У Лабораторії Берклі підтвердили ідею надпровідника при кімнатній температурі

Читати на RU

31 липня 2023 року вчені із Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі (LBNL) повідомили, що їм вдалося підтвердити результати експерименту корейських вчених зі створення надпровідника LK-99, що працює за звичайних умов. Правда, на комп’ютерній симуляції.

  • Відповідне дослідження також було опубліковане на сайті препринтів arXiv (тобто, воно ще не рецензоване).
  • Інженер Ендрю Коут, який популяризує фізику в Twitter, пояснює, що йдеться про відтворення умов оригінального експерименту у комп’ютерній симуляції: вчені під проводом фізика Шінейд Гріффін показали на симуляції, що у модифікованому апатиті свинцю, де атоми міді у кристалічній решітці замінили атоми свинцю, справді можуть спостерігатися властивості надпровідника.
  • Виявилось, що у матеріалі з такою структурою провідні шляхи для електронів перебувають саме в таких умовах, які би дозволили матеріалу набувати властивостей надпровідника.
  • Лабораторія Берклі — одна із найвідоміших у світі, працює при Міністерстві енергетики США. Це дослідження — поки нерецензоване і не означає, що надпровідник таки відкрито, просто надає більше довіри публікації корейських вчених.
Зображення із дослідження LBNL показує, що в матеріалі LK-99 зони провідності для електронів розташовані близько до рівня Фермі (електрохімічного потенціалу при нульовій температурі), що може свідчити про його властивості як надпровідника
  • Нагадаємо, матеріал LK-99 — це модифікований апатит свинцю. Група вчених із Південної Кореї у липні 2023 року повідомила про те, що під час експериментів із LK-99 до температури у 126,85 градуса Цельсія матеріал демонструє нульовий електроопір (та слабкий опір у проміжку від 60 до 90 градусів Цельсія). Також вони пишуть і про ефект Мейснера, який полягає у витісненні магнітного поля, що, наприклад, дозволяє надпровіднику левітувати над магнітом.
  • Наукова спільнота всього світу імовірніше всього намагатиметься відтворити цей експеримент: якщо це вдасться зробити незалежним лабораторіям кілька разів, це означатиме для людства технологічний та енергетичний прорив, порівняний зі створенням транзистора. А для групи вчених, які відкрили ці властивості матеріалу, імовірніше всього — Нобелівську премію.
  • На момент публікації матеріалу також стало відомо, що китайські вчені з Хуачжунського університету науки та технологій та Національної лабораторії вивчення матеріалів у Шеньяні змогли відтворити LK-99, який показує слабку магнітну левітацію. Але ця робота також опублікована на arXiv (тобто не була рецензована).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук