Що трапилось з HellRaisers: українською кіберорганізацією, що ненадовго стала російською і закрилась

З початку свого існування український кіберспорт був тісно пов’язаний із російським, навіть входив до так званого «СНД регіону». Із початком повномасштабного вторгнення росії до України ситуація пішла на покращення: росіяни зникають зі складів українських команд, з‘являються нові базовані клуби.

Проте не для всіх історія склалася так добре. Кіберспортивний тег HellRaisers зародився в Україні, з нього вийшли чимало сучасних зірок CS:GO та Dota 2. Однак, ще донедавна він був фактично «окупований» росіянами, поки зовсім не припинив своє функціонування.

Редакція AIN.UA коротко згадує історію організації, що на разі припинила своє існування.

HellRaisers. Фото: HLTV
Фото: HLTV

HellRaisers – легендарна команда з CS:GO

Команду заснували вихідці з казахської команди Astana Dragons у 2014-му. Саме тоді мікс із двох росіян, двох українців та казаха (що тоді вважалося нормою) почали виступати під тегом HellRaisers. Вони одразу ж вийшли на великий турнір – мейджор EMS One Katowice 2014, де ще й дійшли до чвертьфіналу.

У тому першому складі грали легендарний Єгор «markeloff» Маркелов та Кирило «Ange1» Карасьов. Останній виступав у колективі понад 6 років, а у наш час продовжує кар’єру в дисципліні Valorant, де став справжнім топом – зараз також грає за NAVI.

HellRaisers. Фото: HLTV
Фото: HLTV

І він далеко не єдина зірка українського CS:GO, яка пройшла через HellRaisers. Свого часу тут грав і Олександр «s1mple» Костилєв – тричі найкращий гравець світу; Владислав «bondik» Нечипорчук – ще одна легенда, яка нещодавно повернулася на професійну сцену в складі ESC Gaming.

Колись тренував команду Сергій «lmbt» Бежанов – нинішній тренер Monte; Іван «Johnta» Шевцов – в наш час перейшов у Valorant; Аміран «ami» Рехвіашвілі – сучасний керівник кіберспортивного напрямку NAVI. Якийсь час тут перебував і Андрій «B1ad3» Городенський – вже легендарний тренер «Народжених перемагати».

Команда, хоча й не дуже могла похизуватися крутими результатами, все ж відіграла велику роль у формуванні нашого кіберспорту. HellRaisers взяли участь у вісьмох мейджорах з CS:GO, тричі дійшовши до чвертьфіналу, заробили майже $900 000, а до 2019-го ще й досить стабільно трималися у топ-30 світового рейтингу HLTV, навіть підіймалися на 7 сходинку.

HellRaisers. Фото: HLTV
Фото: HLTV

І все це – під українським прапором. Хоча в команді грали і росіяни, що прикро визнавати, і казахи, і багато гравців з європейських країн, батьківщиною тегу HellRaisers довгі роки вважалася саме Україна.

Команда стала повністю російською наприкінці 2022-го

Досить швидко організація відкрила склади і з інших дисциплін: Fortnite, Rainbow Six та, звісно ж, Dota 2. Там вони були ще менш потужними, ніж у CS, проте колектив відігравав свою роль і приносив непогані гроші організації.

А далі – розпочалось повномасштабне вторгнення росії на територію України. Ще на початку березня 2022-го команда оголосила про тимчасове припинення діяльності до відновлення миру в Україні. Гравці українського складу із CS:GO (словом, не дуже успішного) стали вільними агентами.

Фото: твіттер HellRaisers

У той же час ростер з Dota 2 отримав дозвіл виступати на змаганнях, але під іншим тегом – який оберуть самі. Однак, чомусь HellRaisers продовжили виступати тим же складом. Команда переїхала до Сербії, а неназваний власник начебто дозволив продовжити виступи, зберігши назву. Керували нею росіяни Марія Гуніна та Алдар Джамбінов, які до всього ще й змінили прапори з російських на нейтральні на сайті Liquidpedia.

Серйозного розголосу ситуація набула в грудні 2022-го, коли організація анонсувала новий склад – повністю російський. Звісно, це обурило українську спільноту, адже клуб, що зародився на теренах України, тепер представляє країну-ворога. А потім вони ще й зашкварились участю на турнірах російського букмекера BetBoom.

До того ж, усі причетні росіяни мають сумнівну репутацію: жоден із гравців чомусь не змінив прапор на нейтральний, подібно до керівництва, та й самих керівників спіймали на антиукраїнських твітах 2014 року:

Фото: твіттер Гуніної, Liquidpedia

В березні 2023 року в санкційному списку РНБО помітили Hellraisers Pro Ltd. В компанії стверджували, що це не їх юрособа, не вдаючись у подробиці. Але, насправді, історія повʼязана з фондом JKR Investment Group. Фонд акціонерів компанії Parimatch, яка раніше також потрапила під санкції РНБО, інвестував в Hellraisers згідно портфоліо на їх сайті, тож вірогідно Hellraisers Pro Ltd. служив оболонкою для угоди.

Зрештою, у квітні 2023-го команда заявила, що більше не використовуватиме тег HellRaisers, адже організація не готова до продовження активної діяльності. Російський склад «прихистила» російська організація 9Pandas.

Це можна вважати вдалим закінченням, адже історична українська назва HellRaisers нарешті звільнилася з-під «окупації», проте наразі організація повністю припинила функціонування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук