Попри проблем з Orbital Reef і погіршення стосунків з партнерами Sierra Space залучає $290 млн. Чому це цікаво?

У жовтні 2021 року космічна компанія Sierra Space оголосила, що об’єднується з Blue Origin Джеффа Безоса, Boeing та іншими, більш дрібними партнерами, для будівництва комерційної космічної станції Orbital Reef. Як повідомляє CNBC, зараз проект Orbital Reef в дуже хиткому положенні, оскільки Sierra Space та Blue Origin планують припинити партнерство.

Але це не завадило Sierra Space залучити додаткові $290 для масштабування своїх космічних проектів (в першу чергу власного космоплана). В цьому матеріалі AIN.UA розповідає, що відбувається з компанією і яка доля може чекати суперамбітний проект комерційної космічної станції.

Жовтень 2021. Sierra Space та Blue Origin будують космічну станцію

Станція Orbital Reef. Зображення: Blue Origin

Sierra Space — це дочірня компанія Sierra Nevada Corporation. Найвідоміший проект Sierra Space — Dream Chaser, крилатий космоплан, призначений для перевезення вантажів — і, можливо, колись людей — на Міжнародну космічну станцію.

У жовтні 2021 року стало відомо, що Blue Origin у партнерстві з Sierra Space та іншими учасниками космічного ринку, включаючи Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions побудують комерційну космічну станцію.

За попередніми планами вона мала бути майже такою ж великою, як і Міжнародна космічна станція, яку NASA планує затопити в Тихому океані на початку 2031 року. І власне невдовзі після оприлюднення проекту Orbital Reef Blue Origin виграла контракт на $130 млн від NASA на проектування цієї приватної космічної станції. 

Травень 2023. У Blue Origin, можливо, міняються пріоритети

Місячний посадковий модуль Зображення: Blue Origin

Паралельно з роботою над першою комерційною космічною станцією обидві компанії продовжили розробку власних проектів. Для Sierra Space це був космічний літак Dream Chaser, а для Blue Origin ракета New Shepard.

Проте поворотним моментом став травень 2023, коли Blue Origin виграла ключовий контракт від NASA на розробку та будівництво місячного посадкового модуля з екіпажем для доставки астронавтів на поверхню Місяця.

На відміну від $130 млн, які NASA виділило на розробку Orbital Reef, на цей проект Blue Origin отримала від космічного агентства одразу $3,4 млрд, при загальній вартості у понад $7 млрд. І цей проект, ймовірно, став пріоритетним для компанії.

Вересень 2023. Sierra Space залучає додаткові $290 млн

У вересні 2023 року стало відомо, що Sierra Space залучила $290 млн у раунді серії B для масштабування своїх проектів космічного літака Dream Chaser. Як повідомляє TechCrunch, в результаті цього раунду загальна сума залучених коштів для Sierra Space перевалила за $1,7 млрд, що є рекордним показником для інвестицій для комерційної космічної компанії. Загальна оцінка Sierra Space зросла до $5,3 млрд.

Раунд очолювали три японські інвестори: один із найбільших банків країни MUFG, торгова компанія Kanematsu Corporation і страховий гігант Tokio Marine&Nichido. Дійсні інвестори Sierra Space також брали участь.

Цікаво, що залучення коштів відбувалось саме з прицілом на тлі заяв про те, що Sierra Space зосереджується на польоті свого космічного літака Dream Chaser.

Жовтень 2023. Партнерство Sierra Space та Blue Origin під загрозою

Як повідомляє CNBC з посиланням на власні джерела, Sierra Space та Blue Origin планують припинити партнерство, оскільки кожна з компаній віддає все більше перевагу своїм власним проектам, а не спільній розробці Orbital Reef.

Найімовірніше, що Blue Origin і Sierra Space підуть різними шляхами, залишивши позаду спільні зусилля з розробки Orbital Reef. Для від Blue Origin більший пріоритет зараз має місячний посадковий модуль, а для Sierra Space її космічний літак Dream Chaser.

То що ж буде з Orbital Reef?

Станція Orbital Reef. Зображення: Blue Origin

Є ознаки того, що проект Orbital Reef розпадається:с айт проекту, створений спільно Blue та Sierra, не публікував оновлення щодо розвитку станції понад рік. Крім того, на сайтах з вакансіями жодної компанії немає пропозицій, у яких згадується Orbital Reef, попри наявність десятків таких вакансій у минулому. 

Крім того, Sierra Space відмовилася від згадок про Orbital Reef у своїх останніх пресрелізах, зосередившись виключно на своїх власних проектах. Проте Sierra поки продовжує тестувати та розробляти LIFE — надувний модуль, який мав скласти основну частину архітектури Orbital Reef.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук