Ольга Баумкетнер покинула кар’єру адвокатки і втілила у життя мрію свого загиблого на фронті свекра — відкрила равликову ферму в Карпатах. За перший сезон «Східницькому равлику» вдалося зібрати понад сім з половиною тонн врожаю. Зараз підприємиця готується приймати перших туристів та масштабувати родинний бізнес. Свою історію вона розповіла медіа «ШоТам». AIN.Business переповідає основне.
Як все почалося
- У перші дні повномасштабного вторгнення свекор Ольги відправився у військомат.
- Тим часом його родина вирішила, що надаватиме прихистк для тих, кому немає куди тікати. Уже 25 лютого 2022 року прийняли першу сім’ю з Київщини.
- А коли зрозуміли, що ця війна триватиме довго, вирішили облаштувати місця для проживання у недобудованому будинку.
- Поступово Ольга почала розуміти, що всіх людей, що до них переїхали, потрібно чимось займати, якось відволікати від війни, новин, «перемикати». Так вирішили зайнятися равликами. До того ж, цю справу давно хотів спробувати свекор.
- Ферму розгорнули на ділянці з підведеною водою. Оскільки інші равликові ферми почали продавати своє обладнання у зв’язку з початком повномасштабної, Ользі вдалося купити його за вигідною ціною.
- Переселенці також зацікавилися цією темою і почали допомагати жінці на фермі.
Про вирощування равликів
- Виявилося, що в Карпатах доволі комфортний клімат для вирощування равликів. Оскільки влітку тут немає постійної спеки, то трава, якою харчуються равлики, росте ледь не до кінця жовтня.
- Три фактори для росту равликів: комфортна погода, гарний полив і корм. Ферма Ольги має всі ці складові. І якщо в більшості колег равлик росте протягом 12 місяців, то «Східницькому равлику» достатньо всього 3-4 місяців.
- Був момент, коли Ольга проґавила один день, після якого стрімко почалися похолодання. Тому багато равликів зарилися під землю, де їх не можливо було зібрати.
«Коли ми нарахували перші три тонни, стало зрозуміло, що зможемо розрахуватися з усіма кредитами та боргами».
Табір для дітей і перші туристи
- Якось місцевий священник запропонував організувати табір для дітей поруч їхнього дому. В один із днів Ольга вирішила показати дітям равликову ферму.
- Згодом підприємиця вирішила зробити ферму туристичною місциною.
- Станом на кінець літа 2023 року «Східницький равлик» готується приймати перших туристів, показувати та розповідати, як ростуть равлики, що для цього потрібно, які особливості цього бізнесу. А ще підготували місце для альтанки, в якій планують проводити різні дегустації.
- Згодом планують поставити піч для запікання равликів.
Після вдалого старту Ольга Баумкетнер планує розвивати ферму та перетворили сімейний бізнес на центр гастротуризму.
Раніше AIN.Business розповідав, як працює бізнес з вирощування спаржі: