популярний кулінарний напрямок, який є сумішшю японської та перуанської кухні.
- Zaatar коржі на підйомі. Це дріжджовий хліб, який приготований на сковороді і заправлені ароматною приправою заатар і оливковою олією.
- Kuih — це легкі закуски або десерти, які зазвичай зустрічаються в Південно-Східній Азії та Китаї.