Суд арештував активи співвласника «Київстар». Компанія каже, що це не вплине на роботу

Читати на RU

6 жовтня 2023 року Служба безпеки України (СБУ) та Офіс Генерального прокурора повідомили про арешт українських активів трьох російських олігархів, серед яких є співвласник компанії «Київстар» Міхаіл Фрідман. Про це йдеться у офіційних повідомленнях відомств.

Що відомо про арешт

  • Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам Міхаілу Фрідману, Петру Авену та Андрєю Косогову, за даними СБУ. Ці особи входять до оточення путіна та причетні до «схем» масштабного фінансування збройної агресії рф, пише СБУ.
  • Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів в дохід України, як підкреслюють відомства.
  • Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Зокрема, йдеться і про частку в мобільному операторі, за даними Генпрокуратури. Правда, назву компанії не опублікували, але найвідоміший телеком-актив Фрідмана — саме частка у найбільшому українському мобільному операторі «Київстар».

Як вплине на компанію «Київстар»

Михайло Фрідман володіє приблизно 38% відсотками компанії LetterOne, в якої є 48% бермудської Veon Ltd., яка є власником Veon Amsterdam B.V., якому належить нідерландський Veon Holdings B V., до якого входить «Київстар».

У компанії «Київстар» на запит AIN.UA відповіли, що арешт майна Фрідмана не позначиться на роботі оператора, оскільки «підсанкційна особа (тобто, Фрідман — ред.) не є кінцевим бенефіціаром компанії, не впливає на її діяльність та не отримує від неї вигоди». Наводимо коментар компанії нижче:

«Компанія «Київстар» працює у звичному режимі, надає 24 млн абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв’язку, і є надійним партнером держави і суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 млрд грн податків та зборів, а також 1,4 млрд грн допомоги для подолання наслідків війни і наближенні перемоги.

Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстар», жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком-групи Veon. Ще в лютому 2022 року його було усунуто від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і Veon, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великої Британії».

Нагадаємо, раніше НБУ вивів з ринку «Сенс Банк» (колишній «Альфа Банк»), ще один український актив Міхаіла Фрідмана, далі його націоналізують.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук