Як українці створили «плащ-невидимку» проти російських тепловізорів за 400 євро

Українці розробили плащ, який робить захисників невидимими для російських тепловізорів та дронів з тепловізійними камерами. 4 жовтня про проект в своєму Telegram-каналі розповів Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Хоча він існує з 2014 року.

Про те, як створювали плащ-невидимку, чим він особливий та чому досі не на озброєнні ЗСУ, редактору AIN.UA розповів доктор технічних наук, професор Костянтин Боряк.

Костянтин Боряк. Фото в цьому матеріалі надані спікером

Проект заснували ще в 2014

«Все почалося з ідеї захистити близьких людей у 2014 році, коли на нас напала росія. Мої знайомі пішли в АТО і тоді вперше стикнулися у зоні АТО з проблемами застосування тепловізорів на озброєнні у ворожої розвідки та на бронетехніці (якраз в цей період часу на російських модернізованих танках Т-72М були встановлені французькі тепловізори). Вирішили розробити якийсь захист від цього», – розповів в інтервʼю AIN.UA Костянтин Боряк.

Повна назва – «Плащ-накидка маскувальна ПНМ-1 для військовослужбовців від тепловізійних засобів спостереження та розвідки». Зараз ним займаються науковці Державного університету інтелектуальних технологій та зв’язку. Але коли все починалося, цього ВНЗ ще не було – він утворився пізніше.

«У 2016 році наш навчальний заклад мав назву Одеська державна академія технічного регулювання та якості (ОДАТРЯ), яку у 2020 році об’єднали з академією зв’язку і з тих пір новоутворений навчальний заклад має назву ДУІТЗ», – пояснив Костянтин.

Перший зразок плащу-невидимки Боряк та його колеги, С.В. Лєнков та А.Ф. Дяченко описали в статті ще в 2015 році. З тих пір проект вже має 8 ітерацій, і науковці працюють над його подальшим вдосконаленням.

Характеристики українського «плащу-невидимки»

  • Плащ блокує випромінювання тепла та робить бійців непомітними для ворога. Що дуже актуально для снайперів або групи CCO, які виконують бойові завдання.
  • Плащ важить до 2,5 кг, має високу захищеність від дощу та мокрого снігу, не горить і захищає від високих температур. 
  • Собівартість одного дослідного зразку плащу становить близько 400 євро, що помітно дешевше західних аналогів. Наприклад, схожий продукт натівського зразку, за словами Костянтина, коштує понад 2000 євро.
  • Переважна більшість складових матеріалів, з яких виробляють плащі-невидимки, виготовляються в Україні. 

«Ми ставили перед собою дві задачі. По-перше, розробити продукт, який би захистив наших бійців. По-друге, зробити його таким, щоб не залежати від імпорту і мати змогу налагодити весь цикл виробництва в Україні. Я вважаю, що ми зробили неможливе за свої власні кошти», – підсумував Костянтин.

Чому ще не запустили виробництво?

Плащ успішно пройшов випробування в польових умовах бійцями з різних підрозділів. Але щоб запустити масове виробництво, команді потрібні замовлення. Запитів волонтерів на поодинокі штучні зразки недостатньо, адже пошиття одного плащу в 4-5 разів складніше, ніж відшив звичайного одягу, тож для підрядників це нерентабельно.

«В 2016 році я демонстрував цей проект в Києві на виставці озброєння та військового техніки. Ми отримали дуже багато запитів, питань, всім сподобалось. Дуже цікавилися закордонні фахівці з Туреччини – допитувалися, фотографували, пропонували співпрацювати. А коли отримали всю інформацію – зникли і не відповідали на телефоні дзвінки. Цікавий факт, що через 5-6 місяців, навесні 2017 року, в інтернеті з’явилася інформація про отримання військовими турецької армії маскувальних засобів від тепловізорів у вигляді плащів», – розповідає Костянтин. 

Після виставки були поодинокі замовлення від окремих волонтерів. Зробили 10 зразків і подарували знайомим військовим та волонтерам — на більше не вистачило грошей.

Науковці отримали два патенти України на багатошаровий матеріал, який було застосовано у конструкції плащу, але після значного (орієнтовно в 10 разів) підвищення державою грошових внесків на підтримання чинності патенту та відсутності попиту на виготовлення, дослідження в цьому напрямку були заморожені до кращих часів. 

«Все лягло під сукно до повномасштабного вторгнення. А 25 лютого 2022 року я дістав з гаражу цей виріб, і ми вирішили відновити проект та вдосконалити його», – розповів Костянтин.

Відродження проекту

В перший прототип 2014 року Костянтин вклав 2000 євро власних коштів. Подальші витрати не підраховували, оскільки над плащем продовжують працювати. Зразок, який продемонстрував Федоров – це вже 8 варіант плащу-невидимки 2023 року, і він не останній. 

Науковці подали нову заяву на отримання патенту України на 8 варіант вдосконаленого зразку плащу, наразі очікують на рішення експертів Укрпатенту. У такий спосіб сподіваються захистити ноу-хау, яке лягло в його основу. За словами Костянтина, це – кардинально інший підхід, який відрізняє плащ від закордонних аналогів, роблячи його ефективним, але більш дешевим у виробництві.

«При виготовленні плащу ми не створюємо перепон протіканню наявним фізичним процесам теплообміну між людиною та навколишнім середовищем, а лише коригуємо і підлаштовуємося під ці природні явища таким чином, щоб ці процеси були непомітними для тепловізійних засобів спостереження, які є на озброєнні у ворога.

Концепція підлаштовуватися під умови природи і контролювати фізичні природні процеси дали позитивний результат. Наш плащ можна використовувати у майже необмежений час без втрати маскувальних властивостей – вони стабільні, як і природні явища, і не псуються від довготривалої експлуатації.

І це – головна перевага над закордонними зразками, які мають певні  обмеження і втрачають «невидимість» при довготривалому використанні. Закордонні зразки побудовані на принципі відбивання або поглинання енергії ІЧ-випромінювання, а ми додали у свій зразок плащу ще контрольовану природну конвекцію – і це працює».

У травні проект подався до державного milltech-акселератора Brave1 і пройшов відбір. Після публікації у Федорова плащ вже отримав чимало уваги – поки що це історія з відкритим фіналом. Розробники сподіваються, що на цей раз її вдасться конвертувати в результат, і повторення історії 2016 року не буде.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук