Дива не сталося: останні дослідження кажуть, що LK-99 — не надпровідник

Читати на RU

У липні 2023 року корейські вчені заявили, що їм вдалося синтезувати матеріал LK-99, який демонструє властивості надпровідника Два недавніх дослідження, які відтворили матеріал LK-99, спростовують цю тезу.

У чому була суть відкриття

Матеріал LK-99 — це модифікований апатит свинцю. Група вчених з Корейського дослідного центру квантової енергії (Quantum Energy Research Centre) писала про те, що під час експериментів із LK-99 до температури у 126,85 градуса Цельсія матеріал демонструє нульовий електроопір (та слабкий опір у проміжку від 60 до 90 градусів Цельсія). Також вони говорили і про ефект Мейснера, який полягає у витісненні магнітного поля, що, наприклад, дозволяє надпровіднику левітувати над магнітом.

Вони опублікували свою роботу на сайті препринтів arXiv, тобто, вона не проходила перевірку та рецензування від колег. Створення надпровідника, який працює при кімнатній температурі і звичайному тиску буквально означало би революцію в технологіях. Тож лабораторії по всьому світі кинулися відтворювати результат, щоб або підтвердити, або спростувати цю заяву. На симуляції це навіть спрацювало:

Нові дослідження показали, що радіти рано

На початку серпня вийшли одразу два нових дослідження LK-99, перше підтвердило, що LK-99 не є надпровідником, а лише феромагнітним матеріалом. А друге — що цей матеріал не демонструє властивостей надпровідника.

Перше дослідження — робота вчених з різних наукових установ Китаю, також опублікована на arXiv. Вони стверджують, що їм вдалося синтезувати LK-99, чия структура відповідає заявленій у попередньому дослідженні і підтверджена методом рентгенівської дифракції. За їхніми спостереженнями, цей матеріал не є надпровідником, натомість демонструє феромагнетичні властивості, чим і пояснюється його левітація над магнітом (феромагнітні матеріали можуть левітувати над магнітом через взаємодію їхніх магнітних полів).

Група вчених із лабораторії CSIR-National Physical Laboratory та Академії наукових та інноваційних досліджень в Індії дійшла до аналогічного висновку: вони також синтезували чистий зразок LK-99, і не знайшли в ньому ознак надпровідності при кімнатній температурі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук