«Перший чек отримали в день початку війни» – засновник Deskree, який залучив $1,5 млн

20 вересня стало відомо, що стартап українця Дмитра Гречка Deskree залучив $1,5 млн посівних інвестицій. Це сервіс для nocode-побудови бекенд-інфраструктури, який здатний зекономити бізнесам будь-якого розміру до 40% вартості та часових затрат на створення серверної частини їхніх продуктів.

Цікаво, що більшу частину платформи Deskree Дмитро розробив сам, хоча він не є програмістом за фахом. Зараз Гречко розвиває свій стартап та працює над новим сервісом, який дозволив би програмістам монетизувати свій код, якщо його використовують інші. Про це та деталі першої угоди Deskree Дмитро розповів в інтервʼю редактору AIN.UA.

Дмитро Гречко. Фото в цьому матеріалі надані спікером

Коли ви і чому переїхали в Канаду? 

Я спочатку вчився в Національному авіаційному університеті на спеціальності управління авіацією – мав стати другим поколінням в нашій сім’ї, яке пройшло НАУ. Але в один момент я зрозумів, що хотів би побачити, як працює освіта в інших країнах.

Мене прийняли в Гарвард, але фінансово я в той момент не міг потягнути цю історію, це було дуже дорого. І мене запросив Йоркський університет в Канаді. Я до цього за Канаду чув, але ніколи не рвався туди. 

Я прийняв пропозицію від університету, і виявилося, що там насправді дуже гарно. Приїхав я одразу з дружиною, з якою ми разом ще з дитсадочку, і з молодшим братом, якому було 12 років. Батьки залишилися в Україні. 

Дмитро з дружиною і молодшим братом

Як почався ваш шлях в ІТ?

У мене немає інженерного бекграунду. Але коли я приїхав до Канади, я дуже багато читав про технології, підприємництво, стартапи. Якось мій 12-річний брат спитав: «Ти дуже багато читаєш – чому ти нічого не робиш?» І це був перший переломний момент. Я вирішив зробити стартап. 

Мені потрібні були програмісти, як їх знайти? Я подумав, що програмісти ходять на хакатони, тож мені треба потрапити туди. Але для цього потрібно бути програмістом.

Неподалік від Торонто якраз мав невдовзі проходити цікавий хакатон Hack The North. Туди запрошували хлопців, які знають рідкісні мови програмування. Тож, щоб туди потрапити і найняти когось, я буквально за два тижні вивчив Fortran і COBOL – дві досить старовинні мови програмування.  

Але вийшло трошки по-іншому. Там я зустрів Вінода Хосло, засновника Khoslo Ventures. Він, мабуть, в топ-10 фондів світу. Я розповів йому, як і для чого потрапив на цей хакатон. І він сказав: «Якщо ти реально хочеш змінити світ своїми руками, то маєш стати інженером». Це був другий поворотний момент.

Відтоді я занурився в ІТ. Я заснував власне агентство з розробки софту Deskree Studio і попросив своїх співробітників декілька годин на тиждень мене вчити. Зараз я знаю чимало мов програмування, але пишу переважно на Node.js, TypeScript. Частину платформи Deskree написано на GoLang та Typescript. 

Так я провів 7 років. За цей час ми зробили близько сотні проектів, в основному для середніх бізнесів, які хотіли створювати щось інноваційне в своїй індустрії, щоб заробляти більше грошей. Було також кілька стартапів, які через нас пройшли.

Потім заснували Deskree. А студію закрили.

Коли отримали перші інвестиції та скільки всього коштів вклали в продукт?

Усі гроші, які в мене були – все, що заробляла Deskree Studio – я вкладав у Deskree. Загалом вклав близько $100 000 власних коштів, перш ніж ми пішли залучати інвестиції. 

Коли ми почали піднімати перший раунд на початку 2021 року, я не знав, як це робиться. Я думав, це займе трохи часу – місяць-два. Як виявилося, так не працює. Все зовсім по-іншому. Ми почали фандрейзити в найгірший час, коли це можна робити – в листопаді, коли в нас вже закінчувалися гроші. Це був дуже стресовий період. 

Перший чек він нашого першого інвестора Forum Ventures ми отримали в день початку повномасштабної війни. 

Ми з дружиною та друзями не спали всю ніч, дивилися, що відбувається. А на наступний день у нас була запланована фінальна зустріч з інвесторами. На 8 ранку. А ми тільки о 7 відірвались від новин. Спочатку я думав не йти, але все ж вирішив піти. І ми отримали перший чек на $100 000.

Потім прийшли ще два інвестори Hustle Fund і N49P. Нас дофінансували спершу на $200 000, потім ще на $300 000. Загалом зібрали $1,5 млн посівних, про які ми оголосили на минулому тижні.

Протягом наступних місяців хочемо зібрати ще $0,5-1 млн. В першому кварталі наступного року ми вже плануємо вийти на рівень беззбитковості. Це доволі швидко для стартапів на ранній стадії. 

Розкажіть про команду. Скільки людей працює в Deskree, чи є у вас співробітники в Україні?

Зараз у нас працює 11 людей. Двоє з них – українці, які живуть і працюють в Канаді.

В штаті Deskree Studio більшість людей були з України. Але багато з них зараз переїхали до інших країн Європи через війну. Ми багатьом допомагали з працевлаштуванням.

90% платформи Deskree я написав самостійно, щоб не залучати розробників Deskree Studio і не відривати їх від їхніх проєктів. Зараз у нас є СТО зараз з 25-річним досвідом в дуже великих компаніях. Він з Панами. В нас є голова з дизайну, нещодавно також приєднався CPO. Всі співробітники отримують опціони компанії, тобто технічно всі, хто працює в Deskree, є моїми кофаундерами. 

За рік ​​Deskree виріс з 300 до 10 000 користувачів. Як знаходите клієнтів?

Один з наших інвесторів Влад Магдалін, засновник Webflow. Для мене працювати з ним – велика честь. Всі мої проекти у студії були побудовані на Webflow, до того ж у нас дуже схожі історії – ми обидва, коли починали свої продукти, влізли в борги і вкладали всі свої гроші. І коли я спитав у нього, як вони досягли успіху, він відповів: «Ми просто дуже багато працюємо». Секретного соусу не існує. 

У нас всі клієнти приходять самі. Ми спонсорували різні хакатони, але переважно це люди, які побачили продукт, скористалися, їм сподобалося, і вони розповіли друзям. 

Яка у вас бізнес-модель? Яка тарифікація та бюджети? 

У нас є безкоштовний тариф і є тарифи від $20 до $5000 на місяць. Найпоширеніший варіант – $70/міс. Все залежить від того, що потрібно клієнту. 

Наша задача – не просто дозволити людям створювати бекенд, а зробити так, щоб це було дешевше, ніж якби вони це робили самі. Коли будування бекенду роблять самостійно, без нашої допомоги, проект обійдеться умовно в $20 000. Те саме у нас коштуватиме $70 на місяць. Коли ви будуєте щось на Big Cloud, є дуже багато способів, як вас чарджитиме провайдер. Там є безліч різних параметрів, в яких клієнту треба розбиратися. 

На відміну від великих хмарних провайдерів, таких як AWS, GCP, ми намагалися зробити більш зрозумілу і прозору цінову політику. Що ми зробили? Ми обʼєднали всі ці параметри і вирішили, що у клієнта будемо брати гроші за API запит, який включає в себе одразу всі потрібні ресурси. А ще розробили систему, яка навігує, як продукт клієнта використовує ресурси, щоб це не була умовно «найбільша хмара», а щоб це був найбільш оптимальний варіант для цього клієнта, який буде гарно працювати і при цьому не створювати зайвих витрат. 

Таким чином ми людям зберігаємо до 40-50% місячного бюджету в AWS чи Google Cloud. 

У вас є конкуренти? Ніколи не чула, щоб хтось робив щось подібне.

Є компанії по типу Superbase, вони роблять базу даних схожим чином. Багато хто вважає, що вони наші конкуренти, але насправді це компанія, з якою в майбутньому ми б хотіли запартнеритися і, скажімо так, доповнити їх рішення в рамках інфраструктури, яку ми робимо. 

Найближче, що є – це Railway.app. Дуже крутий продукт. Але прямих конкурентів, які б робити те ж саме, що і ми, так само, як і ми – я не бачив. 

На якій стадії ваш продукт? Що далі?

Поточний продукт вже працює. Є клієнти, які роблять мільйони API-запитів в місяць, використовуючи нашу систему. Він абсолютно функціонує, живий. На наступному тижні у нас виходить повний редизайн платформи. 

А в січні ми плануємо запускати наш R&D-проєкт, над яким працювали останні пів року. Не буду поки що вдаватися в деталі, але по суті ми знайшли спосіб, як програмісти можуть заробляти на тому, що їх код хтось у світі використовує. 

Тобто ми як компанія будемо не тільки допомагати людям економити гроші на розробці, але також їх заробляти. Цей проект ми робимо в колаборації з дуже великими opensource-бібліотеками. Це – наступний етап розвитку Deskree. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук