EIC обіцяв 20 млн євро на підтримку українських стартапів. Чому проект на паузі?

Читати на RU

В травні 2023 року стало відомо про проект на підтримку українських технологічних підприємців, в рамках якого The European Innovation Council (EIC) обіцяв виділити 20 млн євро. Гранти мали видати вже у вересні, але зʼясувалося, що процес відбору сильно затягнувся, ймовірно через «конфлікт інтересів». Ба більше, проект поставили на холд. Про це повідомляє Sifted. Редактор AIN.UA розповідає, що відомо.

Про проект

В травні 2023 року EIC оголосила про проект підтримки українських стартапів, технологічних підприємців і екосистеми на 20 млн євро. До консорціуму переможців увійшли 22 організації та асоціації стартапів, серед яких 6 українських партнерів. 

Також програма передбачала створення фонду на 12 млн євро для українських інноваційних стартапів, ключовими партнерами якого мали стати Український фонд стартапів (USF) та акселератор FundingBox.

Мета – допомогти українським стартапам рости та інтегруватися в європейську інноваційну екосистему, щоб вони могли стати ключовими рушійними силами економічного відновлення України.

В рамках програми планувалося підтримати щонайменше 200 українських технологічних стартапів грантами по 60 000 євро. Крім того, компаніям обіцяли нефінансову підтримку: консультації, коучинг, наставництво та пошук партнерів.

Щось пішло не так

Цю програму підтримки українських ІТ-підприємців почали планувати ще в червні 2022, зважаючи на повномасштабну війну. Дедлайн подачі заявок від організацій був встановлений до 7 вересня 2022, а запустити проект планували за пришвидшеною процедурою – вже 1 лютого 2023. Але через значні затримки (які, щоправда, є доволі звичними у випадку з грантовими ініціативами ЄС щодо України) проект оголосили лише в травні 2023.

Відтоді справа так і не зрушила з місця. Стартапи не отримали фінансування, а переможців серед організацій з кандидатів ще навіть не затвердили. Як повідомили Sifted в Європейській Комісії, вони все ще верифікують деяких учасників консорціуму, відповідно грантовий договір досі не підписано. Його поставили на паузу.

«Нам повідомили, що підготовку грантової угоди тимчасово призупинено», — розповів Санью Карані, генеральний директор групи FundingBox, акселератора, який виступає координатором грантової програми і мав розподіляти гроші.  

Повний список організацій учасників в Комісії не розкривають. Відомо, що від України серед них USF та акселератор Cyber/nnov8.

«Ми очікуємо, що грантову угоду буде підписано та запущено протягом осені, після чого інформація про проект та членів консорціуму буде оприлюднена», — сказав речник комісії.

Чому це сталося

Згідно з інформацією з внутрішніх документів Європейської Комісії, на які посилається Sifted, процес подачі заявки тривав набагато довше, ніж очікувалося, оскільки всі заявки, подані за пришвидшеною схемою, несподівано були переоцінені в грудні 2022 року та січні 2023 року. Учасникам конкурсу про це не повідомили. Згодом процес було відкладено, оскільки оцінювачі повинні були вивчити потенційний конфлікт інтересів.

У документі офіційний представник ЄК Марк Леметр написав, що комісія мала «суттєві сумніви щодо належного розуміння умов конкурсу, мети та обсягу експертами, які його оцінювали». Він також додав, що деякі «подальші затримки» відбулися «через необхідність продовжити деякі додаткові перевірки перед завершенням оцінювання, зокрема, щоб перевірити потенційний випадок конфлікту інтересів».

Деталей щодо конфлікту інтересів не повідомляється. Відомо, що в квітні 2023 правління EIC обговорило три випадки конфлікту інтересів, згідно з протоколом засідання. Відтоді троє членів правління — Ян Ґетц, Ана Майкес Вальц і Кінга Станіславська — залишили установу. Представник комісії сказав, що рада EIC на своєму засіданні в квітні вирішила, що «її члени не повинні брати участь у конкурсах EIC, оскільки це може сприйматися як конфлікт інтересів». Однак зауважили, що це не стосується української ініціативи.

Між тим, деякі учасники конкурсу, зокрема з української екосистеми, висловили занепокоєння щодо участі державного Українського фонду стартапів, який є членом очолюваного FundingBox консорціуму.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук