Картонні дрони, якими атакували аеродром у Курську — що про них відомо?

Читати на RU

31 серпня Telegram-канал «Оперативний ЗСУ» опублікував кадри тестування картонних дронів, які атакували аеродром у Курську. Журналісти NV перевірили автентичність цього відео, джерела видання у правоохоронних органах його підтвердили. Що це за дрони? Розповідаємо, що відомо.

Що це за дрони?

  • Мова скоріш за все йде про австралійські моделі Corvo Precision Payload Delivery System (PPDS) від компанії SYPAQ. Як видно з назви (Delivery System — система доставки), цей дрон по суті доставник будь-чого. У тому числі й вибухівки. Дальність PPDS досягає 120 км із корисним навантаженням у 3 кг.
  • PPDS роблять із просоченого воском паперу та гуми, їх набагато складніше засікти радаром. Дрон може летіти автономно — заданою траєкторією і без корекції по GPS, тобто заглушити його складно. Ймовірно, дрон дуже ефективно працює проти розгорнутих радарів, ушкоджуючи їх ФАР.
  • Коштують такі дрони порівняно недорого — в межах $3000, що робить безпілотник відмінним витратним матеріалом. Практично будь-яка пошкоджена техніка виявиться ціннішою за такий дрон. Випробування засвідчили, що після вибуху уражаючі елементи накривають площу, достатню, щоб пошкодити великий літак.
  • Джерела NV повідомляють, що це не PPDS, а власна розробка СБУ. Але сам дрон дуже нагадує саме PPDS від SYPAQ.

Операція вдалася?

  • Саме за допомогою цих картонних дронів військові контррозвідники СБУ у ніч на 27 серпня атакували аеродром у російському Курську. Вони пошкодили чотири літаки СУ-30 та один МіГ-29. Також серед уражених цілей — радари комплексу С-300 та два ЗРК Панцир.
  • Джерела NV у СБУ повідомили, що майже всі дрони долетіли до своїх цілей, і лише три з них було збито російською ППО.
  • PPDS — дешева, але небезпечна зброя, та ще й малопомітна. Якщо Україна налагодить своє масове виробництво таких БПЛА, вони можуть зробити значний внесок в атаки на тилові райони російської армії.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук