Маск контролює світовий супутниковий інтернет. Це вже вплинуло на війну в Україні

The New York Times опублікував велику статтю про те, як Ілон Маск став однією із центральних фігур на ринку світового супутникового зв’язку, як це вплинуло на війну в Україні, та як ризики із цим пов’язані. AIN.UA наводить основні тези цієї статті.


Основна ідея статті: Маск стає провідним гравцем у цій галузі, оскільки контролює значну частку стратегічного супутникового інтернету. Водночас, майже за повної відсутності зовнішнього контролю він демонструє хаотичне та базоване на особистих примхах керування, і це непокоїть військових та політиків по всьому світі.

  • З 2019 року Маск запускає ракети чи не щотижня, щоб виводити десятки супутників на орбіту. Ці супутники здатні забезпечувати швидким інтернетом ледь не кожен куточок Землі. Зараз на орбіті перебуває флот із 4500 таких супутників (більше половини від усіх активних супутників), але в планах у Маска збільшити його до 42 000. За даними компанії, у Starlink зараз біля 1,5 млн підписників.
  • Ці супутники можуть працювати на орбіті кілька років, а в небі візуально їх так багато, що спостерігачі часто плутають їх із метеорами. Професійних астрономів кількість маскових супутників на орбіті теж турбує, оскільки заважає спостереженням та дослідженням, а також збільшує ризики зіткнення на орбіті.
  • Ця технологія часто є єдиною альтернативою зв’язку в зонах бойових дій та у труднодоступних регіонах або у місцинах, постраждалих від природнbх катастроф. В Україні її застосовують для координації ударів дронами та розвідки. Активісти Ірану та Туреччини намагались використовувати цей інтернет, щоб сховатись від контролю своїх урядів. Міністерство оборони США є великим замовником цієї послуги, а інші військові організації, наприклад, з японського уряду, її тестують.
  • Але водночас повний контроль Маска над цим інтернетом бентежить багатьох. Адже Маск може з власної примхи відключити від супутникового інтернету як окремого користувача, так і цілу країну. Це оцінюється як проблема багатьма експертами, адже аналогів його технології поки що немає.
  • Україна відчула «ручне керування» мережею Starlink у ході війни. У якийсь момент Маск відмовив українським військовим у запиті включити цей інтернет біля Криму, який зараз контролюється росією, і це вплинуло на українську військову стратегію. 2022 року він також публічно просував «мирний план» для війни, узгоджений із російськими інтересами, що включав дозвіл для росії лишити для себе окуповані українські землі.
  • Маск також відключав «старлінки» в Україні за несплату: за даними видання, 2022 року біля 1500 терміналів, придбаних через британську компанію, були відключені через те, що українська влада не сплатила місячну оплату $2500 за кожен з них.
  • Під час українського наступу проблеми із доступом також були. Маск використовував геозонування, щоб обмежити доступ до «старлінків» на певних ділянках фронту. Наприклад, при звільненні Херсону військовим потрібен був інтернет для спілкування, і українське Мінцифри та військові зверталися до SpaceX та Маска із проханням відновити інтернет у звільнених регіонах. У цьому випадку компанія відповіла швидко. Але були й моменти, коли Маск відмовлявся допомагати. У згаданому вище випадку він не погодився увімкнути інтернет в районі Криму, щоб українські військові могли вислати морські дрони з вибухівкою до російських кораблів у Чорному морі. Маск також пізніше заявив, що «старлінки» не можна використовувати для атак дронами на великі відстані.
  • Пізніше Пентагон закупив для критичних місій в Україні 400-500 терміналів, щоб контролювати їхній сигнал, не очікуючи можливого відключення.
  • «Ми дуже давно не спостерігали такої ситуації, щоб компанія та особа настільки відкрито виступала проти зовнішньої політики США у розпал війни», — говорить Джордж Аллен, колишній співробітник американського Міноборони, якого цитує видання.
  • Маючи певні застереження щодо такої залежності від Маска, українська влада спілкувалась із іншими провайдерами супутникового зв’язку, але жоден з них не має співмірного із Масковою мережею покриття. За словами українського міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, якого цитує видання, Starlink зараз є «кров’ю» української комунікаційної інфраструктури.
  • Під час російських обстрілів восени та зимою 2022 року, коли в Україні були постійні відключення світла, інтернет від Starlink допомагав країні лишатися онлайн. Ця технологія надала перевагу й українській армії. Зокрема, такий інтернет-зв’язок, наприклад, надав військовим можливість знаходити та вражати ціль у межах хвилини (замість 20 хвилин раніше). За оцінками Мінцифри, «старлінки» імовірно допомогли врятувати тисячі життів в Україні і вплинули на успішні військові кампанії.
  • Інші країни також ставляться до цієї мережі із застереженням. Наприклад, Тайвань поки не використовує інтернет від Маска, частково через можливість нападу з боку Китаю та зв’язки бізнесу Маска із цією країною.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук