Засновник Web Summit перепросив за свої висловлювання про війну в Ізраїлі. Не факт, що це допоможе конференції

Читати на RU

Одна із найбільш відомих міжнародних хайтек-конференцій Web Summit опинилась у центрі скандалу через твіти її засновника Педді Косгрейва про війну в Ізраїлі після нападу бойовиків ХАМАС. Зокрема, він назвав дії ізраїльського уряду «воєнними злочинами».

Тепер, як повідомляє Business Insider, після шквалу критики, заяв інвесторів та підприємців про відмову від Web Summit та чотирьох днів мовчання Педді Косгрейв вирішив перепросити за свої висловлювання.

Що казав засновник Web Summit

13 жовтня, невдовзі після атаки на ізраїльську територію, вбивства цивільних та взяття заручників угрупуванням ХАМАС, Косгрейв опублікував у соцмережі Twitter (нині X) пост, який натякає на підтримку Палестини у цій війні. Там наводяться цифри загиблих з обох боків за останні роки (але без урахування останньої атаки ХАМАС).

Крім того, засновник Web Summit не засуджував атаки, та не написав слів на підтримку постраждалим ізраїльським цивільним. Він також назвав дії ізраїльського уряду «воєнними злочинами».

Якою була реакція технологічної спільноти

Багато інвесторів та підприємців з Ізраїлю, США та інших країн обурилися цим постом. «Після тижня шоку ми в Ізраїлі перейшли до стадії гніву. У нас немає часу на те, щоб розбиратися із кимось, хто навіть віддалено натякає, що Ізраїль має просто перечекати, а не зупинити ХАМАС», — так цю публікацію прокоментувало TechCrunch одне із джерел.

Загалом десятки компаній скасовують участь у конференції та засуджують позицію Косгрейва. Є навіть онлайн-список тих, хто прийняв таке рішення, поки в Twitter віруситься хештег #CancelWebSummit. Після такої негативної реакції на свої пости 15 жовтня 2023 року Косгрейв опублікував і твіт із засудженням дій ХАМАС — втім, у дописі він знову звинуватив Ізраїль у порушенні міжнародного права.

Фінальні вибачення і зміна позиції

Врешті, після шквалу критики, заяв інвесторів та підприємців про відмову від Web Summit та чотирьох днів мовчання, Педді Косгрейв вирішив перепросити за свої висловлювання про війну в Ізраїлі. Різко змінивши риторику, Педді Косгрейв написав майже 600 слів вибачень, де він назвав напад ХАМАС «злим, огидним і жахливим».

«Я розумію, що те, що я сказав, коли я це сказав і те, як це було представлено, завдали глибокого болю багатьом. Усім, кого образили мої слова, я приношу глибокі вибачення», — написав він у дописі, опублікованому на сайті Web Summit 17 жовтня.

Косгрейв додав, що він просто намагався повторити настрої держсекретаря США Ентоні Блінкена, закликавши Ізраїль «не перетинати межі міжнародного права» у відповідь на звірства ХАМАС.

Чи зможуть вибачення врятувати Web Summit?

Наслідки заяв Косгрейва показують швидкість, з якою організації, особливо важливі для технологічної міжнародні майданчики, такі як Web Summit, можуть зазнати репутаційних втрат, опинившись у дуже чутливих геополітичних дебатах. Для деяких підприємців вибачень Косгрейва недостатньо, щоб змінити їхнє рішення щодо невідвідування Web Summit наступного місяця.

Наприклад, генеральний директор і співзасновник фірми з виробництва акумуляторних батарей Addionics Мошель Бітон мав виступити на Web Summit, але у коментарі Business Insider розповів, що він був «у шокові», коли побачив твіт від Косгрейва минулої суботи, та додав, що принесені ним після суспільного тиску вибачення не змінять позицію його компанії щодо невідвідування конференції.

Як пише Business Insider, після початкових заяв Косгрейва деякі ізраїльські технологічні підприємці сконтактували з керівництвом Web Summit, аби скасувати свою участь у конференції, але не отримали відповіді. Натомість їхні імена просто видалили зі списку відвідувачів, повідомляє видання, посилаючись на три анонімних джерела.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук