Маск, схоже, таки говорив із путіним: великий матеріал NY про роль Маска у війні

Читати на RU

На The New Yorker вийшла стаття про те, який вплив Ілон Маск справляв на перебіг війни в Україні, і як він телефонував президенту росії Володимиру Путіну. AIN.UA наводить основні тези з публікації.

  • У жовтні 2022 року Колін Кал, посадовець із Пентагону, готувався до того, щоб зробити важливий дзвінок стосовно війни в Україні. Під час цього, як виданню повідомили джерела, він щиро дивувався, чому це він має телефонувати Маску.
  • Засновник SpaceX, технічно не будучи ані політиком, ані дипломатом, менше з тим мав вплив на перебіг подій в Україні, і тому Коліну здавалося важливим ставитися до нього, як до політика, як чиновник розповів виданню. Адже саме в той момент компанія Маска SpaceX, яка надавала Україні інтернет-доступ за допомогою терміналів Starlink, почала обмежувати цей доступ на територіях, належність яких оскаржує росія.
  • До того ж, компанія висунула Пентагону ультиматум з вимогою оплатити вартість її послуг в Україні, яку в SpaceX оцінили в $400 млн, під загрозою вимкнути в країні інтернет.
  • Люди, які займалися організацією доставки терміналів Starlink до України, на початку повномасштабного вторгнення просто не замислювалися над тим, наскільки суттєвий персональний контроль Маска над цим інтернет-доступом. «Ніхто про це тоді не думав. Всі думали: давайте вже це організуємо, вмирають люди!», — розповів один із них виданню.
  • Спочатку Маск демонстрував повну підтримку Україні, але згодом його компанія почала підраховувати збитки від постачання терміналів, і говорити, що не зможе оплачувати їх безкінечно.
  • Маскові також все менше подобалось, що його технологію використовують на війні. На одній з конференцій Aspen він навіть публічно висловив підтримку путіну, як згадує один із її учасників та співзасновник PayPal Рід Хоффман. Він пригадує, як Маск зі сцени говорив про те, що вони мають вступити в перемовини з путіним і що той хоче миру.
  • За тиждень після цього Маск твітнув власну пропозицію мирного плану, яка включала в себе ідею віддати Крим росії, а також вельми специфічні для російської пропаганди вирази по типу «помилки Хрущова».
  • Пізніше він також постив у Twitter карту зі східними областями України, які на його думку «обирають росію», і писав про неуникненність територіальних поступок росії.
  • На той момент політичні симпатії Маска уже почали впливати на перебіг подій на фронті. Один із українських військовослужбовців розповів виданню, як перебуваючи прямо на лінії зіткнення, зіштовхнувся із тим, що інтернет від Starlink просто відключився. Підрозділи втратили можливість комунікувати між собою. Командири мали виїжджати на поле бою, просто щоб бути в зоні дії радіо, почався хаос. Ще один підрозділ мав відступити через те, що втратив зв’язок.
  • Також, Пентагон турбувало бажання Маска переговорити із Путіним особисто. І хоча сам Маск спростовував факт розмови, одне із джерел повідомило виданню, що консультації підприємця із Кремлем відбувалися регулярно, і зокрема — перед тим, як він запостив свій «мирний план».
  • У телефонній розмові із Коліном Калом Маск повідомив йому, що дивиться на екран ноутбука і бачить, як «розгортається війна» на карті активності «старлінків». Через пару хвилин він пригадав, що мав «чудову розмову з Путіним». Маск також сказав Калу, що ілюстрація того, як технологію для мирного часу використовують, щоб воювати, змусила його зупинитись і подумати.
  • Пізніше, в лютому 2023 року Маск також писав про те, що не допустить ескалації конфлікту, яка могла би призвести до третьої світової війни. На думку авторів видання, у такої поведінки Маска є й більш прагматичний аспект: фабрики в Китаї виробляють біля половини усіх автомобілів Tesla і він залежить від доброї волі китайських чиновників. Нещодавно у коментарі Financial Times підприємець визнав, що офіційному Пекіну не подобається його рішення надавати інтернет-сервіс Україні.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук