Американська компанія з маркетингу AF&CO та комунікаційне агентство Carbonate сформували список трендів в гастрономічній індустрії у 2023 році. Організатори дослідження зазначають, що цей звіт має стати посібником, який допоможе індустрії підготуватися до наступного року. Звернуло увагу на звіт видання Posteat. Ain.Business вибрав основне.

Основні тренди 2023

  • Страва року: гриби Maitake.
  • Десерт року: Baked Alaska is Back (укр. — «Запечена Аляска повертається»).
  • Напій року: The New Seafood Cocktail (укр. — «Новий морський коктейль»).
  • Кухня року: філіппінська.
  • Кулінарне місто року: Остін, Техас, США.

Тренди в напоях

  • Веганські коктейлі.
  • Коктейлі з авокадо.
  • Коктейлі без алкоголю.
  • Коктейлі в стилі «Збовтати, перемішати та поставити на стіл». Дуже важлива презентація та можливість побачити майстерність, з якою приготовано напій.
  • Ресайклінг тари.
  • Кава з фруктами.
  • Традиційні продукти різних кухонь світу.

Тренди в їжі

Формати закладів

  • Поп-ап з залученням нігерійської та західноафриканської кухні.
  • Доступне дегустаційне меню. Попри інфляцію, подорожчання продовольства і зростання оплати праці, проблеми із ланцюгами поставок, ресторани знаходять спосіб запропонувати більш доступні дегустаційні меню.
  • Веганство стає доступнішим.
  • Розвиваються підприємства з виробництва рослинних замінників м’яса та їх продукція.
  • Привернення уваги клієнтів залишається важливим моментом. Став трендом метод трьох рівнів презентації страви.

Новий погляд кухарів

  • Шеф-кухарі у всьому світі з’єднують японські інгредієнти або кулінарні техніки з продуктами, які вони люблять.
  • У відповідь на масове виробництво тортильї з надмірно обробленої кукурудзи з ГМО, багато відомих кухарів повертаються до старих рецептів, отримуючи кукурудзяну муку без ГМО з малих сімейних ферм.
  • Всі кухарі починають отримувати заслужену похвалу за свою роботу. 

Кулінарія

  • Ube — філіппінський десерт з відвареного і розтертого фіолетового ямсу. 
  • Ферментація — це частина процесу природного бродіння. Його зупиняють, зазвичай, раніше, ніж бродіння у продукті завершиться.
  • Nikkei — популярний кулінарний напрямок, який є сумішшю японської та перуанської кухні.
  • Zaatar коржі на підйомі. Це дріжджовий хліб, який приготований на сковороді і заправлені ароматною приправою заатар і оливковою олією.
  • Kuih — це легкі закуски або десерти, які зазвичай зустрічаються в Південно-Східній Азії та Китаї.