Чому не варто йти в ІТ? ITEDU розвіює міфи про сферу

Легкий старт, високі зарплати та купа «плюшок» — те, що найчастіше чути про сферу. Але це лише верхівка айсберга.

Конкуренція у сфері висока, вимоги до кандидатів також зростають, тож щоб отримати першу роботу треба докласти зусиль. Високі зарплати отримують не всі: це залежить від ваших навичок та наполегливості, а також компанії, у якій працюєте. Умови пропонують гарні, але це не звільняє від можливих перепрацювань.

У цій статті — повна картина сфери ІТ. З її перевагами та недоліками. Чи готові ви з ними миритись? 

Розберемося разом з IT Education Center — курсами системного адміністрування та DevOps.

Чому люди хочуть працювати в IT

Почнімо з початку. Чим людей вабить ця сфера?

Звісно, зарплатою

Першою чергою робота в ІТ приваблює вищими зарплатами порівняно з іншими сферами. До прикладу, за даними DOU початківці-тестувальники з досвідом до одного року отримують $430-700 (15-25 тис. грн), розробники з таким самим досвідом заробляють $440-800 (16-29 тис.), а DevOps-інженери — в середньому $1200 (44 тис.).

За даними Мінфіну середня зарплата в Україні у січні 2022 року склала 14577 грн. Тож ІТ — можливість вийти за ці межі. Хоча це не завжди залежить від сфери, адже високі зарплати отримують й в інших напрямках, якщо ви хороший спеціаліст та можете добре себе подати.

Класні умови роботи

ІТ-компанії працюють над гарними умовами роботи, щоб приваблювати найкращих фахівців. Вони виділяють кошти на облаштування домашнього офісу для роботи віддалено, забезпечують медстрахування та послуги психолога, оплачують профільні курси для підвищення кваліфікації та компенсують спортивні заняття.

Проте хороші умови роботи пропонують компанії різних профілів, якщо вони піклуються про своїх працівників. Вчителі приватних шкіл мають медичне страхування, робочу техніку Apple та позаробочі активності, що допомагають підвищити психологічний стан. Страхування співробітників Coca Cola покриває навіть стоматологічні та зорові потреби. А бренди одягу чи магазини з технікою надають приємні знижки на свою продукцію.

Можливості розвитку

Сфера ІТ має багато різних спеціалізацій, тож можна обрати той напрямок, що більше підходить під ваші інтереси та попередній досвід. Вже на етапі ідеї змінити сферу ви відкриваєте безліч нових дверей.

Робота в ІТ — багатогранна. Можна зростати як спеціаліст в межах Junior-Middle-Senior, можна розвиватися у суміжну сферу, рости в бік управління командою або посилювати свої навички новими технологіями та інструментами. Окрім цього, індустрія не стоїть на місці: потрібно стежити за постійними змінами та адаптуватися до них.

Так само і в інших сферах: якщо маєте ціль розвиватися, шляхи та можливості знайдуться. 

Ті, хто вважає, що заробляти можна лише в ІТ, можете видихнути з полегшенням. Це сфера з купою можливостей, але відчути всі її переваги вдасться, якщо це саме те, чим ви хочете займатися.

Ситуація на ринку IT у 2023 році

Цифри кажуть, що на ринку не все так чудово.

Якщо порівнювати з минулим роком, у першому півріччі 2023 обсяг українського ІТ-експорту зменшився на 9,3% і склав $3,38 млрд. Це на $365 млн менше.

Ситуація з вакансіями теж погіршилася. У липні 2022 року компанії шукали на 50% більше фахівців у таких популярних напрямах як QA, Java, Node.js та Front End, ніж цьогоріч.

Конкуренція у сфері доволі висока, серед початківців — ще вища. Компанії найчастіше шукають спеціалістів з досвідом. Якщо на одну посаду QA тестувальника претендує 98 кандидатів, то на вакансію QA-початківця кількість охочих зростає до 243. 

На посаду Front End розробника конкуренція складає 112 осіб, серед Java спеціалістів — 38, а Project Manager — 46. Тож, щоб «увійти в ІТ» треба розуміти, що пошук займе певний час.

Проте є й напрямки, де ситуація краща: наприклад, у Data Science на вакансію претендує 11 охочих, а у DevOps — 10.

«Як вийти з IT»: мінуси сфери, про які рідко говорять

Це моменти, які ви не почуєте з гучних реклам «Стань айтівцем за тиждень». Це те, що ви дізнаєтесь, коли просто поговорите з представниками сфери.

Овертайми

Більшість фахівців сфери з цим стикаються. Початківці перепрацьовують, щоб швидше вчитися та покращувати навички. Вони хочуть нарешті стати самостійними та приносити компанії користь.

Для фахівців вищого рівня це працює трохи інакше: бувають періоди, коли ви з ранку до ночі в роботі. А потім два тижні навпаки роботи небагато і все тихо спокійно.

Проте є й компанії, які не заохочують овертайми та намагаються планувати своє навантаження та роботу рівномірно, щоб їх мінімізувати.

Некомпетентні фахівці

Жодна сфера не застрахована від цього. Це може бути через те, що компанія зекономила та найняла дешеву робочу силу, яка неякісно виконує свої обов’язки. А може бути й мотивація самих працівників, які просто хотіли увійти в ІТ та отримувати гарну зарплату. Тож кривий неоптимізований код та робота виконана абияк — все це можна зустріти. 

«Галера»

Таке часто можна почути в розмовах про роботу в ІТ. Мова про те, що якими б крутими не були умови, деякі компанії ставляться до працівників як до ресурсу. Кандидатів багато, тож завжди можна найняти когось іншого, може навіть дешевше.

Непроєктні активності

Бувають ситуації, коли на спеціалістів вішають додаткові проєкти, за які не платять. Пояснюють це тим, що така активність допоможе швидше розвиватись у сфері та рости, як професіонал.

Чи є шанси увійти в IT у 2023 році?

Якщо все, що було до цього не відбило у вас бажання, то ця сфера вам дійсно цікава. З такою мотивацією вам точно вдасться.

Ми в IT Education Center свого часу теж не відступилися та обрали напрямок системного адміністрування та DevOps. 

DevOps — це методологія, яка допомагає компаніям швидше випускати якісніші продукти. І це дійсно працює, тому для бізнесів, які хочуть випереджати конкурентів ця методологія — обов’язкова. За принципами DevOps працюють такі компанії як Amazon, Netflix, The New York Times та NASA.

Бізнеси зацікавлені у фахівцях цієї спеціальності та готові платити їм від $1200 вже в перший рік роботи. При цьому конкуренція на одне місце складає всього 10 фахівців.

Щоб працювати DevOps-інженером необхідно опанувати безліч різних технологій та інструментів, а також прокачувати комунікативні навички. Це нелегкий шлях, але однозначно вартий нових можливостей.

Дізнайтеся більше про професію та необхідні навички для початку кар’єри на онлайн-інтенсиві «Професія DevOps-інженер: твій неочевидний шлях в ІТ». Він відбудеться 11-13 вересня о 19:00.

Ми розкажемо про те, як влаштоване ІТ та яке місце в ньому займає DevOps. Ви дізнаєтесь, чим займаються такі фахівці та що потрібно вміти й знати, щоб отримати перший проєкт. Також дамо покроковий план розвитку у цій сфері та поділимося HR-порадами, щоб успішно проходити співбесіди.

Реєструйтесь на інтенсив, щоб зрозуміти, чи підходить вам робота у DevOps. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук