Українська Bavovna.ai робить навігацію для дронів. Вона попала до програми Міноборони США

Проект Bavovna.ai, який працює над навігацією для дронів, став першим українським стартапом, який попав до американської військової програми Air Force Labs Masschallenge. Ця програма працює із miltech-проектами, працює при американському Міністерстві оборони та фінансується урядом США. Деталі AIN.UA розповів CMO та співзасновник Bavovna.ai Максим Прасолов.

Що за проект

Ідея проекту була в тому, щоб створити робочу безсупутникову навігацію для військових дронів, яка працюватиме за будь-якої погоди. Bavovna.ai працює над інерційною навігацією на штучному інтелекті у середовищах, де заборонене GPS та є загроза від засобів радіоелектронної боротьби.

«Ми створили вдосконалену штучним інтелектом інерціальну навігаційну систему, яка забезпечує точність на рівні GPS на великих дистанціях без необхідності GPS або будь-якого іншого зв’язку з транспортним засобом. І головне: ми не залежимо від систем комп’ютерного бачення, у нас інший підхід», — говорить CMO стартапу Максим Прасолов.

За його словами, проблема втрати GPS існує не лише в Україні, де концентрація РЕБів не має аналогів в історії. Вона набирає обертів по всьому світі, адже радіоелектронні антидронові рішення продаються за тисячі доларів на маркетплейсах, вони працюють в аеропортах, на нафтопереробках, захищають маєтки від дронів папараці. Тому рішення Bavovna.ai матиме як військове, так і цивільне використання.

Ще кілька фактів про стартап:

  • Проект заснували ще 2022 року, і за рік пройшли від ідеї до реалізації та перших клієнтів. Серед них є виробники дронів, зокрема Aurelia Aerospace, Radiobird та інші.
  • На його розвиток на pre-seed залучали ангелів, а також вкладали власні кошти. Загалом у проект інвестували $300 000. Зараз він на етапі seed-раунду, його планують закрити до листопада.
  • У команді, що працює над проектом в США, є головний розробник інерціальних навігаційних систем Tomahawk і Fire Scout, науковці з докторським рівнем, інженери та авіаконструктори з України з досвідом роботи на театрі військових дій, а серед радників є колишній старший директор Ради національної безпеки.

Як потрапили до Air Force Labs Masschallenge

Програма Air Force Labs Masschallenge працює із miltech-проектами, фінансується урядом США та координується Міністерством оборони. Потрапити до програми було важко: за словами Прасолова, у конкурсі команда боролася за місце із сотнями інших.

«З 2020 року програму виграли лише 30 компаній і ми — перша компанія с українським співзасновником», — говорить він.

Завдяки участі у програмі команда отримує доступ до клієнтів всередині системи Міноборони США, федеральних агенцій, служб контролю кордонів і багатьох інших. Перемога в конкурсі дає стартапу доступ до non-dilute фінансування проектів з кінцевими клієнтами від $1,25 млн до $10 млн. Адже клієнт — найкращий інвестор, як вважає Прасолов.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук