«ІТ-бульдозер загальмував і пробуксовує». YouControl проаналізував стан ІТ-ринку

Читати на RU

Фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк за допомогою інструменту YC.Market підготував дослідження українського IT-ринку під час воєнного стану. Зокрема, як справи з експортом ІТ-послуг, які ІТ-компанії найбільш дохідні та чи свідчить приріст ІТ-ФОПів про відновлення сектору.

Для формування вибірки дослідження було відібрано усі активні компанії України з ненульовим чистим доходом за 2022 рік. Для повноти датасет доповнено IT-компаніями з «нестандартними» КВЕДами (зокрема включено частину українських розробників, імпортерів та торговців софтом з основною спеціалізацією Тиражування звуко-, відеозаписів і програмного забезпечення; Оптова торгівля комп’ютерами, периферійним устаткованням і програмним забезпеченням тощо).

Що з експортом ІT?

  • Агресивне повномасштабне вторгнення рф зупинило зростання експорту IT-послуг. Апогею цей показник IT-активності досягнув напередодні російського вторгнення у 4 кварталі 2021 року, коли в країну було заведено $2,1 млрд. Відтоді середні обсяги експорту комп’ютерних послуг поступово спустилися до відмітки $1,7 млрд, тобто рівень просадки обсягів квартальної експортної IT-виручки склав близько -20%.
  • І хоча частка сектору в загальному експорті товарів та послуг України за півтора роки війни зросла з 8,8% до 13,4%, наразі розгляд IT-сектору в якості локомотива нарощення експортних потужностей далекий від довоєнних оптимістичних очікувань.

Географія IT-бізнесу в Україні

  • Дві третини сумарного чистого доходу, задекларованого IT-компаніями України в 2022 році було сконцентровано у столиці України – 123,7 з 184,4 млрд грн.
  • Саме в місті Київ офіційно зареєстровано 3013 (52,4%) компаній зі сфери інформаційних технологій з відомою ненульовою виручкою, яку було згенеровано впродовж 2022-го – першого року війни.
  • Зі значним відривом від столиці на IT-мапі України помітні такі полюси концентрації бізнесу у сфері інформаційних технологій як Львівська (10,4% доходів), Харківська (8,1%), Дніпропетровська (4,2%), Вінницька (3,4%) та Одеська області (1,7%).
  • Найменші суми чистих доходів від реалізації продукції в 2022 році задекларували  IT-компанії регіонів із значною часткою тимчасово окупованих територій: Луганської, Донецької та Херсонської областей.

Топ-25 IT компаній за доходами

На підставі ранжування 5749 IT-компаній за чистим доходом у 2022 році було визначено топ-25 компаній-лідерів сфери інформаційних технологій. Зазначимо, що йдеться саме про ренкінг юридичних осіб на основі офіційної виручки, тому IT-бренди з сузір’ями споріднених компаній та розгалуженими мережами ФОПів отримали нижчі місця, ніж гіпотетично могли б демонструвати у випадку консолідації фінансової звітності.

  • На першому місці опинилась основна дочірня компанія холдингу EPAM Systems в Україні з задекларованим чистим виторгом 20 млрд грн, що на 37.5% вище показника 2021 року.
  • На другому – GlobalLogic Ukraine (чистий дохід 11.5 млрд грн, +49%).
  • Трійку лідерів замикає Luxoft Solutions (чистий дохід 5.9 млрд грн, +63%).
  • Високі темпи приросту номінованої в гривні виручки впродовж першого року війни обумовлені високою часткою валютних доходів з огляду на зовнішню структуру замовлень даних глобальних компаній. Тому з поправкою на девальвацію національної валюти в 2022 році ці темпи росту можуть тьмяніти на фоні успіхів зростання попередніх років.
  • Примітно, що в топ-25 потрапили й національні продуктові IT-компанії,
    • зокрема ТОВ «Фінтех Бенд», якому належить фінтех-проєкт Monobank,
    • ТОВ «Мегого» з однойменним OTT-медіасервісом у сфері потокового мультимедіа,
    • найбільший маркетплейс України ТОВ «УАПРОМ» (більш відомий як Prom.ua).

Як і де зростає кількість українських IT-ФОПів ?

  • Під час першого року війни найбільш швидкими темпами кількість активних IT-ФОПів зростала в Волинській, Хмельницькій, Кіровоградській, Полтавській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях.
  • Високий приріст індивідуальних айті-бізнесменів на рівні 17-20% спостерігався в західних і центральних регіонах, котрі відносно менше постраждали від агресивних дій ворога.
  • Суттєва частина юридично активних ІТ-ФОПів фактично припинили свою діяльність через такі фактори, як переїзд за кордон і зниження попиту на їх послуги навіть при тривалому розстроченні сплати єдиного податку за умови нульового подання звіту, що певний час не давало стимулів айтівцям визнавати факт припинення своєї бізнес-діяльності в українській юрисдикції.

«Популярний меседж про безперебійний офіційний ріст кількості ФОПів попри виклики воєнного часу варто сприймати скептично. Навряд чи номінальні темпи зростання даного показника коректно відображають ринкову динаміку в IT, про що свідчать негативні тренди в обсягах експорту, а також сигнали непевної ситуації з локального ринку праці», – відмічає експерт.

  • За номінальним зростанням окремих індикаторів IT-сектору, в тому числі офіційної кількості ФОП чи гривневої виручки, можуть бути приховані достатньо невтішні тенденції руйнівного впливу воєнно-політичних та макроекономічних факторів на галузь, котра традиційно вважалася драйвером майбутнього успіху української економіки. 
  • Насправді «айті-бульдозер» загальмував і пробуксовує. Це варто визнати на рівні економічної політики, ретельніше розібравшись у симптомах, системних причинах і прогнозних наслідках, щоб напрацювати шляхи виходу з пастки стагнації.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук